«Πικρός» καφές: Γιατί η αγορά αναμένει αυξήσεις στην τιμή έως… 20%

«Πικρός» καφές: Γιατί η αγορά αναμένει αυξήσεις στην τιμή έως… 20%

Η τιμή του καφέ έχει ήδη πάρει στις αγορές την ανιούσα και αναμένεται να φτάσει στον τελικό καταναλωτή με αύξηση έως 20%. Οι επιχειρηματίες, προκειμένου να αναχαιτίσουν τις ανατιμήσεις ζητούν κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Στην ανατίμηση του καφέ οδηγούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η ξηρασία στη Βραζιλία, η αύξηση της ζήτησης και ο κορονοϊός. Όπως αναφέρει η Fitch Solutions σε έκθεσή της, η τιμη από το 1,35 ευρώ θα φτάσει… το 1,6 ευρώ.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι τιμές του καφέ μπορεί να παραμείνουν «σχετικά υψηλές» το 2022. Η συμβουλευτική εταιρεία αύξησε την πρόβλεψή της για τη μέση τιμή του καφέ arabica φέτος από τα 1,35 δολάρια ανά λίβρα (που αντιστοιχεί σε 454 γραμμάρια) στα 1,60 δολάρια, ενώ αναθεώρησε ανοδικά και την πρόβλεψη για το 2022 από τα 1,25 δολάρια ανά λίβρα στα 1,50 δολάρια.

Η τιμή του καφέ στην Ελλάδα

Στην ελληνική αγορά παράγοντες του κλάδου αναφέρουν στο Liberal Markets πως το πρόβλημα ξεκινά και στις τιμές των παραγωγών. Όπως αναφέρουν, οι τιμές είναι ακριβότερες 2 - 2,5 δολάρια το κιλό, ενώ σημαντικό ρόλο στην αύξηση των τιμών παίζει το κόστος των ναύλων, που έχει εκτιναχθεί. Ειδικότερα οι τιμές είναι 0,10 - 0,40 σεντς το κιλό υψηλότερες. Απόρροια των ανωτέρω είναι οι πρώτες ύλες να αυξάνονται 2 ευρώ ανά κιλό καφέ.

Πόσο θα πληρώσουν τον καφέ οι Έλληνες

Οι αυξήσεις που αναμένεται να δουν οι καταναλωτές είναι 10 - 20%. Ειδικότερα, ο espresso από 1,4 - 2 ευρώ που πωλείται σήμερα, θα φτάσει 1,6 - 2,4 ευρώ, ενώ στον σερβιριζόμενο η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη. Η τιμή θα διαμορφωθεί στα 3,3 - 3,6 ευρώ. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανατιμήσεις, οι καταστηματάρχες ζητούν κατάργηση ή μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.