Στη γραμμή εκκίνησης οι διαγωνισμοί για τα νέα δικαστήρια ύψους 200 εκατ. ευρώ

Στη γραμμή εκκίνησης οι διαγωνισμοί για τα νέα δικαστήρια ύψους 200 εκατ. ευρώ

Κοντά στη γραμμή εκκίνησης βρίσκονται οι διαγωνισμοί για την κατασκευή και ανακατασκευή 12 νέων και υφιστάμενων δικαστικών μεγάρων με εκτιμώμενο προϋπολογισμό τα 200 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Υποδομών σχεδιάζει την υλοποίηση τριών ομάδων δικαστηρίων που περιλαμβάνουν:

-την ανέγερση του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου καθώς και την ανακατασκευή των υφιστάμενων δικαστικών μεγάρων σε Ρέθυμνο και Χανιά.

- την ανέγερση των νέων δικαστικών μεγάρων σε Κιλκίς, Σέρρες και Έδεσσα και την ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.

- την κατασκευή νέου δικαστικού μεγάρου σε Λαμία και Βόλο και την ανακατασκευή των κτιρίων σε Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα.

Για τις δύο τελευταίες ομάδες, το υπουργείο Υποδομών βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της επιλογής νομικού και τεχνικού συμβούλου του οποίου το έργο σχετίζεται με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαβημάτων για τη διεξαγωγή του διεθνούς διαγωνισμού. Για το νέο δικαστικό μέγαρο Ηρακλείου έχουν, ήδη, επιλεγεί ο νομικός και τεχνικός σύμβουλος, με στόχο του αρμόδιου υπουργείου να είναι η έγκρισή τους από τη Διυπουργική Επιτροπή Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΔΕΣΔΙΤ), ώστε στη συνέχεια τα έργα αυτά να δημοπρατηθούν.

Έργα ΣΔΙΤ 1 δισ. ευρώ

Αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται πως μόνο τα ΣΔΙΤ, που έχουν ως αντικείμενο την ανάπτυξη νέων κτιρίων ξεπερνούν σε αξία το 1 δισ. ευρώ, μέγεθος που κινητοποιεί τόσο την αγορά κατασκευών όσο και το real estate.

Το πλέον πρόσφατο αφορά την Πολιτεία Καινοτομίας που σχεδιάζει να υλοποιήσει το υπουργείο Ανάπτυξης στην οδό Πειραιώς, στην έκταση του πρώην εργοστασίου Χρωπεί.

Πρόκειται για επένδυση 100 εκατ. ευρώ που έχει ως αντικείμενο την κατασκευή και τη λειτουργία της Πολιτείας Καινοτομίας για τουλάχιστον 30 χρόνια (καθώς υφίσταται δικαίωμα δεκαπενταετούς παράτασης). Ο ανάδοχος θα αναλάβει την ανακατασκευή ή και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων κτιρίων και υποδομών ή και την κατασκευή νέων κτιριακών συγκροτημάτων και υποδομών, με τον απαραίτητο εξοπλισμό και θέσεις στάθμευσης, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του ακινήτου, καθώς και άλλου είδους εργασίες. Ο ανάδοχος θα αναβαθμίσει τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, ενώ οι νέες αναπτύξεις θα έχουν μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση 46.000 τ.μ. και επιτρεπόμενη κάλυψη περίπου 10.000 τ.μ.

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα ΣΔΙΤ, ύψους 255 εκατ. ευρώ, αφορά  τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση φοιτητικών εστιών στο Ρέθυμνο και Ηράκλειο καθώς και την αποπεράτωση του Αμφιθεάτρου της Πανεπιστημιούπολης του Ρεθύμνου. Η συνολική περίοδος εκμετάλλευσης ανέρχεται σε 30 έτη, από τα οποία τρία χρόνια σχετίζονται με την κατασκευή και τα υπόλοιπα 27 με την λειτουργία. Η πρώτη φάση του έργου προβλέπει την υλοποίηση συγκροτήματος 3.000 κλινών για φοιτητές, με 2.000 και 1.000 κλίνες να βρίσκονται στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο, αντίστοιχα.

Στα 130 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του έργου κατασκευής 13 περιφερειακών επιχειρησιακών κέντρων πολιτικής προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ), ενός σε κάθε περιφέρεια της Ελλάδας. Το  έργο προωθείται ως Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) 27ετούς διάρκειας, με το κάθε κτίριο να διαθέτει συνολική επιφάνεια 3 χιλ. τ.μ.