Στο 1 ευρώ η ΑΜΚ της Alpha Bank - Μειώθηκε στο 9% η συμμετοχή του ΤΧΣ

Στο 1 ευρώ η ΑΜΚ της Alpha Bank - Μειώθηκε στο 9% η συμμετοχή του ΤΧΣ

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank ύψους 800 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας την τελική τιμή διάθεσης των νέων μετοχών στο 1 ευρώ ανά νέα μετοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βιβλίο στο εξωτερικό υπερκαλύφθηκε τουλάχιστον 2 φορές, με τη ζήτηση που εκδηλώθηκε να φτάνει περίπου τα 1,4 δισ. ευρώ, έχοντας συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των νυν μετόχων της Τράπεζας αλλά και νέων επενδυτών που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο αναπτυξιακό σχέδιο της Alpha Bank.

Αντίστοιχα υψηλό ενδιαφέρον καταγράφηκε και στη Δημόσια Προσφορά στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας την ευρεία μετοχική βάση της τράπεζας, με την υπερκάλυψη της προσφοράς να φτάνει τελικά το περίπου 1,7 φορές. 

Από την πλευρά του, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενημέρωσε συμμετείχε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha μαζί με ξένους και εγχώριους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές υπό τους ίδιους όρους.

Όπως επισημαίνει το ΤΧΣ, σύμφωνα με την εντολή του να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και να ξεκινήσει μια σταδιακή αποεπένδυση των συμμετοχών του στο κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών, αποφάσισε να μειώσει τη συμμετοχή του στην Alpha σε 9% (από 10,92% πριν από την αύξηση) μετά την ολοκλήρωση της αύξησης.

Η μερική συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha, προσθέτει το ΤΧΣ, ήταν αποτέλεσμα της ισχυρής ζήτησης και συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και ενισχύει την πρόθεση για σταδιακή αποεπένδυση των συμμετοχών του στις ελληνικές τράπεζες, διατηρώντας, παράλληλα, τις προοπτικές αποκόμισης αξίας στο προσεχές μέλλον, ώστε να επωφεληθεί το Ελληνικό δημόσιο από την προβλεπόμενη βελτίωση της κερδοφορίας της Τράπεζας.

Το ΤΧΣ παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος της Alpha, αποδεικνύοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη του Ταμείου προς τη Διοίκηση και το μέλλον της Τράπεζας, ενώ υπογραμμίζει ότι επιδιώκει τη διαρκή υποστήριξη της τράπεζας στην εκτέλεση του ευρύτερου σχεδίου «Tomorrow», το οποίο εξυπηρετεί παράλληλα τις προτεραιότητες της Τράπεζας, αλλά και της ελληνικής οικονομίας στη μετα-πανδημία εποχή.

Για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha, το ΤΧΣ, κατά τη συγκεκριμένη φάση, διόρισε ως από κοινού χρηματοοικονομικούς συμβούλους την UBS Europe SE και την Société Générale και ως μοναδικό νομικό σύμβουλο τη δικηγορική εταιρεία «Kyriakides Georgopoulos».

Σημειώνεται ότι Η διαπραγμάτευση των νέων μετόχων στο ΧΑ αναμένεται να ξεκινήσει στις 13η Ιουλίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Alpha Bank:

«Σύμφωνα με τις διατάξεις των Άρθρων 17, παρ. 2 και 21, παρ. 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129 και σε συνέχεια των από 24 Ιουνίου 2021 και 25 Ιουνίου 2021 ανακοινώσεών της σχετικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της μέχρι και του ποσού των €0,8 δισεκατομμυρίων, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της και την έκδοση νέων κοινών, ονομαστικών, με δικαίωμα ψήφου, άυλων μετοχών, ονομαστικής αξίας €0,30 εκάστης (οι “Νέες Μετοχές”), η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία ανακοινώνει ότι:

Κατόπιν της από 15.06.2021 απόφασης της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της, σε συνδυασμό με τις από 24.6.2021 και 30.6.2021 αποφάσεις του Διοικητικού της Συμβουλίου,

(α) η τελική τιμή διάθεσης των Νέων Μετοχών ορίσθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας σε €1,00 ανά Νέα Μετοχή με βάση τα αποτελέσματα της διαδικασίας βιβλίου προσφορών που διενεργήθηκε από 28.6.2021 έως 30.6.2021 και κατόπιν διαβούλευσης με τους Γενικούς Συντονιστές και Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών (Goldman Sachs Europe SE και J.P. Morgan AG) και

(β) αναλήφθηκε το σύνολο (0,8 δισ.) των Νέων Μετοχών μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα και ιδιωτικής τοποθέτησης με τη διαδικασία βιβλίου προσφορών εκτός Ελλάδος, κατά τα διαλαμβανόμενα στις ανωτέρω ανακοινώσεις της.»