Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των ακινήτων - Οι αναπλάσεις, η ζήτηση και οι τιμές

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των ακινήτων - Οι αναπλάσεις, η ζήτηση και οι τιμές

Όσοι έχουν προσπαθήσει να αναζητήσουν στέγη, θα έχουν, ίσως, διαπιστώσει ότι κατοικίες, σε καλή κατάσταση και σε προσιτή τιμή, αλλάζουν γρήγορα χέρια.

Το ίδιο συμβαίνει για φθηνά διαμερίσματα που χρειάζονται ολική ανακαίνιση, ενώ, στον αντίποδα, ιδιοκτησίες όχι τόσο προνομιακές αλλά ακριβές, καθυστερούν να βρουν αγοραστή.

Ωστόσο, και αυτού του είδους τα ακίνητα, ύστερα από ένα discount στην αρχικά ζητούμενη τιμή, πωλούνται. Σε γενικές γραμμές, όπως εξηγούν μεσίτες, παρά την πανδημία, την κατάρρευση των ξένων επενδύσεων και την αδυναμία επίσκεψης -για κάποιο χρονικό διάστημα- στο διατιθέμενο ακίνητο, η αγορά ακινήτων όχι μόνο άντεξε, αλλά κατάφερε, σε ορισμένες περιοχές, να εμφανίσει και άνοδο τιμών.

Γιατί αυξάνονται οι ζητούμενες τιμές

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αύξηση των ζητούμενων τιμών σχετίζεται τόσο με την «ψυχολογία» των ιδιοκτητών-πωλητών όσο και με πραγματικά γεγονότα.

Η κρίση δηλαδή, της πανδημίας, ήρθε μετά από μία σύντομης διάρκειας, αλλά ιδιαίτερα ισχυρή παρένθεση, ισχυρής ζήτησης στην αγορά ακίνητων, σε τέτοιο βαθμό που η διεκδίκηση ακόμη και κακής ποιότητας, μικρών διαμερισμάτων να μετατρέπεται σε άτυπη πλειοδοσία μεταξύ των υποψηφίων.

Και μπορεί οι ξένοι επενδυτές και οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις να μην υπάρχουν, πια, σε πρώτο πλάνο όμως, η ψυχολογία ότι οι συνθήκες θα βελτιωθούν -όπως συνέβη ύστερα από την πολυετή οικονομική κρίση- είναι κυρίαρχη στις τάξεις των πωλητών. Ως αποτέλεσμα, οι ζητούμενες τιμές, σε πολλές περιπτώσεις, είναι αρκετά υψηλότερες, σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Εκτός όμως, από τους…ψυχολογικούς λόγους, υπάρχουν και «πραγματικά» γεγονότα που τροφοδοτούν την άνοδο των τιμών. Ενδεικτική είναι η περίπτωση των Νότιων προαστίων, όπου οι μεγάλες αναπλάσεις έχουν μετατρέψει τις συνοικίες από το Παλαιό Φάληρο μέχρι και τη Βούλα σε ιδιαίτερα περιζήτητες, οδηγώντας σε έκρηξη τιμών και σε αγορές από τα σχέδια!

«Τα νότια προάστια αποτελούν τον αδιαφιλονίκητο πρωταγωνιστή της αγοράς ακινήτων με συναλλαγές που αγγίζουν ή ξεπερνούν τις 7.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Υπολογίζουμε ότι μέσα στην επόμενη τριετία, η ζήτηση στα Νότια προάστια θα ανέλθει σε 500 χιλιάδες σπίτια, αριθμός που αντιστοιχεί σε μέχρι 2 εκατ. καινούργιους κατοίκους, εάν υπολογίσουμε ότι κατά μέσο όρο ένα ακίνητο στεγάζει δυνητικά τέσσερα άτομα. Αυτή τη στιγμή, στα νότια προάστια της Αττικής, που διαχρονικά προσέλκυαν ζήτηση λόγω της θάλασσας, δρομολογείται το μεγαλύτερο, συνολικά, έργο αστικής ανάπλασης, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», εξηγεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της BuildUp, Δημήτρης Παπαχρήστου. 

Η Μητροπολιτική παρέμβαση στο Ελληνικό που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός εκ των μεγαλύτερων αστικών πάρκων, σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο θα συνδέεται με τον ορεινό όγκο του Υμηττού και θα διαθέτει απευθείας πρόσβαση στο υγρό στοιχείο, είναι ικανή από μόνη της να βάλει «φωτιά» στις τιμές των ακινήτων, όπως αναφέρουν μεσίτες.

