Πώς θα αντιμετωπιστεί η έκρηξη του κόστους στα οικοδομικά υλικά

Πώς θα αντιμετωπιστεί η έκρηξη του κόστους στα οικοδομικά υλικά

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή για την αναπροσαρμογή των συντελεστών βάσει των οποίων υπολογίζεται το κόστος στα δημόσια έργα. Και αυτό δεδομένου ότι καταγράφονται διψήφιες αυξήσεις τιμών στα οικοδομικά υλικά. Είναι ενδεικτικό ότι τα μεταλλικά υλικά βασικής επεξεργασίας ενισχύθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο, συγκριτικά με δώδεκα μήνες, πριν κατά 12,5%.

Με απόφαση του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή, που δημοσιεύθηκε, χθες, στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, επιχειρείται να ελεγχθούν οι ανατιμήσεις στα υλικά κατασκευής που απειλούν να θέσουν εκτός προϋπολογισμού μεγάλο αριθμό νέων δημόσιων έργων.  

Ειδικότερα, η υπουργική απόφαση προβλέπει την αναθεώρηση των συντελεστών βάσει των οποίων προκύπτουν οι τιμές των δημοσίων έργων και καθορίζονται τα τιμολόγια ανά είδος έργου (π.χ. οδοποιίας, ηλεκτρομηχανολογικό, λιμενικό κτλ.). Η αναθεώρηση των συντελεστών υπήρξε αναγκαία επειδή διαπιστώθηκε, όπως αναφέρει, η υπουργική απόφαση ότι στα εν εξελίξει έργα που υλοποιούν οι υπηρεσίες του υπουργείου  διαπιστώθηκε μεγάλη απόκλιση στις τιμές συγκεκριμένων υλικών κατασκευής σε σχέση με τις τιμές του τριμήνου δημοπράτησης.  

Πράγματι, βάσει του δείκτη οικοδομικών υλικών της ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφονται διψήφιες αυξήσεις τιμών σε υλικά που καθορίζουν το κόστος των δημόσιων έργων. Για παράδειγμα, τα μεταλλικά υλικά βασικής επεξεργασίας ενισχύθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο, συγκριτικά με δώδεκα μήνες, πριν κατά 12,5%, με το αντίστοιχο ποσοστό να είναι 11,1% για τα ηλεκτρολογικά υλικά. Έχει ακόμη υπολογιστεί ότι σε ένα μήνα το κόστος του σιδηροπλισμού σκυροδέματος έχει αυξηθεί κατά 35%. 

Ευρύτερα, οι ανατιμήσεις, σύμφωνα με στοιχεία των εργοληπτικών οργανώσεων της χώρας, τους τελευταίους μήνες φτάνουν σε ύλες όπως τα μέταλλα (σίδηρος, χαλκός αλουμίνιο), τα πλαστικά (PVC, πολυαιθυλένιο κλπ.), το πετρέλαιο και τα παράγωγά του (κυρίως καύσιμα και ασφαλτικά), έως και 75%. 

Έρχεται το Παρατηρητήριο

Με τα δεδομένα αυτά, το υπουργείο Υποδομών δρομολογεί τη δημιουργία πληροφοριακού συστήματος προσδιορισμού κόστους των συντελεστών παραγωγής τεχνικών έργων που θα περιλαμβάνει παρατηρητήριο τιμών, σύστημα αναλύσεων τιμών και προσδιορισμού κόστους και σύστημα ενιαίων τεχνικών προδιαγραφών. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το ηλεκτρονικό σύστημα προσδιορισμού κόστους συντελεστών παραγωγής τεχνικών εργων (ΗΣΠΚΣΠΤΕ), θα βοηθούσε προς την κατεύθυνση της διαχείρισης των ανατιμήσεων των πρώτων υλών. Μέχρι όμως να δημιουργηθεί το Ηλεκτρονικό  Σύστημα Προσδιορισμού Κόστους των Συντελεστών Παραγωγής Έργων, μέσω της υπουργικής απόφασης επιχειρείται να αντιμετωπιστούν οι ανατιμήσεις.  

Στο πρόβλημα της “ακρίβειας” στα δημόσια έργα είχε αναφερθεί, σε πρόσφατο συνέδριο,  ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat Πέτρος Σουρέτης. Ο CEO της τεχνικής εταιρείας είχε κάνει λόγο για μία άμεση, δίκαιη αποζημίωση που να αντιμετωπίζει την απρόβλεπτη συνθήκη και να εξασφαλίζει τη συνέχιση των έργων και τη δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών που να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά ανάλογες απρόβλεπτες καταστάσεις στο μέλλον. 

Στο ζήτημα είχε αναφερθεί, προ μηνών, και ο γενικός διευθυντής εργασιών της Dimand Real Estate, Πάνος Παναγιωτίδης, ο οποίος είχε αναφέρει ότι η αύξηση του κατασκευαστικού κόστους θα οδηγήσει νομοτελειακά στο “πάγωμα” πολλών επενδύσεων το τελευταίο διάστημα. Είχε, δε, σημειώσει χαρακτηριστικά ότι οι ανατιμήσεις θα οδηγήσουν στο “σβήσιμο και ξαναγράψιμο” πολλών επιχειρηματικών σχεδίων που έχουν, ήδη, εκπονηθεί.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον τομέα των ιδιωτικών έργων, η διαχείριση του φαινομένου των ανατιμήσεων, είναι, ως ένα βαθμό, περισσότερο διαχειρίσιμη. Είτε διότι οι εργολάβοι έχουν προνοήσει να “κλειδώσουν” τις τιμές είτε επειδή οι συμβάσεις για νέα έργα που συνάπτονται αυτό το διάστημα συμπεριλαμβάνουν την πρόβλεψη για ανατιμήσεις.