Σε υψηλό 9 ετών ο μεταποιητικός PMI τον Αύγουστο στην Ελλάδα

Σε υψηλό 9 ετών ο μεταποιητικός PMI τον Αύγουστο στην Ελλάδα

Ο συνολικός ρυθμός ανάπτυξης του ελληνικού μεταποιητικού τομέα επιταχύνθηκε τον Αύγουστο, καταγράφοντας υψηλό εννέα ετών, λόγω της αυξημένης ζήτησης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Η ανάπτυξη του Αυγούστου υπογραμμίστηκε από τον εποχικά προσαρμοσμένο Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (PMI), που διαμορφώθηκε στο 52,2, έναντι 50,5 τον Ιούλιο. Η πρόσφατη μέτρηση υπέδειξε την τρίτη συνεχή βελτίωση των συνθηκών του ελληνικού μεταποιητικού τομέα και την εντονότερη από τον Αύγουστο του 2008. 

Η πρόσφατη ανάπτυξη του ελληνικού μεταποιητικού τομέα ήταν αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης των νέων εργασιών, της εντονότερης που έχει καταγραφεί από τον Μάιο του 2014. Επιπρόσθετα, ευρεία ήταν η αύξηση της ζήτησης των πελατών, καθώς οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν επίσης τον Αύγουστο, για πρώτη φορά σε διάστημα 12 μηνών.

Ανταποκρινόμενες στην αύξηση της ζήτησης, οι εταιρείες προσέλαβαν επιπρόσθετους εργαζομένους κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, επεκτείνοντας, με αυτόν τον τρόπο, την τρέχουσα περίοδο αύξησης της απασχόλησης σε τέσσερις μήνες. Επιπλέον, η πρόσφατη αύξηση των θέσεων εργασίας ήταν η σημαντικότερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα μεγαλύτερο των 17,5 ετών.

Το ενισχυμένο λειτουργικό εργατικό δυναμικό συνέβαλε σε περαιτέρω μείωση των αδιεκπεραίωτων εργασιών, μολονότι σε
μικρότερο βαθμό από τον μέσο όρο που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας.