7ος χρόνος, ημέρα 2152η
Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021

Softbank: «Ξεφορτώνει» μετοχές της Uber μετά τις απώλειες στη Didi

Softbank: «Ξεφορτώνει» μετοχές της Uber μετά τις απώλειες στη Didi
Shutterstock

Η SoftBank πουλά ένα μεγάλο μέρος του μεριδίου της στον όμιλο Uber, καθώς ο πιο«επιθετικός» επενδυτής τεχνολογίας στον κόσμο αντιμετωπίζει ήδη μεγάλες απώλειες από το στοίχημα στην κινεζική Didi Chuxing.

Σύμφωνα με την Financial Times, o ιαπωνικός όμιλος πίσω από το Vision Fund 100 δις δολαρίων στοχεύει να πουλήσει περίπου 45 εκατομμύρια από τα 184 εκατομμύρια μετοχές του στην Uber, είπε μια από τις πηγές της εφημερίδας. Η ιαπωνική εταιρεία είχε πουλήσει προηγουμένως 38 εκατομμύρια μετοχές της Uber έναντι περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο.

Η επένδυση της SoftBank στην Uber χρονολογείται από το 2017 όταν συμφώνησε να πληρώσει περίπου 7,7 δισ. Δολάρια για το 15 % των μετοχών του ομίλου των ΗΠΑ.

Ο ιδρυτής της SoftBank, Masayoshi Son, υπήρξε επιθετικός επενδυτής του συγκεκριμένου κλάδου, αποκτώντας σημαντικά μερίδια στην Uber, την Didi Chuxing της Κίνας, την Ola της Ινδίας και την Grab της Νοτιοανατολικής Ασίας. Αυτές οι επενδύσεις τέθηκαν σε κίνδυνο όταν η Uber υποχώρησε σημαντικά μετά την αρχική δημόσια προσφορά της το 2019 και η πανδημία έπληξε τη ζήτηση.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες αφότου η DiDi Global πραγματοποίησε μία από τις μεγαλύτερες αρχικές δημόσιες προσφορές της τελευταίας δεκαετίας στις ΗΠΑ, η κινεζική ρυθμιστική αρχή κυβερνοχώρου έδωσε εντολή να αφαιρεθεί η υπηρεσία από τα καταστήματα εφαρμογών για smartphone στην Κίνα, ισχυριζόμενη ότι η εταιρεία μίσθωσης διαδρομών συλλέγει και χρησιμοποιεί παράνομα τα προσωπικά στοιχεία των πελατών της, σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα.