Στο 9,7% η ύφεση το 2020 - Η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη
Κομισιόν για Ελλάδα

Στο 9,7% η ύφεση το 2020 - Η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη

Τη μεγαλύτερη ύφεση μεταξύ των οικονομιών της ευρωζώνης αναμένεται να καταγράψει η Ελλάδα από την πανδημία, σύμφωνα με τις εαρινές εκτιμήσεις της Κομισιόν που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν βλέπει ύφεση της τάξης του 9,7% το 2020, έναντι 7,7% κατά μέσο όρο στις χώρες της ευρωζώνης, με την Ιταλία να ακολουθεί με -9,5% και την Ισπανία με -9,4%. Για το 2021 η Κομισιόν προβλέπει ότι θα υπάρχει ισχυρή ανάκαμψη με άνοδο του ελληνικού ΑΕΠ κατά 7,9%. 

Οι προβλέψεις της Κομισιόν είναι χειρότερες ακόμα και από το δυσμενές σενάριο που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στις Βρυξέλλες και το οποίο προβλέπει ύφεση της τάξης του 7,9%, ενώ στο βασικό σενάριο η ύφεση περιορίζεται στο 4,7%. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές και συγκεκριμένα στα χρόνια των Μνημονίων η Ελλάδα κατάφερνε να εκτιμά καλύτερα τα μεγέθη τόσο από την Κομισιόν όσο και από το ΔΝΤ.

Σχετικά με την πρόβλεψη της Κομισιόν για την ύφεση κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι «η Κομισιόν κάνει διαφορετικές προβλέψεις για τον χρόνο ανοίγματος της οικονομίας, ενώ λαμβάνει υπόψη μόνο μέρος των μέτρων που υλοποιούνται. Δεν λαμβάνει δηλαδή, υπόψη τη ρευστότητα με εγγυοδοτικά προγράμματα, ύψους 7 δισ. ευρώ».

Η οικονομία της Ελλάδας αναμένεται να πληγεί σοβαρά από την πανδημία του κορονοϊού, τονίζει η Κομισιόν στην έκθεση, λόγω της σημασίας του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα και το υψηλό ποσοστό των πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.

Όπως τονίζεται στην έκθεση αν και η Ελλάδα ξεκίνησε το 2020 με το δεξί με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη σταμάτησε εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών παγκοσμίως.

Σε δημοσιονομικό επίπεδο, το ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης μαζί με τόκους από πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ το 2019 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε έλλειμμα 5,6% φέτος και 2,9% το 2021. Το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους Eurostast υπολογίζεται από το 4,4% του ΑΕΠ το 2019 στο -3,4% φέτος και στο 0,6% το 2021.

Στον τομέα των εξαγωγών αναμένεται να υποστούν σοβαρές πτώσεις το 2020. Οι κύριες εξαγωγικές αγορές της Ελλάδας αναμένεται να είναι μεταξύ αυτών που θα επηρεαστούν περισσότερο, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης των ελληνικών προϊόντων.

Αν και η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση έλαβε μέτρα ευρείας κλίμακας για να προστατεύσει την αγορά εργασίας ωστόσο, θα μπορούσαν και πάλι να χαθούν περίπου 160.000 θέσεις εργασίας λόγω της κρίσης και το ποσοστό της ανεργίας θα μπορούσε να αυξηθεί στο 20% το 2020. Η μερική ανάκαμψη το 2021 αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, φέρνοντας το ποσοστό της ανεργίας κοντά στο 16,5%.

Δείτε τις εκτιμήσεις που αφορούν στην Ελλάδα:

Δείτε εδώ τα αναλυτικά στοιχεία. 

AP Photo/Petros Giannakouris