Στο Eurogroup ο Χρ. Σταϊκούρας με πακέτο επιχειρημάτων

Στο Eurogroup ο Χρ. Σταϊκούρας με πακέτο επιχειρημάτων

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

«Οπλισμένος» σαν αστακός πάει στο πρώτο του ραντεβού με τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup ο Χρήστος Σταϊκούρας στο Ελσίνκι. Έχει γεμίσει τις βαλίτσες του με φακέλους που δείχνουν στην πράξη ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει οριστικά σελίδα και γι'' αυτό διεκδικεί διαφορετική αντιμετώπιση.

Το χθεσινό Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) έγινε επίτηδες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και πήρε συγκεκριμένες αποφάσεις απεμπλοκής της αποκρατικοποίησης του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας αλλά και αλλαγής συμβούλου (δηλαδή στρατηγικής) στη διαχείριση του Χρέους.

Η χθεσινή δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου κατέβασε το κόστος δανεισμού της χώρας στο 0,29% για έναν χρόνο, ενώ ήδη ο εξάμηνος δανεισμός έπεσε στο 0,15% και ο τρίμηνος κάτω από τη μονάδα 0,095%. Την ώρα που το δεκαετές ομόλογο πλέον επιβαρύνεται με επιτόκιο μόνον 1,5%, είναι φανερό ότι το κόστος εξυπηρέτησης του Χρέους είναι 3 φορές χαμηλότερο σήμερα από αυτό που οι ίδιοι υπουργοί του Eurogroup είχαν υπολογίσει πριν μερικούς μήνες.

Το πακέτο μείωσης φόρων των επιχειρηματικών κερδών, τα 12 μέτρα διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας που περιλαμβάνει το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, οι ανακοινώσεις για τις επόμενες αποκρατικοποιήσεις και διαθρωτικές αλλαγές συνιστούν όλα μαζί ένα πακέτο που ενισχύει τα επιχειρήματα του Χρήστου Σταϊκούρα.

Το συμπέρασμα είναι απλό: Η Ελλάδα θέλει να κλείσει την 4η αξιολόγηση των “θεσμών” το ταχύτερο δυνατό. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα ενημερώσει τους ομολόγους τους για την πρόθεση της Ελλάδας να προχωρήσει στην αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,85 δισ Ευρώ.

Τώρα που μπορεί να δανείζεται με επιτόκιο 1,5% από τις αγορές δεν υπάρχει λόγος να πληρώνει 5,16% στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και ο Ε. Τσακαλώτος ήθελε να κάνει το ίδιο αλλά οι δανειστές αρνήθηκαν να δώσουν την έγκρισή τους μόλις ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε τον Μάιο, το γαϊτανάκι των προεκλογικών παροχών και υποσχέσεων χωρίς προηγούμενη συνεννόηση και χωρίς λογική. Άλλωστε τα επιτόκια δανεισμού της χώρας τότε, ήταν υπερδιπλάσια των σημερινών...

Το υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει το επίσημο αίτημα στον ESM και τον EFSF που είναι οι Ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας αφού με βάση τη δανειακή σύμβαση της χώρας, προκειμένου να προηγηθεί κάποιος (ΔΝΤ) από τους θεσμικούς δανειστές και να πληρωθεί νωρίτερα, θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των άλλων δύο.

Στο περιθώριο του αυριανού Eurogroup ο Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει κατ'' ιδίαν συνάντηση αποχαιρετισμού με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και αμέσως μετά θα συναντήσει τον πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο αλλά και τον μεγάλο δανειστή τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ...