Στο χείλος της χρεοκοπίας 200 ευρωπαϊκά αεροδρόμια - Πτώση 70% στις αφίξεις

Στο χείλος της χρεοκοπίας 200 ευρωπαϊκά αεροδρόμια - Πτώση 70% στις αφίξεις

Σχεδόν 200 ευρωπαϊκά αεροδρόμια βρίσκονται στο χείλος της πτώχευσης, αν η κίνηση των επιβατών δεν αρχίσει να ανακάμπτει έως το τέλος του έτους, ανακοίνωσε σήμερα ο ευρωπαϊκός φορέας αεροδρομίων ACI. Την ίδια στιγμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού ανακοίνωσε πτώση στις παγκόσμιες αφίξεις κατά 70%  στους πρώτους 8 μήνες και δεν προβλέπει ανάκαμψη πριν από το τέλος του 2021.

Η πτώση αυτή αντιπροσωπεύει 700 εκατομμύρια λιγότερες αφίξεις τουριστών και απώλεια 730 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον παγκόσμιο τουριστικό τομέα, «δηλαδή οκταπλάσιες απώλειες σε σχέση με τις απώλειες που προκάλεσε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2009», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού και παραθέτει στοιχεία του ΟΗΕ για τους καλοκαιρινούς μήνες: Πτώση 81% τουριστών τον Ιούλιο σε επίπεδο έτους και 79% τον Αύγουστο.

Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η οποία επλήγη πρώτη από την πανδημία, έχει τις μεγαλύτερες απώλειες (-79%) και ακολουθούν η Αφρική και η Μέση Ανατολή (-69%), η Ευρώπη (-68%) και η αμερικανική ήπειρος (-65%).

Στην Ευρώπη η πτώση των καλοκαιρινών αφίξεων ήταν ελαφρώς λιγότερο ισχυρή σε σχέση με άλλες ηπείρους (-72% τον Ιούλιο και -69% τον Αύγουστο), αλλά «αυτή η ανάκαμψη ήταν βραχείας διάρκειας, διότι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί επέστρεψαν λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων», τονίζεται στην ανακοίνωση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 193 εγκαταστάσεις στην Ευρώπη θεωρούνται «υπό απειλή αεροδρόμια», ανακοίνωσε η ACI, προσθέτοντας ότι συνεισφέρουν στην οικονομική δραστηριότητα με 277.000 θέσεις εργασίας και 12,4 δισ. ευρώ στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ.

Τα αεροδρόμια που απειλούνται είναι κυρίως μικρότερα, περιφερειακά αεροδρόμια που εξυπηρετούν λιγότερους από 5 εκατ. επιβάτες ετησίως, αν κλείσουν όμως, οι επιπτώσεις στις τοπικές αγορές εργασίας θα είναι σημαντικότατες, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της ACI.

Τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά αεροδρόμια επίσης χάνουν χρήματα με μη βιώσιμο ρυθμό, τα 20 μεγαλύτερα αεροδρόμια της Ευρώπης, μάλιστα, έχουν συγκεντρώσει χρέος ύψους 16 δισ. ευρώ – ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 60% των ετήσιων εσόδων τους σε μια κανονική χρονιά.

Τα στοιχεία της ACI καταδεικνύουν ότι η κίνηση των επιβατών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια μειώθηκε κατά 73% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με απώλειες 172,5 εκατ, επιβατών. Ο συνολικός αριθμός των χαμένων  επιβατών από τον Ιανουάριο του 2020 φθάνει τώρα το 1,29 δισ.

Η ACI Ευρώπης εκπροσωπεί άνω των 500 αεροδρομίων από το σύνολο των 740 ευρωπαϊκών αεροδρομίων.

Τέλος να σημειωθεί ότι για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού η πτώση του παγκόσμιου τουρισμού οφείλεται στην βραδύτητα ελέγχου της επιδημίας, στην έλλειψη συντονισμένης απάντησης μεταξύ διαφορετικών χωρών για την εφαρμογή κοινών πρωτοκόλλων, καθώς και στην επιδείνωση της οικονομικής συγκυρίας.