7ος χρόνος, ημέρα 2098η
Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021

Στο 4% - 4,25% διαμορφώνεται το guidance για το ομόλογο 500 εκατ. της ΔΕΗ

Στο 4% - 4,25% διαμορφώνεται το guidance για το ομόλογο 500 εκατ. της ΔΕΗ

Σε επίπεδα ανάμεσα του 4% και 4,25% διαμορφώνεται σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg το αρχικό guidance για το ομόλογο της ΔΕΗ, το βιβλίο προσφορών του οποίου κλείνει αύριο το μεσημέρι.

Σημειώνεται ότι τα εν λόγω επιτόκια είναι μια αρχική εκτίμηση χωρίς να αποκλείεται το κουπόνι να διαμορφωθεί ακόμα και λίγο κάτω από 4%, όπως εκτιμούν στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται το ισχυρό ενδιαφέρον, ενώ σήμερα το βράδυ ολοκληρώνονται τα road shows της διοίκησης της ΔΕΗ για την παρουσίαση του ομολόγου και τις προοπτικές της Επιχείρησης απέναντι σε ξένους θεσμικούς και αύριο το πρωί αναμένεται η τελική εικόνα για το pricing.

Το «ομόλογο βιωσιμότητας» είναι πενταετούς διάρκειας, λήξης 2026, ύψους 500 εκατ. ευρώ, χωρίς εξασφαλίσεις και έχει πάρει διαβάθμιση B/BB- από τις S&P και Fitch με σταθερές προοπτικές, δηλαδή βαθμολογία ανάλογη με την αξιολόγηση της επιχείρησης από τους δύο διεθνείς τους οίκους.

Τα έσοδα από την έκδοση, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, θα αξιοποιηθούν για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού και την υλοποίηση του νέου φιλόδοξου επιχειρηματικού της πλάνου για το πράσινο μετασχηματισμό της, ενώ ένα μικρό μέρος θα διατεθεί για δαπανών και εξόδων την προσφοράς.

Αν και τίποτα δεν έχει ακόμη κλειδώσει, κάποιες πρώτες εκτιμήσεις χρηματιστηριακών εταιρειών μιλούν για σημαντική υπερκάλυψη της έκδοσης, ακόμη και πάνω από μια φορά.

Σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές, εφόσον ένας πελάτης χρηματιστηριακή θέλει για παράδειγμα να τοποθετήσει στο ομόλογο της ΔΕΗ ποσό 1 εκατ. ευρώ, τότε η χρηματιστηριακή υποβάλει προσφορά για 2 και 3 εκατ. ευρώ.

Πηγές με γνώση των διεργασιών, επιβαίνουν το μεγάλο ενδιαφέρον και εξηγούν ότι αντίστοιχο είναι και σε επίπεδο μεγάλων ξένων θεσμικών και real time investors στους οποίους και ποντάρει η επιχείρηση.

Στο ερώτημα, που αποδίδεται η ισχυρή αυτή ανταπόκριση, η απάντηση δεν βρίσκεται μόνο στα ελκυστικά επίπεδα στα οποία αναμένεται να διαμορφωθεί το κουπόνι - ποσοστά άγνωστα για την συντριπτική πλειοψηφία των εταιρικών εκδόσεων στην ευρώ ζώνη - αλλά και σε αυτά καθαυτά τα χαρακτηριστικά του «ομολόγου βιωσιμότητας».

Σύμφωνα με αυτά, η επιχείρηση δεσμεύεται να μειώσει κατά 40% τις εκπομπές CO2 από τα 23,1 εκατ. τόνους το 2019 σε 13,9 εκατ. τόνους το 2022, διαφορετικά το κουπόνι της έκδοσης θα αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης. Στην ίδια λογική κινούνται και τα γενικότερα κριτήρια ESG, που συνοδεύουν την έκδοση, ακόμη και αν αυτή είναι χωρίς εξασφαλίσεις.