Ποια είναι η Veridos Ματσούκης, που η ΕΤΕπ «ρίχνει» 11 εκατ. ευρώ

Ποια είναι η Veridos Ματσούκης, που η ΕΤΕπ «ρίχνει» 11 εκατ. ευρώ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Πάνω από 50 νέες θέσεις εργασίας θα προστεθούν στους ήδη 200 εργαζομένους της Veridos Mατσούκης ύστερα από την επένδυση των 11 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής υψηλών προδιαγραφών, που υπογράφηκε χθες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της διοίκησης της εταιρείας.

Το εργοστάσιο της Veridos στους Αγίους Αναργύρους Αττικής παράγει έγγραφα ταυτότητας, διαβατήρια, διπλώματα, γραμματόσημα και ταχογράφους, ενώ με τη νέα επένδυση και την αύξηση της δυναμικής, θα αναλάβει ακόμη περισσότερα διεθνή projects, στον τομέα της ασφάλειας εγγράφων.

H Veridos Ματσούκης είναι μια μοναδική στο είδος της βιομηχανία αιχμής στην Ελλάδα, που τροφοδοτεί δεκάδες ξένες χώρες με διαβατήρια, ταυτότητες, άδειες οδήγησης, ταχογράφους και πάσης φύσης αξιόγραφα στο υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας!

Πρόκειται για τη μόνη εταιρεία – μαζί με την Τράπεζα Ελλάδος - που διαθέτει μηχανή εκτύπωσης με τη μέθοδο της χαλκογραφίας, δηλαδή δυνατότητα εκτύπωσης των πλέον σημαντικών εγγράφων παγκόσμια! Έτσι, ανήκει στα 25 ιδιωτικά μέλη της Διεθνούς Κοινότητας Εκτυπωτών Ασφαλείας. Στην ίδια κοινότητα μετέχουν τα εκτυπωτικά ιδρύματα των κεντρικών τραπεζών.

Διαθέτει τη μοναδική ιδιωτική εγκατάσταση στην Ελλάδα για την προσωποποίηση καρτών με τεχνολογία laser engraving (ψηφιακή εγχάραξη), ενώ τυπώνει πάνω από 7 εκατ. διαβατήρια το χρόνο και εκατοντάδες χιλιάδες ταχογράφους, για 35 χώρες όπου έχει συνεργασία, ενώ φέρνει το 80% του κύκλου εργασιών της από το εξωτερικό.

Η συμφωνία

Η συμφωνία μεταξύ της ΕΤΕπ και της Veridos Ματσούκης υπεγράφη από τον Ευθύμιο Ματσούκη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας και τον Peter Jacobs, Επικεφαλής της Επενδυτικής Ομάδας της ΕΤΕπ στην Ελλάδα.

Μιλώντας για την επένδυση ο Peter Jacobs τόνισε πως «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στηρίζει νέες μεταρρυθμιστικές επενδύσεις σε μια εταιρεία παγκόσμιας κλάσης εδώ στην Αθήνα μέσω του δανείου ύψους 11 εκατ. ευρώ. H Veridos Ματσούκης, μαζί με την Veridos GmbH, παρέχουν ασφαλή έγγραφα ταυτοποίησης για τους πελάτες παγκοσμίως και οι επενδύσεις στην εγκατάσταση της Αθήνας θα βασίζονται στα διεθνή δυνατά σημεία των εταιρειών.

Ο Hans Wolfgang Kunz, Διευθύνων Σύμβουλος της Veridos GmbH, που από το 2007 ελέγχει το 60% της Veridos Ματσούκης τόνισε μεταξύ άλλων πως «αποφασίσαμε να αυξήσουμε την παραγωγική ικανότητα για την παραγωγή ασφαλών πολυκαρμπονικών δελτίων ταυτότητας και πλαστικών σελίδων για διαβατήρια στην Veridos Ματσούκης, στην Αθήνα. Αυτό μας επιτρέπει να συνεχίσουμε την ιστορία επιτυχίας αυτής της υπερσύγχρονης μονάδας κατασκευής ταυτοτήτων, η οποία είναι γνωστή για την πλέον ανώτερη ποιότητα από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο».