Πόσω μάλλον, εάν λάβουμε υπόψη τα νέα, μικρότερα, έργα που σχεδιάζονται και περιλαμβάνουν το οικιστικό έργο της Hines στη Βούλα, την ανάπλαση της μαρίνας Αλίμου, που θα είναι η μεγαλύτερη, των Βαλκανίων, αλλά και την ολική ανάπλαση των Αστεριών Γλυφάδας, όπου θα δημιουργηθεί το πρώτο υβριδικό ξενοδοχείο της One&Only.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 25 έως 30 καινούργια, υπό κατασκευή κτίρια κατοικιών, σε μία απόσταση από την Λεωφόρο Ποσειδώνος στη Γλυφάδα μέχρι και το Ασκληπιείο Βούλας.

Μεσίτες που δραστηριοποιούνται στο real estate των Νοτίων προαστίων αναφέρουν ότι εύποροι Έλληνες και κυρίως ξένοι ή ομογενείς, αγοράζουν, από τα σχέδια, διαμερίσματα προς 7.000 ή 7.500 ευρώ ανά τετραγωνικό. «Σε ορισμένες δε περιπτώσεις, δεν έχει καν κατεδαφιστεί το κτίσμα που θα αντικατασταθεί από την καινούργια ανάπτυξη» εξηγούν παράγοντες της αγοράς ακινήτων, περιγράφοντας τη φρενίτιδα που επικρατεί για κατοικίες στο Νότο.

Τα βόρεια και δυτικά προάστια

Ωστόσο, σε αντίθεση με τα Νότια προάστια, στα Βόρεια οι τιμές καταγράφουν σταθεροποίηση, επειδή οι συγκεκριμένες περιοχές δεν συναντούν τόσο ισχυρή ζήτηση, όπως εξηγεί ο κ. Παπαχρήστου.

Ενδεχομένως, όπως αναφέρουν μεσίτες, στα Βόρεια προάστια να συναντούσαν και περιορισμένη ζήτηση τιμών, εάν η πανδημία δεν ισχυροποιούσε τη ζήτηση για μεγαλύτερες κατοικίες, ώστε οι ανάγκες για τηλεργασία να εξυπηρετούνται καλύτερα. Κατά μέσο όρο, οι τιμές των κατοικιών στα βόρεια προάστια της Αττικής ανέρχονται σε περίπου 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό και αυξάνονται αναλόγως της απόστασης από το μετρό ή από κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Αλλά και στα δυτικά προάστια της Αττικής οι τιμές άντεξαν εν μέσω πανδημίας, επειδή οι συγκεκριμένες συνοικίες «διαθέτουν σταθερή ζήτηση», όπως σημειώνει ο κ. Παπαχρήστου.

Οι συγκεκριμένες όμως, περιοχές, πριμοδοτούνται λόγω και των επεκτάσεων του μετρό, όπως η γραμμή 3. Πέρυσι παραδόθηκαν στην κυκλοφορία οι σταθμοί, Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια, ενώ περαιτέρω ώθηση θα δεχτεί και ο -γειτονικός με τις Δυτικές συνοικίες- Πειραιάς, καθώς με ορίζοντα το καλοκαίρι του 2022 θα εγκαινιαστούν οι σταθμοί Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο. Το τελευταίο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, οι τιμές των διαμερισμάτων στα Δυτικά Προάστια αυξήθηκαν σε ποσοστό 7%, σε περίπου 1.300 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Εκτός όμως, από την αισιόδοξη ψυχολογία των ιδιοκτητών-πωλητών ακινήτων, τις νέες αναπλάσεις και τους νέους σταθμούς του Μετρό, ώθηση στο ελληνικό real estate δίνει και το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων, παλαιότερης κατασκευής, άλλαξε χέρια από τα μέσα του 2016 έως και το 2019, δηλαδή προτού ξεσπάσει ο κορονοϊός. Αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση για νεόδμητα θα παραμείνει ισχυρή, γεγονός που συνεπάγεται και υψηλότερες τιμές, μία εξέλιξη θετική για τους πωλητές, αλλά μάλλον αρνητική για όσους αναζητούν στέγη…