ΓΔ: 901,50 3,95 (0,44 %)

Τζίρος: 33,28 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1990η
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

ΓΔ: 901,50 3,95 (0,44 %)

Τζίρος: 33,28 εκατ. €   RT

Σε αναζήτηση νέας πορείας η Credit Suisse μετά την τορπίλη του Archegos

Σε αναζήτηση νέας πορείας η Credit Suisse μετά την τορπίλη του Archegos

Ο Thomas Gottstein μπορεί να έδρασε αρκετά αποφασιστικά αυτή την εβδομάδα για να παραμείνει στο πηδάλιο της Credit Suisse, οι επενδυτές όμως αναμένουν πιο ριζικές αλλαγές μετά το πλήγμα που υπέστη η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας από το hedge fund Archegos, ενός πελάτη που της κόστισε ζημιά $4,7 δισ.

Μέσα σε ένα μήνα η μετοχή της έχει κάνει βουτιά 25% μετά από δύο απανωτά χτυπήματα. Το πρώτο από την κατάρρευση της χρηματοδοτικής εταιρείας Greensill Capital και το δεύτερο από το Archegos Capital Management.

Για τον 57χρονο διευθύνοντα σύμβουλο της επενδυτικής τράπεζας η πρόκληση θα είναι πιο δύσκολη. Θα πρέπει να περιορίσει τη ζημιά στη φήμη της τράπεζας και να κρατήσει τόσο την πελατεία όσο και τα στελέχη.

Οι εξελίξεις των δύο τελευταίων μηνών έχουν απογοητεύσει τους μετόχους της Credit Suisse καθώς τα πλήγματα που υπέστη αφήνουν ερωτηματικά για τα στάνταρντ που περίμεναν να τηρεί ο όμιλος. Τα χέρια του Gottstein όμως θα είναι δεμένα μέχρι την άφιξη του νέου προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, του Antonio Horta-Osorio η AHO όπως τον αποκαλούν τα στελέχη της βρεταννικής Lloyds όπου υπηρετεί ως διευθύνων σύμβουλος.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι βαθύτερες επιπτώσεις δεν έχουν έρθει στην επιφάνεια ακόμη. «Οι συνέπειες του πλήγματος στη φήμη της Credit Suisse θα γίνουν εμφανείς με την πάροδο του χρόνου», εκτιμούν στελέχη της τράπεζας Vontobel.

Η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι η ζημιά της από την αδυναμία του fund Archegos να ανταποκριθεί στα margin call θα ανέλθει στα 4,4 δισ. ελβετικά φράγκα, γύρω στα $4,71 δισ. Το μέγεθος της ζημιάς που ισοδυναμεί με σχεδόν τρεις φορές τα περυσινά κέρδη του ομίλου είναι πολύ μεγαλύτερο από τα $2,3 δισ. που έχασε η ανταγωνίστρια τράπεζα UBS το 2011 από το ανεξέλεγκτο trading ενός στελέχους της.

Στο παρελθόν οι ελβετικές τράπεζες δεν υπήρξαν διστακτικές στο να απομακρύνουν διευθύνοντες συμβούλους όταν τα πράγματα ξέφευγαν από τον σχεδιασμό.

Η υπόθεση του trader της UBS οδήγησε σε καρατόμηση του τότε επικεφαλής Oswald Grubel ενώ ο προκάτοχος του Gottstein στην Credit Suisse, o Tidjane Thiam απομακρύνθηκε μετά από σκάνδαλο εσωτερικής παρακολούθησης.

Ο Gottstein, με εμπειρία στην επενδυτική τραπεζική, ανέλαβε τα ηνία πριν ένα χρόνο. Αντέδρασε γρήγορα, απομακρύνοντας τους επικεφαλής της επενδυτικής τραπεζικής και της διαχείρισης κινδύνων στον όμιλο. Επίσης αποφάσισε το διαχωρισμό του τμήματος asset management από την διεύθυνση  διαχείρισης πλούτου μετά το κλείσιμο μερικών fund που είχαν επενδύσει αποκλειστικά σε ομόλογα που είχε εκδώσει η εταιρεία Greensill.

Η αγορά δεν περιμένει βαθύτερες αλλαγές πριν την έλευση του νέου προέδρου του διοικητικού συμβουλίου και την ολοκλήρωση ερευνών στις υποθέσεις Archegos και Greensill με τη μεταβατική περίοδο να κρατά τον Gottstein στη θέση του βραχυπρόθεσμα.

Ο νυν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Urs Rohner θα αποχωρήσει στο τέλος Απριλίου έχοντας υπηρετήσει στη θέση αυτή από το 2011. Οι μέτοχοι ελπίζουν οτι η αλλαγή προέδρου που θα εγκρίνει η γενική συνέλευση θα διαμορφώσει νέα εταιρική κουλτούρα με μεγαλύτερη εστίαση στη διαχείριση κινδύνων.

Οι δύο έρευνες που είναι σε εξέλιξη από εξωτερικούς ερευνητές θα εξετάσουν και την πιθανή υπαιτιότητα του διοικητικού συμβουλίου και οι μέτοχοι θέλουν τα πορίσματα να δημοσιοποιηθούν. Τα μπόνους που είχαν προταθεί για τα εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου δεν θα σωθούν και ο απερχόμενος πρόεδρος Rohner δεν θα εισπράξει την αμοιβή του 1,5 εκατ. ελβετικών φράγκων.

Η αλλαγή προέδρου έχει κάνει τα πράγματα δυσκολότερα σε μία περίοδο αναταράξεων για την ελβετική τράπεζα καθώς ο μεν διευθύνων σύμβουλος Gottstein έχει αποδυναμωθεί, ο πρόεδρος Rohner αποχωρεί σύντομα ενώ ο νέος πρόεδρος Horta-Osorio δεν έχει αναλάβει ακόμη όταν αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο όμιλος είναι ηγεσία.

Εν τω μεταξύ η Credit Suisse έχει αρχίσει να χτενίζει προσεκτικά την έκθεση της από τις δραστηριότητες prime brokerage και είναι πιθανό να υπάρξει περαιτέρω μείωση της έκθεσης σε ρίσκο. Όμως το πιό πιεστικό ζήτημα είναι η πιθανότητα να την εγκαταλείψουν κορυφαίοι πελάτες και στελέχη μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Ενδεικτικό ότι «κυνηγός κεφαλών» στο Χονγ Κονγκ έχει δεχτεί επαφές από στελέχη της Credit Suisse που ενδιαφέρονται να αποχωρήσουν από τον όμιλο μετά το σκάνδαλο του Archegos, ενώ εταιρεία διαχείρισης πλούτου στο Μονακό βλέπει την περιπέτεια της τράπεζας ως ευκαιρία για να προσελκύσει μερικά από τα τοπ στελέχη της στο private banking με στόχο να κερδίσει μερίδιο αγοράς στο κομμάτι της πολύ πλούσιας πελατείας.

Σε συνέντευξη του με την εφημερίδα NZZ ο Gottstein δήλωσε ότι πιστεύει στο μοντέλο «one bank» όπου διάφορες διευθύνσεις συνεργάζονται για να εξυπηρετήσουν την πλούσια πελατεία, κάτι που βελτιώνει τη διαχείριση κινδύνων.

Αν ακολουθήσει το μοντέλο αυτό θα χρειαστεί να σχεδιάσει μια νέα πορεία προς την κερδοφορία κρατώντας τα χαλινάρια του ρίσκου σφιχτά.