Στα 734 ευρώ ο μέσος φόρος για το 30% των φορολογούμενων

Στα 734 ευρώ ο μέσος φόρος για το 30% των φορολογούμενων

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Τρεις στους δέκα φορολογούμενους καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2018. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 3.420.302 φορολογικές δηλώσεις που αντιστοιχούν  σε 4.752.045 εκκαθαριστικά σημειώματα.

Η διαφορά αυτή (στις υποβληθείσες δηλώσεις και τα εκκαθαριστικά) οφείλεται στο ότι φέτος για πρώτη φορά τα ζευγάρια θα έχουν ξεχωριστά εκκαθαριστικά  σημειώματα.  Ωστόσο, από τα στοιχεία προκύπτει ότι έχουν ξεκινήσει να υποβάλλουν δηλώσεις και οι φορολογούμενοι με υψηλότερα εισοδήματα, δηλαδή πάνω από το αφορολόγητο όριο με αποτέλεσμα για 1.417.688 φορολογούμενους να προκύπτει επιπλέον φόρος ή διαφορετικά κατά μέσο όρο ο κάθε ένας από αυτούς πρέπει να πληρώσει έξτρα φόρο 734 ευρώ.

Σημειώνεται ότι απομένουν 35 μέρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων και με βάση τα στοιχεία της φορολογικής υπολείπονται περίπου 2,9 εκατομμύρια δηλώσεις για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Επί της ουσίας το 45% των φορολογούμενων δεν έχει υποβάλλει ακόμα τη δήλωση τους 

Από την επεξεργασία των εκκαθαριστικών προκύπτουν τα εξής στοιχεία: 

- Το 29,83%  των φορολογούμενων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα για 1.417.688 φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,04 δισ. ευρώ Ο μέσος φόρος για τους ανωτέρω φθάνει στα 734 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν το φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 29 Νοεμβρίου. Εκτός από το φόρο εισοδήματος στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος και το τέλος επιτηδεύματος.-Το 58,80%  των φορολογούμενων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό δημόσιο. Σε σύνολο 4. 752.045 εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 2.794.093 είναι μηδενικά.

-Για το 11,34% των φορολογούμενων ή 540.264 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όσο φθάνει τα 292 ευρώ. Συνολικά το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογούμενων ανέρχεται σε 157,6 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι αρκετοί φορολογούμενοι πριν ξεκινήσουν την διαδικασία υποβολής της δήλωσή τους θα πρέπει να περάσουν από την εφορία. Συγκεκριμένα το Μητρώο της Δ.Ο.Υ. τους, θα πρέπει να επισκεφθούν οι φορολογούμενοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους, όσοι παντρεύτηκαν ή υπόγραψαν σύμφωνο συμβίωσης το 2018 αλλά και οι φορολογούμενοι που δεν εισέπραξαν το 2018 ενοίκια από την εκμίσθωση των ακινήτων.  Οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18 έτος της ηλικίας τους θα πρέπει να αποκτήσουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, όσοι παντρεύτηκαν θα πρέπει να δηλώσουν την έγγαμη σχέση, όσοι υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης θα πρέπει να το δηλώσουν για να έχουν τη ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους ενώ όσοι χώρισαν θα δηλώσουν τη διακοπή της έγγαμης σχέσης για να ακυρωθούν στο ηλεκτρονική έντυπο της δήλωσης τα στοιχεία της συζύγου ή του συζύγου. 

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των δηλώσεων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων θα προχωρήσει στην εκκαθάριση των δηλώσεων προκειμένου να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2019. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.