Στα πρόθυρα της ύφεσης ολόκληρη η Ευρώπη

Στα πρόθυρα της ύφεσης ολόκληρη η Ευρώπη

«Η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται στα όρια της ύφεσης καθώς η συνεχιζόμενη επιβράδυνση της μεταποίηση εμφανίζει σημάδια μετάδοσης και στον κλάδο των υπηρεσιών». Αυτό δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, στέλεχος της IHS Markit, που καταρτίζει τους δείκτες τιμών παραγωγού (PMI) για την Ευρωζώνη, οι οποίοι αντανακλούν στην ουσία την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις της ένωσης.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Markit, ο σύνθετος δείκτης PMI «βούλιαξε» τον Σεπτέμβριο στις 50,4 μονάδες από 51,9 μονάδες τον Αύγουστο, όταν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 51,9 μονάδες.

Η υποχώρηση συνεπάγεται σύμφωνα με την Capital Economics ότι σε τριμηνιαία βάση το τρίτο τρίμηνο ήταν χειρότερο από το δεύτερο, όταν το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μεγεθύνθηκε κατά 0,2%. Η «μετάδοση» της επιβράδυνσης στον τομέα των υπηρεσιών είναι η πιο απογοητευτική εξέλιξη, υποδεικνύοντας ότι η δραστηριότητα μειώθηκε στις 52 μονάδες, από 53,3 τον προηγούμενο μήνα, σε χαμηλό 8 μηνών.

Όσο για τη μεταποίηση, όλα δείχνουν ότι τα εργοστάσια της Ευρωζώνης έχουν εισέλθει σε επικίνδυνη τροχιά. Σύμφωνα με την HIS Markit, ο μεταποιητικός PMI υποχώρησε σε χαμηλά 83 μηνών και πολύ πιο βαθιά στην ύφεση στις 45,6 μονάδες, έναντι 47 μονάδων προηγουμένως.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης ενδέχεται να ενισχυθεί κατά μόλις 0,1% στο γ' τρίμηνο, με το momentum μάλιστα να αποδυναμώνεται στο τέλος του τριμήνου», τόνισε ο Γουίλιαμσον.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο κλάδος της παραγωγής αγαθών πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, βιώνοντας τη χειρότερη επιβράδυνση στη δραστηριότητα από το 2012 και το χειρότερο όλων είναι ότι εξαπλώνεται η κρίση και στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος επεκτείνεται με τον χαμηλότερο ρυθμό από το 2014.

Στη Γερμανία, ο κλάδος των υπηρεσιών συρρικνώθηκε τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά σε διάστημα 6,5 ετών, ενώ ακόμη και η βιομηχανική δραστηριότητα στη Γαλλία σημείωσε αναπάντεχη πτώση.