ΣΙΔΜΑ: Πως η εκτίναξη των τιμών χάλυβα, η αυξημένη ζήτηση και το Ταμείο Ανάκαμψης οδηγούν στην ανάπτυξη

ΣΙΔΜΑ: Πως η εκτίναξη των τιμών χάλυβα, η αυξημένη ζήτηση και το Ταμείο Ανάκαμψης οδηγούν στην ανάπτυξη

Οι τιμές του χάλυβα έχουν εκτοξευθεί. Η ζήτηση για τα προϊόντα που παράγει η ΣΙΔΜΑ είναι σημαντικά αυξημένη. Η κατασκευαστική δραστηριότητα έχει αναθερμανθεί και το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες για σημαντική ανάπτυξη του κλάδου. Την ίδια στιγμή έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με την Μπήτρος και τις τράπεζες, με πηγές της εταιρείας να αναφέρουν πως απομένουν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες για τις επίσημες ανακοινώσεις. Όλα δείχνουν πως η ΣΙΔΜΑ μπορεί να μπει ξανά στον χάρτη της αγοράς.

Κάτι που άλλωστε αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα εξαμήνου της εταιρείας. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 106,5 εκατ. ευρώ ή 73,8% υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ενώ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας διαμορφώθηκε στα 130,3 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 71,7%. Οι αυξήσεις οφείλονται κυρίως στη μέση τιμή πώλησης, καθώς αυτή παρουσίασε αύξηση σε σχέση με το περσινό εξάμηνο κατά 47,1%, αυξάνοντας αντίστοιχα και τον κύκλο εργασιών.

Τα EBITDA ανήλθαν σε 19,068 εκατ. ευρώ από 1,841 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ το ποσοστό μικτού κέρδους αυξήθηκε κατά 166,8% από 8,1% το α’ εξάμηνο του 2020 σε 21,6% την αντίστοιχη φετινή περίοδο. Σε απόλυτο νούμερο το μικτό κέρδος αυξήθηκε κατά 364% ή κατά ευρώ 18 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση του ομίλου όμως, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, είναι απόλυτα ικανοποιημένη με το γεγονός πως τα ίδια κεφάλαια είναι μετά από καιρό θετικά και ανέρχονται σε 12,7 εκατ. ευρώ.  «Το εγχείρημα της συγχώνευσης των Μπήτρος Μεταλλουργική και της ΣΙΔΜΑ δεν ήταν εύκολο. Δημιουργείται μια εταιρεία ηγέτιδα στον κλάδο του χάλυβα και η αναδιάρθρωση των δανείων έχει τα αποτελέσματα που είδαμε στο εξάμηνο» αναφέρουν πηγές της εταιρείας. Μάλιστα το προσεχές διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα η συμφωνία με τα τραπεζικά ιδρύματα, καθώς απομένουν μόνο οι τεχνικές λεπτομέρειες για να κλείσει και τυπικά το deal.

Για τη φετινή χρήση η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά πως η εγχώρια οικονομία αναμένεται να διατηρήσει αμείωτη την αναπτυξιακή της δυναμική, συντηρώντας τη ζήτηση χαλυβουργικών σε υψηλά επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό ο όμιλος αναμένει ότι θα ωφεληθεί ενώ ανάλογες είναι οι προοπτικές για την δραστηριότητα στην ευρωπαϊκή αγορά λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) που θα δημιουργήσει συνολικό πλούτο περίπου 1,2 % του πραγματικού ΑΕΠ της ΕΕ.

Τέλος, σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη του ομίλου παίζει η αγορά του χάλυβα. Η παγκόσμια ζήτηση αυξάνεται, κατά 5,8% σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Χάλυβα, ενώ η ανοδική τάση θα συνεχιστεί και το 2022.