Στον ρυθμό των προεδρικών εκλογών οι επενδυτές του Healthcare

Στον ρυθμό των προεδρικών εκλογών οι επενδυτές του Healthcare

Της Μαίρης Βενέτη

Κατά τις μεσοπρόθεσμες εκλογές του 2018, οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το 41% ??των Αμερικανών ψηφοφόρων αναγνώρισαν την υγειονομική περίθαλψη ως το κορυφαίο θέμα ανησυχίας, πριν από τη μετανάστευση (23%) και την οικονομία (22%).

Επομένως, η υγειονομική περίθαλψη αναμφίβολα θα βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Οι ΗΠΑ είναι μια σημαντική αγορά των παγκόσμιων φαρμακευτικών εταιρειών, ανεξαρτήτως αν εδρεύουν εντός ή εκτός των ΗΠΑ.

Ως εκ τούτου, η εξέλιξη της πολιτικής ατζέντας σχετικά με τις τιμές των φαρμάκων στη χώρα, θα επηρεάσει τον κλάδο σε μεγάλο εύρος.

Δύο είναι τα κύρια θέματα: Πώς οι υποψήφιοι σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών των φαρμάκων και ποια είναι τα σχέδιά τους για την κάλυψη της ιατρικής ασφάλισης.

Αμφότερα θα επηρεάσουν την εξέλιξη τιμών των εταιρειών του κλάδου.

Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικανοί συμφωνούν ότι πρέπει να βελτιωθεί η οικονομική προσιτότητα των φαρμάκων στις ΗΠΑ, καθώς οι τιμές των φαρμάκων συνταγογράφησης αυξήθηκαν κατά 10,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Να υπενθυμίσουμε ότι η φετινή αύξηση είναι μεν μεγάλη, αλλά μικρότερη από την αύξηση κατά 15% που παρατηρήθηκε την ίδια περίοδο το 2018.

Όμως οφείλουμε να αναδείξουμε ότι πρόκειται για μια αύξηση 4 φορές ταχύτερη από τον πληθωρισμό.

Σε ποιό σημείο βρισκόμαστε τώρα

Στις 5 Ιουλίου, ο Πρόεδρος Trump είχε δηλώσει ότι ετοιμάζει εκτελεστικό διάταγμα που θα προωθούσε τη ρήτρα "προτιμώμενων εθνών" για τις τιμές των φαρμάκων.

Η ιδέα ήταν να οριοθετηθεί ένα benchmark ώστε να συγκριθούν οι τιμές των φαρμάκων με των χωρών με τις χαμηλότερες τιμές συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Ο Donald Trump είχε επικεντρωθεί επίσης στις εκπτώσεις που λαμβάνουν οι φαρμακοποιοί managers, δηλαδή αυτοί που λειτουργούν ως μεσάζοντες μεταξύ ασφαλιστών, κατασκευαστών και φαρμακείων, μιας και φαρμακευτικές ισχυρίζονται ότι αυξάνουν κάθε χρόνο τις τιμές τους, έναντι να ανταπεξέλθουν στην πίεση των μεσαζόντων για μεγαλύτερες εκπτώσεις.

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο οι σύμβουλοι της κυβέρνησης είχαν προτείνει από τον Ιανουάριο ένα σχέδιο για τη μείωση των τιμών των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, που βασιζόταν στην ενθάρρυνση των κατασκευαστών/φαρμακευτικών να περάσουν τις εκπτώσεις απευθείας στους ασθενείς.

Η κυβέρνηση του Trump εξέπληξε όμως για άλλη μια φορά τους πάντες, καθώς στις 14 Ιουλίου αποφάσισε να εγκαταλείψει αυτό το σχέδιο.

Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές των αμερικανικών φαρμακευτικών εταιρειών υποχώρησαν 2,3% εκείνη την ημέρα, ενώ έχει αυξηθεί η νευρικότητα στον κλάδο.

Τέλος να αναφέρουμε ότι το νομοσχέδιο της Nancy Pelosi περιλαμβάνει μια πρόταση που θα επιτρέψει στον υπουργό Υγείας και Ανθρώπινου Δυναμικού, Alex Azar, να διαπραγματευτεί τις τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων που καλύπτονται από το Medicare - κάτι που δεν επιτρέπεται επί του παρόντος.

Οι προοδευτικοί βέβαια Δημοκρατικοί έχουν εκφράσει πολλάκις την ανησυχία τους ότι το νομοσχέδιο δεν είναι «αρκετά επιθετικό» για την αντιμετώπιση του προβλήματος και επιδιώκει να αυξήσει τον ανταγωνισμό.

Καθώς η υγειονομική περίθαλψη αποτελεί κεντρικό θέμα τόσο για τους Ρεπουμπλικάνους όσο και για τους Δημοκρατικούς, οι επενδυτές πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για αύξηση του volatility τους επόμενους μήνες, ειδικά όσο προχωράμε προς τις προεδρικές εκλογές.

Οι φαρμακοβιομηχανίες που είναι καλύτερα τοποθετημένες για να αντισταθούν στην πίεση των τιμών, είναι αυτές που έχουν λιγότερη ανάγκη να προσφέρουν εκπτώσεις, καθώς παράγουν φάρμακα για τα οποία δεν υπάρχουν υποκατάστατα.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.

Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.