Σε χαμηλό τεσσάρων ετών ο πληθωρισμός
Ευρωζώνη

Σε χαμηλό τεσσάρων ετών ο πληθωρισμός

Στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και τέσσερα χρόνια υποχώρησε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης, δίνοντας με τον τρόπο αυτό την καλύτερη αφορμή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να διευρύνει τη νομισματική τόνωση.

Πιο συγκεκριμένα, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 0,1% σε σύγκριση με τον Απρίλιου που είχε διαμορφωθεί στο 0,3%.

Οι βασικοί κλάδοι (τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός) αναμένεται να έχουν το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό τον Μάιο (3,3%, σε σύγκριση με 3,6% τον Απρίλιο), ενώ ακολουθούν οι υπηρεσίες (1,3%, σε σύγκριση με 1,2% τον Απρίλιο ), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,2%, σε σύγκριση με 0,3% τον Απρίλιο) και η ενέργεια (-12,0%, σε σύγκριση με -9,7% τον Απρίλιο).

Αν και οι τιμές των τροφίμων εξακολούθησαν να αυξάνονται εν μέσω lockdown, οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 12%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση σε πάνω από 10 χρόνια. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πιο υψηλός πληθωρισμός καταγράφηκε στην Εσθονία (3,1%), στην Ολλανδία (2,3%), στη Σλοβακία (2,7%) και στη Λετονία (3,5%). Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος της ΕΚΤ είναι να φτάσει ο πληθωρισμός κοντά, αλλά χαμηλότερα από το 2%.