Προς πλήρη άρση των capital controls;

Προς πλήρη άρση των capital controls;

Την πλήρη άρση των capital controls αναμένεται να ανακοινώσει ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση καθώς αποτελεί προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου.

Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών είναι πιθανό ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο βήμα της Βουλής μετά τις δύο το μεσημέρι.

Προηγήθηκε η συνεδρίαση στο υπουργείο Οικονομικών του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας (Τράπεζα της Ελλάδος, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Ελληνική Ένωση Τραπεζών κ.ά.). Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η σχετική τροπολογία εγκρίθηκε από τους θεσμούς το περασμένο Σάββατο.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μήνυμα εάν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες στις αγορές στο πλαίσιο της ανάκτησης της εμπιστοσύνης λίγο πριν τη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Την ίδια ώρα, η άρση των capital controls επιβεβαιώνει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και θα δώσει το μήνυμα για την επιστροφή των χρημάτων από τα... στρώματα στις ελληνικές τράπεζες.

Πλήρης άρση των capital controls, σημαίνει ελευθερία μετακίνησης κεφαλαίων στο εξωτερικό για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σήμερα, οι απαγορεύσεις για τη διαχείριση των χρημάτων των Ελλήνων, στο εξωτερικό παραμένουν, αν και με μεγαλύτερα όρια συναλλαγών, τόσο για ιδιώτες όσο και για επιχειρήσεις.

Απολύτως ελεύθεροι να βγάλουν όσα θέλουν στο εξωτερικό είναι μόνον όσοι έχουν κέρδη και μερίδια από κεφάλαια που έφεραν για επενδύσεις στην χώρα μας από το εξωτερικό -και έως το 100% της επένδυσής τους...

Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ταχθεί υπέρ της άρσης των περιορισμών στο τραπεζικό σύστημα μετά την συνεχιζόμενη αύξηση των καταθέσεων. 

Υπενθυμίζεται ότι τα capital controls είχαν επιβληθεί με νόμο στα τέλη του Ιουνίου 2015 και απαιτείται νομοθετική διάταξη για την πλήρη άρση τους.

Δείτε live την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη: