Πιο ήπια ύφεση στην Ελλάδα το 2020 προβλέπει η Κομισιόν

Πιο ήπια ύφεση στην Ελλάδα το 2020 προβλέπει η Κομισιόν

Βελτιωμένη είναι η νέα πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ύφεση που θα καταγράψει η Ελλάδα φέτος, αλλά και για την ανάπτυξη που θα σημειώσει το 2021, καθώς σύμφωνα με τις θερινές εκτιμήσεις της Κομισιόν που δημοσιεύτηκαν σήμερα, η χώρα μας θα εμφανίσει ύφεση 9% φέτος και ανάπτυξη 6% το 2021, έναντι της ύφεσης 9,7% που προέβλεπε στην έκθεση του Μαΐου και ανάπτυξης 7,9% το επόμενο έτος. 

Στη θερινή της έκθεση η Κομισιόν αναφέρει πως το ΑΕΠ της Ελλάδας υποχώρησε κατά 1,6% σε τριμηνιαία βάση το α’ τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αντανακλώντας την έναρξη των μέτρων περιορισμού στα τέλος Μαρτίου.

Η μείωση του ΑΕΠ προκλήθηκε από την πτώση των επενδύσεων και τις μειωμένες εξαγωγές, ενώ η οι κρατικές δαπάνες και η ιδιωτική κατανάλωση συνέβαλαν θετικά. Η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε πρώτα στον τομέα των υπηρεσιών και σε μικρότερο βαθμό στη βιομηχανία και τον αγροτικό τομέα, ενώ οι κατασκευές αποτέλεσαν «μαξιλάρι» για την πτώση, πιθανότατα λόγω της μείωσης του ΦΠΑ στον κλάδο τον Ιανουάριο.

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης πως ο τουρισμός και οι μεταφορές αναμένεται να πληγούν σοβαρά εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας, ενώ η ανάκαμψη των εξαγωγών έχει να κάνει και με τις προοπτικές των κύριων εμπορικών εταίρων της Ελλάδας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει ότι η πρόβλεψη υπόκειται σε συνθήκες αβεβαιότητας, ειδικά εξαιτίας της μεγάλης έκθεσης στους κινδύνους που έχουν σχέση με τα ταξίδια και τον αντίκτυπο στον τουριστικό τομέα της Ελλάδας. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή προκάλεσαν καθυστερήσεις εντός και εκτός της αγοράς εργασίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, ενώ με βάση τις εαρινές προβλέψεις αναμένεται βραχυπρόθεσμη αύξηση της ανεργίας.

Ως προς τις τιμές του καταναλωτή, το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε αύξηση 0,6% ετησίως, ωστόσο τον Μάιο και τον Απρίλιο υπήρξε μείωση 0,8% και 0,6% σε ετήσια βάση. Επιπλέον, μείωση αναμένεται μέχρι το τέλος του 2020, ενώ η ανάκαμψη θα ξεκινήσει το 2021.