ΓΔ: 906,07 9,06 (1,01 %)

Τζίρος: 91,86 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2018η
Τρίτη, 11 Μαΐου 2021

ΓΔ: 906,07 9,06 (1,01 %)

Τζίρος: 91,86 εκατ. €   RT

Πρόσθετο χτύπημα από το Archegos αναγκάζει την Credit Suisse να αντλήσει 2 δισ. από τις αγορές

Πρόσθετο χτύπημα από το Archegos αναγκάζει την Credit Suisse να αντλήσει 2 δισ. από τις αγορές

Η κατάρρευση του Archegos στο οποίο προσέφερε υπηρεσίες prime brokerage και ενός άλλου μεγάλου πελάτη, της βρετανικής εταιρείας χρηματοδοτήσεων Greensill, οδήγησαν την Credit Suisse σε κρίση που της κόστισε ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων, απολύσεις και πάγωμα στα μπόνους σε μια περίοδο που οι ανταγωνίστριες τράπεζες βλέπουν την κερδοφορία τους να εκτοξεύεται από τις δραστηριότητες trading και επενδυτικής τραπεζικής. 

Και σαν να μην έφτανε αυτό για τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Thomas Gottstein, οι ελβετικές εποπτικές αρχές που συνεχίζουν να ερευνούν ένα σκάνδαλο εσωτερικής παρακολούθησης στην τράπεζα, επέβαλλαν προσωρινά μέτρα για να μειωθεί η έκθεση της τράπεζας σε ρίσκο.

Η απόφαση της Credit Suisse να αντλήσει νέα κεφάλαια έχει λογική, θα καθησυχάσει την πελατεία των υπηρεσιών διαχείρισης πλούτου. Η εμμονή της διοίκησης όμως στη στρατηγική που ακολουθούσε μάλλον όχι.

Η τράπεζα θα εκδώσει ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές για να αντλήσει τα κεφάλαια, κίνηση με την οποία επιδιώκει να βάλει τέλος στις αμφιβολίες για την κεφαλαιακή της επάρκεια. Η έκδοση θα αραιώσει τους υφιστάμενους μετόχους κατά 8% αλλά είναι αναγκαία για να διαβεβαιώσει την πελατεία διαχείρισης πλούτου οτι η τράπεζα έχει γερά θεμέλια. Η κεφαλαιακή επάρκεια θα ενισχυθεί στο 13% περίπου από 12,2%.

Η πεποίθηση του Gottstein όμως ότι η γενικότερη στρατηγική της τράπεζας είναι σωστή εγείρει ερωτηματικά δεδομένης της εμπλοκής του ομίλου σε όλα τα πρόσφατα σκάνδαλα.

Η Credit Suisse περιμένει νέο χτύπημα γύρω στα 600 εκατ. φράγκα μετά τη ζημιά 4,4 δισ. του πρώτου τριμήνου που έσβησε την ισχυρή κερδοφορία της το διάστημα αυτό και την ανάγκασε να εμφανίσει ζημιογόνα αποτελέσματα γύρω στα 757 εκατ. ελβετικά φράγκα προ φόρων.

Η πρόσθετη ζημιά από το Archegos και η απόφαση έκδοσης ομολόγων μετατρέψιμων σε 203 εκατ. μετοχές πίεσε τη μετοχή της που απώλεσε 5,7%.

Η Credit Suisse ήταν το μεγαλύτερο θύμα από την έκθεση της στο Archegos που κατέρρευσε λόγω της αδυναμίας του να ανταποκριθεί στα margin calls αφού είχε θέσεις στο χρηματιστήριο με μεγάλη μόχλευση.

Η τράπεζα αποφάσισε να συρρικνώσει τις δραστηριότητες prime brokerage που κυρίως προσφέρει σε πελατεία hedge fund κατά ένα τρίτο. Η μετοχή της έχει χάσει πάνω από 20% φέτος.

Το χτύπημα από το Archegos ήρθε μερικές εβδομάδες μετά την περιπέτεια με την εταιρεία Greensill, διπλός πονοκέφαλος για τον Gottstein που ανέλαβε επικεφαλής το 2019.

Οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες, που αποδείχτηκαν πιο γρήγορες στη ρευστοποίηση των θέσεων του Archegos, εμφάνισαν εντυπωσιακή κερδοφορία το πρώτο τρίμηνο, πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών. Τα κέρδη της Goldman Sachs σχεδόν εξαπλασιάστηκαν ενώ η Morgan Stanley που υπέστη ζημία σχεδόν $1 δις από το Archegos ανακοίνωσε αύξηση 150% της κερδοφορίας.

Αφαιρουμένης της ζημιάς των 4,4 δισ. ελβετικών φράγκων από το Archegos, η Credit Suisse θα είχε προ φόρων κέρδη 3,6 δισ. τα καλύτερα τριμηνιαία αποτελέσματα πάνω από μια δεκαετία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, τα βάσανα της Credit Suisse θα έχουν επίπτωση στα κεφαλαιακά αποθέματα του ομίλου και θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα στα επόμενα τρίμηνα καθώς θα περιορίσουν την όρεξη της τράπεζας για ρίσκο και θα επηρεάσουν το προσωπικό και τις πελατειακές της σχέσεις.

Ένα τρακάρισμα μπορεί να αποδοθεί σε κακοτυχία, τέσσερα συνεχή όμως καταδεικνύουν σοβαρά προβλήματα με το όχημα ή τον οδηγό του.

 Ο Gottstein καταβάλλει προσπάθειες να περιορίσει τη ζημιά στη φήμη της τράπεζας και τις απώλειες προσωπικού και πελατών αλλά ευρύτερες στρατηγικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να περιμένουν την έλευση του νέου προέδρου του διοικητικού συμβουλίου στο τέλος Απριλίου, του Antonio Horta-Osorio, βετεράνου της βρετανικής Lloyds.

Η τράπεζα ανακοίνωσε την Πέμπτη μείωση μισθών κατά 5%. «Αν επιλέγαμε αύξηση των αποδοχών αυτό το τρίμηνο μετά τη ζημιά που υπέστη η τράπεζα δεν νομίζω οτι θα ήταν αποδεκτό από τους μετόχους μας», δήλωσε ο CFO της Credit Suisse. «Αυτό το καταλαβαίνουν όλοι στην τράπεζα και έχουμε το υπόλοιπο της χρονιάς για να προσπαθήσουμε».