Σε χαμηλό 18 μηνών ο PMI στην Ευρωζώνη το Μάιο

Σε χαμηλό 18 μηνών ο PMI στην Ευρωζώνη το Μάιο

Σε χαμηλό 18 μηνών διαμορφώθηκε ο σύνθετος ΡΜΙ της Markit στην Ευρωζώνη το Μάιο,ενώ οι δείκτες που καταγράφουν τη μελλοντική πορεία υποδηλώνουν μια μεγαλύτερη απώλεια του momentum στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Markit.

Ειδικότερα, ο PMI της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στις 54,1 μονάδες το Μάιο συγκριτικά με τις 55,1 μονάδες  που είχε καταγράψει τον Απρίλιο.

Σημειώνεται ότι ρυθμός ανάπτυξης έχει επιβραδυνθεί με την αλλαγή του έτους και –ενδεχομένως προκαλώντας ανησυχία στους φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ- οι πληθωριστικές πιέσεις υποχώρησαν επίσης τον προηγούμενο μήνα.

Επιπλέον, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,9% τον προηγούμενο μήνα, προσεγγίζοντας αρκετά τον στόχο της ΕΚΤ, δίνοντας στην Τράπεζα τη δυνατότητα να απομακρυνθεί από την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική.

Ο Chris Williamson, οικονομολόγος της Markit, τόνισε πως με τους οικονομικούς δείκτες να κινούνται πτωτικά την ίδια στιγμή που η πολιτική αβεβαιότητα έχει αυξηθεί, το outlook της Ευρωζώνης έχει επιδεινωθεί σημαντικά σε σχέση με τις αισιόδοξες προβλέψεις στην αρχή του έτους.