Πόσο μειώνεται ο φόρος από τις επισκευές ακινήτων

Πόσο μειώνεται ο φόρος από τις επισκευές ακινήτων

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Εντός των επόμενων 10 ημερών αναμένεται να εκδοθούν σειρά υπουργικών αποφάσεων οι οποίες ενεργοποιούν ιδιαίτερα σημαντικές διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου που τέθηκαν σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2020. Μία από αυτές αφορά τις επισκευές ακινήτων για τις οποίες προβλέπεται έκπτωση 40% εφόσον υπάρχουν και τα απαραίτητα τιμολόγια.

Η έκπτωση όμως ισχύει ήδη. Δηλαδή όσοι πραγματοποίησαν επισκευές στις αρχές Ιανουαρίου θα δουν το φόρο να μειώνεται αισθητά. Η υπουργική απόφαση θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις με κυριότερη αυτή που θα ορίζει ότι τα οφέλη θα έχουν μόνο όσοι ζητούν τιμολόγια για την παρασχεθείσα υπηρεσία και όχι για την αγορά υλικών. Η έκπτωση σύμφωνα με το νόμο θα φθάνει κατ’ ανώτατο όριο στο 40% επί της δαπάνης και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 16.000 ευρώ, ενώ το όφελος θα διανέμεται σε 4 έτη.

Παραδείγματα: 

1. Έστω ιδιοκτήτης ακινήτου ο οποίος προχωρεί σε επισκευές ύψους 5.000 ευρώ σε διαμέρισμα που μισθώνει (500 ευρώ το ενοίκιο). Το όφελος από τη επισκευή ανέρχεται σε 2.000 ευρώ ή 500 ευρώ κατ’ έτος. Ο φόρος από τη μίσθωση του ακινήτου ανέρχεται σε 855 ευρώ ετησίως (έχει αφαιρεθεί ποσοστό 5% λόγω αποσβέσεων). Με τα τιμολόγια επισκευής ο φόρος για τα εισοδήματα του 2020 περιορίζεται στα 355 ευρώ ετησίως. Το ίδιο ποσό θα καταβάλει και τα επόμενα τρία έτη εφόσον βέβαια παραμείνει το μίσθωμα στα ίδια επίπεδα

2. Ιδιοκτήτης ακινήτου διενεργεί επισκευές ύψους 10.000 ευρώ σε διαμέρισμα που μισθώνει (550 ευρώ το ενοίκιο). Το όφελος από τη επισκευή ανέρχεται σε 4.000 ευρώ ή 1.000 ευρώ κατ’ έτος. Ο φόρος από τη μίσθωση του ακινήτου ανέρχεται σε 940,5 ευρώ ετησίως (έχει αφαιρεθεί ποσοστό 5% λόγω αποσβέσεων). Με τα τιμολόγια επισκευής ο φόρος για τα εισοδήματα του 2020 μηδενίζεται. Δηλαδή για τέσσερα χρόνια δεν θα πληρώνει φόρο.

 3. Πολυκατοικία προχωρεί σε εργασίες στην πρόσοψη της ύψους 25.000 ευρώ. Οι 10 ιδιοκτήτες καταβάλλουν σε ίσα μέρη 2.500 ευρώ έκαστος. Το όφελος από την δαπάνη επισκευής ανέρχεται στα 1.000 ευρώ για τον καθένα. Αυτό σημαίνει ότι για 4 έτη  θα πληρώνουν 250 ευρώ μικρότερο φόρο.

Η υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί τις προσεχείς μέρες θα διευκρινίζει ότι:

1. Η έκπτωση φόρου θα αφορά τη δαπάνη που πραγματοποιείται από την 1/1/2020 και μετά. 

2. Θα αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες  που αφορούν στην παροχή υπηρεσίας με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων και όχι για τα υλικά. 

3. Η έκπτωση φόρου θα φτάνει στο 40% της δαπάνης υπό την προϋπόθεση ότι η πληρωμή θα διενεργείται γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα. Η έκπτωση θα μοιράζεται σε 4 χρήσεις με πλαφόν τα 16.000 ευρώ.