Συνεχίζει τις επενδύσεις στην Ελλάδα η ΕΤΕπ

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) είναι το ίδρυμα μακροπρόθεσμου δανεισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανήκει στα κράτη μέλη της. Διαθέτει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για σωστές επενδύσεις προκειμένου να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της πολιτικής της Ε.Ε.

Η ΕΤΕπ επιλέγει και κατευθύνει τις επενδύσεις της σε πρωτοπόρες και καινοτόμες βιομηχανικές μονάδες με ιδιαίτερα ξεχωριστά στοιχεία. Τους τελευταίους μήνες, η ΕΤΕπ χορήγησε νέα άμεση χρηματοδότηση στις εταιρείες Systems Sunlight και ElvalHalcor Hellenic Copper and Aluminium Industry S.A. Συνολικά, το 2018 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παρείχε περισσότερα από 2,1 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε νέες επιχειρήσεις, μεταφορές, ενέργεια, διαβιβάσεις και τηλεπικοινωνίες σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Το... μακρύ ιστορικό της Veridos Ματσούκης

H Ματσούκης Α.Ε. ιδρύθηκε στη σύγχρονή της μορφή το 2007, όμως ελκύει την τεχνογνωσία και την κληρονομιά της από την Αλεξ. Ματσούκης Α.Ε, η οποία ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα, ούσα πρωτοπόρα στη βιομηχανία εκτυπώσεων ασφαλείας για δεκαετίες.

Η Ματσούκης είναι μια εταιρεία που... μεγάλωσε και εκσυγχρονίστηκε μαζί με τη χώρα, καθώς έχει τις ρίζες της στο 1891 ως ένα εργαστήριο Γραφικών Τεχνών με κύριο αντικείμενο τις εμπορικές εργασίες που αρχικά – ως γνωστόν – γίνονται με λίθους. Σχεδόν κάθε μετοχή, κάθε πινακίδιο, γραμματόσημο, ομόλογο, επιταγή, χαρτόσημο ή δήλωση του Ν. 105 που κυκλοφόρησε από τότε στην Ελλάδα, τυπώθηκε από τη Ματσούκης!

Το 2007 όμως η εταιρεία εξαγοράστηκε κατά 60% από την κοινοπραξία της Veridos GmbH με έδρα τη Γερμανία οπότε μετονομάστηκε σε Veridos Ματσούκης. Η Veridos GmbH αποτελεί μια κοινοπραξία μεταξύ της Giesecke + Devrient GmbH και της Bundesdruckerei GmbH, των δύο μεγαλύτερων Γερμανών παρόχων τεχνολογιών υψηλής ασφαλείας.

Πιστοποιήσεις

H Veridos Ματσούκης έχει πιστοποιηθεί από διεθνείς οργανισμούς και φορείς, ώστε όλα τα προϊόντα της να έχουν εχέγγυα ποιότητας, αλλά και μοναδικότητας που αποκλείουν τις αντιγραφές και παραχαράξεις. Η κυριότερη πιστοποίηση αφορά στη δυνατότητα εκτυπώσεων αξιογράφων, που αποτελούν ένα ιδιαίτερο εκτυπωτικό προϊόν και γίνεται με την εποπτεία της INTERGRAF (της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εκτυπωτικών & Συναφών Βιομηχανιών) με έδρα το Βέλγιο.

Μέσα από τις πιστοποιημένες διαδικασίες υπάρχει απόλυτος έλεγχος των ποσοτήτων αλλά και της ασφαλούς καταστροφής των κακέκτυπων, ούτως ώστε να μην είναι δυνατή οποιαδήποτε προσπάθεια παράνομης διοχέτευσής τους στην αγορά.

Η πιστοποίηση που η εταιρεία έχει από την Intergraf είναι σε επίπεδο Κεντρικής Τράπεζας (Central Bank Level) που αποτελεί δείκτη φερεγγυότητας αντίστοιχο με αυτό των κεντρικών τραπεζών. Και είναι η μόνη ιδιωτική εταιρεία που το έχει στην Ελλάδα.