7ος χρόνος, ημέρα 2179η
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Αιτία πολέμου η μείωση των δικαιούχων επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Αιτία πολέμου η μείωση των δικαιούχων επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας

«Αιτία πολέμου» χαρακτηρίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ μια ενδεχόμενη μείωση των δικαιούχων του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, καθώς και περικοπή του επιδόματος στους σημερινούς δικαιούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σχολιάζοντας το πόρισμα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) που παρέδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ΑΔΕΔΥ, στις 3 Οκτωβρίου, η Ομοσπονδία των εργαζομένων στους ΟΤΑ σημειώνει ότι δρομολογείται η περικοπή του επιδόματος, αλλά και η παρέμβαση στο ασφαλιστικό καθεστώς όσων σήμερα εντάσσονται στα ΒΑΕ.

Η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους των ΟΤΑ σε «αγωνιστική επαγρύπνηση» και διαμηνύει ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να δεχθεί περικοπές, αλλά ζητεί την ένταξη νέων κατηγοριών εργαζομένων στους δικαιούχους του επιδόματος Ανθυγιεινής και Επικίνδυνης Εργασίας που «αδίκως έχουν εξαιρεθεί». 

Οι συνδικαλιστές αναφέρουν ότι στο πόρισμα γίνεται ξεκάθαρη αναφορά για σύνδεση της καταβολής και του ύψους του επιδόματος με τις δημοσιονομικές δυνατότητες, ενώ γίνεται σαφές ότι θα επανεξεταστούν και θα αναπροσαρμοστούν όλοι οι κλάδοι εργαζομένων που σήμερα λαμβάνουν το επίδομα από μηδενική βάση για να διαμορφωθούν νέες κλίμακες επιδόματος και κατηγορίες δικαιούχων εργαζομένων. Σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, η νέα κατηγοριοποίηση θα βασίζεται σε «υποκειμενικά» κριτήρια, αφού -όπως υποστηρίζει- δεν θα γίνει επίκληση ούτε επιδημιολογικών μελετών σχετικά με τις επαγγελματικές ασθένειες, ούτε εκτιμήσεις επαγγελματικού κινδύνου σε χώρους εργασίας.