«Πρωταθλητές» Ευρώπης όλο το 2019 ελληνικά ομόλογα και μετοχές

«Πρωταθλητές» Ευρώπης όλο το 2019 ελληνικά ομόλογα και μετοχές

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Μετά από σχεδόν 10 καταστροφικά χρόνια απαξίωσης και μιζέριας τα ελληνικά χρεόγραφα... ξαναζωντανεύουν καθώς αποτελούν αναμφίβολα τους πρωταγωνιστές του ράλι που έχει σημειωθεί στις αγορές το τελευταίο εξάμηνο. Παρ' όλα αυτά, τα περιθώρια ανόδου του Χρηματιστηρίου της Αθήνας αλλά και πτώσης των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων θεωρούνται μεγάλα αρκεί να συνεχίσει η κυβέρνηση να επιβεβαιώνει τις προσδοκίες των επενδυτών.

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έχει ενισχυθεί σε ποσοστό 41% από την αρχή του έτους ενώ η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει σε ποσοστό της τάξης του 46% στο ίδιο διάστημα, με τις ελληνικές μετοχές και τα κρατικά ομόλογα να ανακηρύσσονται πανευρωπαϊκοί πρωταθλητές μέχρι στιγμής. Μάλιστα, η πτώση της απόδοσης του 10ετούς φτάνει στο 54% αν λάβουμε το υπόψη το χαμηλό του 2% στο οποίο βρέθηκε λίγο πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Την ίδια ώρα, ο ΓΔ... έβγαζε από πάνω του τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και επέστρεφε σε υψηλά 4,5 ετών.

Η εντυπωσιακή αλλαγή κλίματος από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα – παρά τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και τις όποιες εξωτερικές επιδράσεις - υποδεικνύει ότι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί του κάνουν αυτά που πρέπει στο προσεχές διάστημα τότε οι ελληνικοί τίτλοι θα μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο τη διαφορά από την υπόλοιπη Ευρώπη, ολοκληρώνοντας το έτος στην κορυφή των επιδόσεων. Αποτέλεσμα θα είναι να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα και να αυξηθούν οι επενδυτικές εισροές, συντηρώντας στην ουσία το ενδιαφέρον για την περίπτωση της ελληνικής ανάκαμψης.

Προς αυτή την κατεύθυνση το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζει μία σειρά ενεργειών που θα τονώσουν την πραγματική οικονομία και να οδηγήσουν σε περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών. Από το φορολογικό νομοσχέδιο που περιμένει ολόκληρη η αγορά μέχρι το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, οι μεταρρυθμίσεις θα απελευθερώσουν την ορμή που χρειάζεται το χρηματιστήριο για να κυνηγήσει νέα υψηλά.

Ο Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται -όπως δήλωσε την Παρασκευή - να εισηγηθεί σύντομα την πλήρη άρση των capital controls μετά από 4 χρόνια, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας, θα προωθήσει στην Κομισιόν και την πρόταση της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια (η DGComp επεξεργάζεται ήδη την πρόταση του ΤΧΣ) η οποία θα δώσει συστημική λύση στο πρόβλημα.

Οι επενδυτές ποντάρουν πολλά σε δραστική επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων καθώς οι ελληνικές τράπεζες για να μειώσουν το ποσοστό των NPEs στον ισολογισμό τους σε μονοψήφιο νούμερο θα πρέπει να "ξεφορτωθούν" περί τα 64 δισ. ευρω ενώ για να... πιάσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ο "λογαριασμός" ανεβαίνει στα 72 δισ. ευρώ.

Κατά συνέπεια, οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο είναι πολύ πιθανό να συντηρήσουν την πανευρωπαική πρωτιά του χρηματιστηρίου και των ομολόγων, πόσω μάλλον στην περίπτωση που έρθουν αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης τον Αύγουστο ή τον Οκτώβριο και η ΕΚΤ αναβιώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Σημειώνεται ότι ειδικά στα ομόλογα οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων κατέρρευσαν στο απίστευτο επίπεδο του 2%, απίστευτο γιατί ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι "έβλεπαν" το 10ετές στο 3,3% στο τέλος του έτους. Το αποτέλεσμα των εκλογών ανάγκασε μεγάλες επενδυτικές τράπεζες όπως την Bank of America Merrill Lynch να συμβουλέψουν τους πελάτες τους να προετοιμαστούν για νέο ράλι των ελληνικών ομολόγων. Η πρώτη εβδομάδα μετά τις εκλογές ήταν εβδομάδα ανόδου για τις αποδόσεις, ωστόσο αυτό δεν οφείλεται σε παράγοντες που σχετίζονται με την κυβερνητική πολιτική με τους επενδυτές να αναμένουν ουσιαστικά τα πρώτα νομοσχέδια για να τοποθετηθούν.

Το επόμενο δίμηνο λοιπόν είναι εξαιρετικά σημαντικό για την τάση έως το τέλος του έτους.