Στην κρίση των δανειστών οι συντάξεις, παροχές αλλά... από το 2019

Στην κρίση των δανειστών οι συντάξεις, παροχές αλλά... από το 2019

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Παροχές και ευχολόγια παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκη τάζοντας φοροελαφρύνσεις, αυξήσεις μισθών, αλλά ωστόσο δεν κατάφερε όπως φαίνεται να πείσει τους δανειστές για την αναστολή του μέτρου της μείωση των συντάξεων. Όπως είπε και ο ίδιος θα παρουσιάσουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού από τα οποία προκύπτουν ότι το ΔΝΤ έκανε λάθος χωρίς πάντως να ξεκαθαρίζει εάν οι συντάξεις  τον προσεχή Δεκέμβριο θα παραμείνουν ίδιες ή θα μειωθούν.

Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέτρο για τις επιχειρήσεις και ίσως είναι το μόνο που θα γίνει αποδεκτό από τους δανειστές Συγκεκριμένα είπε ότι από το 2019 θα μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες και συγκεκριμένα από το 29% στο 25%.

Επίσης προανήγγειλε την επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Ο κ. Τσίπρας κι ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρεί σε αυτό που πάντα επιθυμούσε να διαλύσει τη μεσαία και υψηλή τάξη, υπερφορολογώντας την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν.

Είπε δηλαδή  ότι θα αλλάξει η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός πιο δίκαιος, ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία, άρα περισσότερο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και όχι χαράτσι για τα λαϊκά στρώματα. Σημειώνεται ότι σήμερα τα λαϊκά στρώματα καταβάλλουν ΕΝΦΙΑ κατά μέσο όρο που δεν ξεπερνά τα 150 ευρώ ενώ αντίθετα στις μεσαίες και ακριβές περιοχές ο ΕΝΦΙΑ ξεκινάει από τα 500 ευρώ για να φθάσει τις δεκάδες χιλιάδες.

Βέβαια, μίλησε και για μείωση του ΕΝΦΙΑ ο οποίος δεδομένου ότι αλλάζει είναι περίεργο πως θα γίνουν οι μειώσεις. Δηλαδή είτε θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ, είτε θα εφαρμοστεί ο ΦΜΑΠ!

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας « Μέχρι τέλος του έτους, επίσης, νομοθετούμε τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκ χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά. Η μείωση θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/20 η δεύτερη».

Ένα μέτρο που μπορεί να προκαλέσει οργή στους δανειστές αφορά στην εξαγγελία του πρωθυπουργού που προβλέπει τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 22%. Σημειώνεται ότι η αναστολή των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που έχει πληγεί από μεταναστευτικές ροές δημιούργησε εμπλοκή με αποτέλεσμα την καθυστέρηση εκταμίευσης της δόση των 15 δις. ευρώ. Βέβαια, η εξαγγελία του πρωθυπουργού αφορά στο μακρινό 2021 που μέχρι τότε ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει στην Ελλάδα. Με βάση τα όσα είπε από το 2021 μειώνεται ο κανονικός συντελεστής από 24% σε 22% και ο μικρός από 13% σε 12%. 

Και βέβαια, η κυβέρνηση έκανε αυτό που περίμεναν όλοι. Επιστρέφει τα χρωστούμενα στους ένστολους, τους δικαστικούς και τους εκπαιδευτικούς λίγο πριν τις εκλογές 1 δις. ευρώ. Προφανώς θα μπορούσαν τα αναδρομικά να δοθούν νωρίτερα αλλά η επικοινωνιακή πολιτική είναι αυτή που καθορίζει το πότε θα δοθούν χρήματα.

Αλλαγές ανακοίνωσε και για τις σκληρές ασφαλιστικές εισφορές που νομοθέτησε η κυβέρνηση του. Συγκεκριμένα, από 1/1/19 μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, έως και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3 %. Αντίστοιχη μείωση όπως είπε έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.

Επιπλέον μειώνονται οι εισφορές για μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα.

Όλα αυτά όμως θα νομοθετηθούν για να ισχύσουν από το 2019 και σε βάθος... τετραετίας