Πρόταση συγχώνευσης Fiat Chrysler - Renault

Πρόταση συγχώνευσης Fiat Chrysler - Renault

Πρόταση συγχώνευσης κατέθεσε η Fiat Chrysler Automobiles στην Renault σε μια συμφωνία που θα δημιουργούσε την τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως.

Η μετοχή της Fiat ενισχύεται σχεδόν 13% και της Renault 11%.

Η πρόταση προβλέπει την συνιδιοκτησία 50-50 μέσω μιας ολλανδικής εταιρείας συμμετοχών, ανακοίνωσε η Fiat, προσθέτοντας ότι υπάρχει ένα premium περίπου 10% για τους επενδυτές της Renault, ενώ σημείωσε πως δεν θα υπάρξει κανένα κλείσιμο εργοστασίων.

Η Exor, το επενδυτικό σκέλος της οικογένειας Ανιέλι, θα γίνει ο μεγαλύτερος επενδυτής στο νέο σχήμα.

Σε δική της ανακοίνωση, η γαλλική Renault τόνισε ότι το διοικητικό του συμβούλιο του θα συνεδριάσει αργότερα για να συζητήσει την πρόταση.

Οι συνομιλίες λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο που οι αυτοκινητοβιομηχανίες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν έντονη πίεση για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες.

Η πτώση των πωλήσεων στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου - η Κίνα, οι Η.Π.Α. και η Ευρώπη – δημιούργησαν επείγουσα ανάγκη για ενοποίηση.

Η Fiat και η Renault αναμένουν ότι το κοινό εγχείρημα θα φέρει πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Μαζί, η Renault και η Fiat είχαν χρηματιστηριακή αξία ύψους 32,6 δισ. ευρώ.