S&P: Ψήφος εμπιστοσύνης στη ΔΕΗ  - Αναβάθμιση σε BB-

S&P: Ψήφος εμπιστοσύνης στη ΔΕΗ - Αναβάθμιση σε BB-

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ προχώρησε o  S&P. Ειδικότερα οι αναλυτές αξιολογούν με BB- τη ΔΕΗ από B+, αναφέροντας πως παρά τη δύσκολη συγκυρία η ΔΕΗ μπορεί να αναπτυχθεί. Μάλιστα, όπως σημειώνει η έκθεση της ΔΕΗ η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην ενίσχυση της εταιρείας και μπορεί να συνεχίσει να την στηρίζει. Οι προοπτικές της ΔΕΗ παραμένουν σταθερές.

Η εταιρεία, όπως αναφέρει η έκθεση, θα συνεχίσει να μετασχηματίζεται και θα διαθέτει σταθερή ρευστότητα τα επόμενα χρόνια με το χρέος προς EBITDA την περίοδο 2022 -2023 να είναι κοντά στο 3χ.  Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης:

  • Η ΔΕΗ παραμένει προστατευμένη από την αύξηση των τιμών της ενέργειας που ξεκίνησε το 2021, εξαιτίας της καθετοποιημένη λειτουργίας της και της πολιτικής ασφάλισης (hedging) που εφαρμόζει. Ωστόσο μπορεί να προκύψουν δευτερογενείς επιπτώσεις από την αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού, στο επίπεδο της δυσκολίας των καταναλωτών να πληρώσουν τους λογαριασμούς.
  • Η αυξητική τάση των λειτουργικών αποτελεσμάτων (EBITDA) αναμένεται να συνεχιστεί. Προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν σε 1 δισεκ. ευρώ το 2023, από 845 εκατ. το 2020 και 871 εκατ. το 2021.
  • Οι επενδύσεις αναμένεται επίσης να επιταχυνθούν, σε 2 δισεκ. ευρώ το χρόνο από 435 εκατ. το 2021.
  • Η ρευστότητα μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την πώληση του 49 % του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Η S&P αναφέρει, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριό της,  ότι περαιτέρω αναβάθμιση της επιχείρησης  μπορεί να αποφασιστεί αν συνεχιστεί η εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου μετασχηματισμού της επιχείρησης και η βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων. Το δυσμενές σενάριο περιλαμβάνει αντίθετα την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους καταναλωτές, την καθυστέρηση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης και το ενδεχόμενο πώλησης του 34,1 % των μετοχών του