Στην ουρά του χρηματιστηρίου οι εταιρίες ακινήτων

Στην ουρά του χρηματιστηρίου οι εταιρίες ακινήτων

Τη μεγαλύτερη κινητικότητα των τελευταίων χρόνων εμφανίζει ο κλάδος των επενδυτικών εταιριών ακινήτων. Η τάση αυτή δεν θα μπορούσε να μην συνδέεται άμεσα με το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον θεσμικών και μη επενδυτών που προσελκύει το ελληνικό real estate. Έτσι, λοιπόν, το ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα ενισχυθεί προσεχώς με ΑΕΕΑΠ που περιλαμβάνουν τη Noval Properties, την Trade Estates, την Μπλε Κέδρος και την Orilina Properties. Εκτός από τις συγκεκριμένης μορφής εταιρίες, που απολαμβάνουν σειρά φορολογικών κινήτρων για τις επενδύσεις που υλοποιούν σε αγορά ακινήτων, την είσοδό της στο χρηματιστήριο δρομολογεί και η εταιρία ανάπτυξης ακινήτων Lamda Development. Πώς όμως, διαμορφώνονται τα σχέδια των εταιριών που πρόκειται να περάσουν σύντομα το κατώφλι της Λεωφόρου Αθηνών;

Η Noval του ομίλου Βιοχάλκο διαθέτει χαρτοφυλάκιο 413 εκατ. ευρώ (τέλη 2021) του οποίου η αξία σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 13,35%. Πέρυσι πραγματοποίησε τέσσερις επενδύσεις σε ακίνητα από τις οποίες ξεχωρίζει η αγορά του οικοπέδου 16 στρεμμάτων επί των οδών Χειμάρρας 10-12 και Λεωφόρου Αμαρουσίου – Χαλανδρίου στο Μαρούσι. Εκεί θα αναπτύξει σύγχρονο συγκρότημα πράσινων κτηρίων γραφείων, με το συγκεκριμένο project, που περιλαμβάνει κτίριο 49 χιλ. τ.μ., να εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να υλοποιείται με χρονικό ορίζοντα την άνοιξη του 2023. Ευρύτερα, η εταιρεία δρομολογεί επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Η Trade Estates του ομίλου Fourlis διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων ύψους 271 εκατ. ευρώ, έχοντας ως στρατηγικό πλάνο την αύξηση της αξίας τους σε περίπου 500 εκατ. ευρώ. Εξάλλου, έχει «δύναμη πυρός» τα κεφάλαια 80 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε, μέσω ομολογιακού δανείου, τον Φεβρουάριο και δρομολογεί επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ. Έμφαση δίνει στα εμπορικά πάρκα και τους αποθηκευτικούς χώρους για τους οποίους η ζήτηση είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Σταθερή επιδίωξη της εταιρίας είναι η είσοδος στρατηγικού επενδυτή μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με στόχο να διευρυνθεί το free float και να περιοριστεί η συμμετοχή του ομίλου Fourlis σε ποσοστό χαμηλότερο του 50%.

Με το βλέμμα στραμμένο στο Χ.Α. βρίσκεται και η Μπλε Κέδρος. Η εταιρεία (στοιχεία 31/12/2021) διαθέτει 33 ακίνητα, συνολικής εύλογης αξίας 100 εκατ. ευρώ από τα οποία 20 είναι εκμισθωμένα κτίρια, με τα υπόλοιπα δέκα να αποτελούν αγροτεμάχια.

Η τέταρτη, κατά σειρά, προσθήκη στο Χ.Α. περιλαμβάνει την Orilina ΑΕΕΑΠ του Brevan Howard. Για την εταιρία το χρονοδιάγραμμα είναι πιο στενό επειδή θα πρέπει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου να εισάγει τις μετοχές της στο ταμπλό της Λεωφ. Αθηνών, όπως προκύπτει από την άδεια λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.  Όσον αφορά την αξία των ακινήτων ανέρχεται σε 83 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την κατάταξη των ΑΕΕΑΠ, βάσει αξίας ενεργητικού, τα ηνία κρατά η Prodea με χαρτοφυλάκιο ύψους 2,9 δισ. ευρώ, περισσότερα από 370 ακίνητα και ετησιοποιημένα ενοίκια 145,6 δισ. ευρώ.

Επίσης, η Premia διαθέτει επενδυτικό πλάνο της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, με το ενεργητικό της να είναι 300 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των ταμειακών διαθεσίμων ύψους 90 εκατ. ευρώ. Στοχεύει στην απόκτηση χαρτοφυλακίου συνολικής αξίας 500 εκατ. ευρώ την επόμενη διετία και θέτει τον πήχη για χαρτοφυλάκιο αξίας 1 δισ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας.

H περίπτωση της Dimand

Πέραν των ΑΕΕΑΠ, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάσει η Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου.  Η εταιρία την επόμενη τετραετία διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων που αγγίζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ με επενδύσεις σε περισσότερα από 14 έργα. Ξεχωρίζει η ανάπλαση στο ακίνητο της Αθηναϊκής χαρτοποιίας – Softex στο Βοτανικό, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τέλη του 2024, ενώ στη γραμμή εκκίνησης βρίσκεται ένα μεγάλο οικιστικό έργο στα Χανιά που υλοποιεί η Dimand μαζί με την Prodea. Ακόμη, το Φθινόπωρο η εταιρεία θα παραδώσει τη νέα έδρα της Kaizen στο Μαρούσι, που έχει ενταχθεί στη διαδικασία της πιστοποίησης Gold LEED.