8ος χρόνος, ημέρα 2435η
Σάββατο, 2 Ιουλίου 2022

Πώς ο Γ. Προκοπίου βοηθά στην απεξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο

Πώς ο Γ. Προκοπίου βοηθά στην απεξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο

«Ένα ιστορικό επίτευγμα, που θα είναι ευεργετικό για τον γερμανικό λαό και τελικώς, ως επέκταση, και για τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο», χαρακτήρισε τη συμφωνία ναύλωσης δύο Πλωτών Μονάδων Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης (FSRU) από τη γερμανική κυβέρνηση, ο Έλληνας εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου κατά την υπογραφή της στο Βιλχελμσχάφεν της Γερμανίας. Τα FSRU θα προμηθεύουν με LNG, συνδράμοντας στην προσπάθειά της χώρας για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο Γιώργος Προκοπίου, απευθυνόμενος στους προσκεκλημένους- μέλη της γερμανικής κυβέρνησης εξέφρασε την υπερηφάνεια του για τη συμβολή που θα έχει η Dynagas, ώστε να επιτύχει τους στόχους της η Γερμανία για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή ασφάλεια, προϋποθέσεις για τη σταθερότητα και την ευημερία, υπογραμμίζοντας ότι «αποτελεί απόδειξη του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν υπάρχει θέληση, αποφασιστικότητα και όραμα για ανάληψη δράσης».

«Η σύναψη αυτής της συμφωνίας, είναι ακόμα, η υλοποίηση ενός οράματος που υπερβαίνει κατά πολύ τα τρέχοντα γεωπολιτικά γεγονότα», επισήμανε.

Ο Γιώργος Προκοπίου σημείωσε ότι «στόχος μας ήταν πάντα να προσφέρουμε τεχνολογικά προηγμένες λύσεις και να παράσχουμε στις χώρες την ευκαιρία να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προς ένα καθαρότερο, ασφαλέστερο και απανθρακωμένο μέλλον» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το μέλλον είναι μπροστά μας και αυτό το σημαντικό έργο θα κάνει την διαφορά στη ζωή του Γερμανικού λαού για πολλά χρόνια ακόμα».

Αναλυτικά η ομιλία του Γιώργου Προκοπίου

«Εκ μέρους μου και ολόκληρης της ομάδας μας, θα ήθελα να συγχαρώ όλους όσους συμμετείχαν στην υλοποίηση αυτού του έργου-ορόσημο, σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και να ευχαριστήσω τον Υπουργό Robert Habeck Αντικαγκελάριο της Γερμανίας και Ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος, τον Υπουργό Olaf Lies Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Κτιρίων και Προστασίας του Κλίματος της Κάτω Σαξονίας, και τον Υπουργό Bernd Althusmann Αναπληρωτή Υπουργό-Πρόεδρο της Κάτω Σαξονίας, για την επιλογή της Dynagas, με έδρα την Γλυφάδα - Ελλάδα, ως συνεργάτη σας.

Είμαστε περήφανοι που συμβάλλουμε στο να βοηθήσουμε την Γερμανική κυβέρνηση και την Uniper να επιτύχουν τους στόχους τους για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή ασφάλεια, προϋποθέσεις για την σταθερότητα και την ευημερία. Η σύναψη αυτής της συμφωνίας είναι ένα ιστορικό επίτευγμα, που θα είναι ευεργετικό για τον Γερμανικό λαό και τελικώς, ως επέκταση, και για τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο, και αποτελεί απόδειξη του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν υπάρχει θέληση, αποφασιστικότητα και όραμα για ανάληψη δράσης.

Η σύναψη αυτής της συμφωνίας, είναι ακόμα, η υλοποίηση ενός οράματος που υπερβαίνει κατά πολύ τα τρέχοντα γεωπολιτικά γεγονότα. Αναλάβαμε αυτήν την τεράστια επένδυση όταν ο ενεργειακός εφοδιασμός ήταν στο πίσω μέρος του δημόσιου διαλόγου, λόγω της πεποίθησής μας ότι τα FSRU είναι μια ευέλικτη και φιλική προς το περιβάλλον λύση για την αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών των χωρών και την
διεύρυνση των πηγών εφοδιασμού τους.

Φυσικά, δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε την ενεργειακή κρίση που εκδηλώθηκε, αλλά στόχος μας ήταν πάντα να προσφέρουμε τεχνολογικά προηγμένες λύσεις και να παράσχουμε στις χώρες την ευκαιρία να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προς ένα καθαρότερο, ασφαλέστερο και απανθρακωμένο μέλλον.

Σε μια εποχή που οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας εξελίσσονται ταχύτερα από κάθε άλλη στιγμή, μπορούμε να θυμηθούμε ότι νιώθουμε το βάρος της ευθύνης, και μας τιμά που η Γερμανική κυβέρνηση και η Dynagas έχουν διαμορφώσει αυτήν την στενή συνεργασία, βασισμένη στις κοινές μας αξίες.

Το μέλλον είναι μπροστά μας και αυτό το σημαντικό έργο θα κάνει την διαφορά στη ζωή του Γερμανικού λαού για πολλά χρόνια ακόμα. Έτσι, σε όλους εσάς που συμμετείχατε σε αυτήν την εξαιρετική προσπάθεια, όπως είμαστε περήφανοι για τη Γερμανική Αυτοκινητοβιομηχανία, την Ευρωπαϊκή Αυτοκινητοβιομηχανία, θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για την Ελληνική Ναυτιλία, την Ευρωπαϊκή Ναυτιλία. Σας ευχαριστούμε πολύ. Είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι να διασφαλίσουμε ότι αυτό το έργο θα έχει συνταρακτική επιτυχία».