Reuters: Η Wall Street επικροτεί το πακέτο Μπάιντεν, ανησυχεί για το κόστος του

Reuters: Η Wall Street επικροτεί το πακέτο Μπάιντεν, ανησυχεί για το κόστος του

Το προτεινόμενο πακέτο οικονομικής τόνωσης 1,9 τρισ. δολαρίων που παρουσίασε ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη ενδέχεται να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι για τους επενδυτές, τροφοδοτώντας την αισιοδοξία για περαιτέρω οικονομική ανάκαμψη, εγείροντας όμως ταυτόχρονα ανησυχίες για το πώς οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να το πληρώσουν.

Η αναμονή της Wall Street γι’ αυτό το πακέτο τόνωσης βοήθησε άλλωστε τον γενικό δείκτη S&P 500 να ενισχυθεί κατά σχεδόν 3% στη διάρκεια της εβδομάδας κατά την οποία οι Δημοκρατικοί επικράτησαν στην Τζόρτζια, και απέκτησαν πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου.

Ωστόσο αυτές οι κινήσεις συνοδεύτηκαν από ενίσχυση των κρατικών ομολόγων, με το δεκαετές ΗΠΑ να ανέρχεται στα υψηλότερα επίπεδά του από τον Μάρτιο αυξάνοντας έτσι το κόστος δανεισμού στην οικονομία, καθώς εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες της αυξάνοντας το χρέος της.

«Αυτή την στιγμή οι αγορές πανηγυρίζουν την επιπλέον ενίσχυση της οικονομίας και βλέπουν το πακέτο ως μία πιο σταθερή γέφυρα προς μία οικονομία που θα ανοίξει και πάλι πλήρως» σημειώνει στέλεχος της LPL Financial.

«Από την άλλη, υπάρχει η περίπτωση να χρειαστεί να πληρώσουν οι αγορές αυτή την τόνωση, με τη μορφή σημαντικά υψηλότερων επιτοκίων ή αύξησης της φορολογίας», προσθέτει ωστόσο.