Στο 1% του ΑΕΠ το κόστος από το πακέτο Τσίπρα

Στο 1% του ΑΕΠ το κόστος από το πακέτο Τσίπρα

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Στην προκρούστεια κλίνη θα βρεθεί την ερχόμενη Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση του Euroworking Group ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης καθώς η έκθεση των θεσμών που θα δημοσιοποιηθεί στις 5 Ιουνίου δείχνει δημοσιονομικό κενό το 2019 στο 1% του ΑΕΠ. Το πακέτο Τσίπρα θα κοστίσει δηλαδή στον προϋπολογισμό περί τα 2 δισ. ευρώ περίπου, εξέλιξη που θα οδηγήσει το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ. Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας έχει στρώσει με αγκάθια τον δρόμο για την επόμενη κυβέρνηση, η οποία με την ανάληψη των καθηκόντων της, θα πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με του δανειστές. 

Και τα χειρότερα έρχονται το 2020  όπου το κόστος των μέτρων (ένα τμήμα των φετινών μέτρων έχει επίδραση και στους προυπολογισμούς των επόμενων ετών) υπολογίζεται στο 1,5% του ΑΕΠ ή διαφορετικά σε 2,8 δισ. ευρώ. 

Το πακέτο Τσίπρα επί της ουσίας διαλύει την οικονομία και όπως φαίνεται η κυβέρνηση χρησιμοποίησε πολύ μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο με αποτέλεσμα να χάνεται ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος.  

Αν και η κυβέρνηση προσπάθησε να μεταθέσει την ανακοίνωση της έκθεση για μετά τις 5 Ιουνίου, οι θεσμοί διατύπωσαν διαφορετική άποψη και όπως όλα δείχνουν στις 5 Ιουνίου θα φθάσει και η λυπητερή. 

Ρύθμιση οφειλών, μείωση συντελεστών ΦΠΑ, «13 σύνταξη» κοστίζουν στο φετινό προϋπολογισμό 1,9- 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, δεν αποκλείεται το ποσό αυτό να περιορισθεί καθώς ουδείς γνωρίζει ακόμα εάν η ρύθμιση των 120 δόσεων θα λειτουργήσει θετικά ή αρνητικά για τον προϋπολογισμό .Και αυτό καθώς ακόμα δεν υπάρχουν τα ποιοτικά στατιστικά στοιχεία της ρύθμισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ποιοτικά στοιχεία (ύψος οφειλών που ρυθμίζονται, αριθμός δόσεων, ρυθμίσεις που εγκαταλείφθηκαν προς όφελος της νέας) τα οποία αναμένονται στο πρώτο 10 ήμερο του Ιουνίου θα δείξουν εάν η ρύθμιση συμβάλλει στην αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού. Σημειώνεται ότι το 2015 στη ρύθμιση των 100 δόσεων βεβαιώθηκαν συνολικά 4 δισ. ευρώ, ενώ εισπράχθηκαν τον πρώτο χρόνο περί τα 1,2 δισ. ευρώ. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία στη ρύθμιση έχουν ενταχθεί οφειλές ύψους 402 εκατ. ευρώ ποσό ικανοποιητικό για την πρώτη εβδομάδα της ρύθμισης. Δεν αποκλείεται, το «κενό» που βλέπουν οι θεσμοί να περιορισθεί σημαντικά και συγκεκριμένα στα επίπεδα του 0,6% του ΑΕΠ. 

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση με μοναδικό στόχο να προσελκύσει ψηφοφόρους μοίρασε χρήμα, χωρίς όμως να έχει και τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Τόσο οι συνταξιούχοι όσο και ευπαθείς ομάδες γύρισαν την πλάτη στο κυβερνών κόμμα που διαπίστωσε ότι δεν έχει καμία σημασία λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές να προχωρήσει σε άσκοπες παροχές θέτοντας την οικονομία σε κίνδυνο. 

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο οι συντάξεις και η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ ξεπερνούν τον δημοσιονομικό χώρο του 2019 χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι τροπολογίες που κατατέθηκαν λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές.. Συγκεκριμένα οι παρεμβάσεις στον ΦΠΑ και τις συντάξεις ανέρχονται στα 1,27 δισ. ευρώ τη στιγμή που ο δημοσιονομικός χώρος για το τρέχον έτος, (σύμφωνα με την κυβέρνηση) ανέρχεται στα 1,14 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση λοιπόν όχι μόνο δεν αφήνει κάποιο «μαξιλάρι» για το 2019 σε περίπτωση «ατυχήματος», αλλά έχει ξεπεράσει κατά 130 εκατ. ευρώ τον δημοσιονομικό χώρο του 2019 , που η ίδια έχει υπολογίσει (0,6% του ΑΕΠ). Σεόλα αυτά πρέπει να προσμετρηθεί και η τρύπα που υπολογίζουν οι θεσμοί για τη ρύθμιση των οφειλών, η οποία όπως προαναφέρθηκε μπορεί εν τέλει να είναι και μικρότερη.