Πιάνουν δουλειά τα λογιστικά γραφεία - Τι δείχνουν τα στοιχεία
Φορολογικές δηλώσεις

Πιάνουν δουλειά τα λογιστικά γραφεία - Τι δείχνουν τα στοιχεία

Αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο αριθμός των φορολογούμενων που υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση για τα εισοδήματα που απέκτησαν το προηγούμενο έτος. Παρά την αύξηση του ρυθμού, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό έτος έχουν υποβληθεί 581.828 λιγότερες δηλώσεις κάτι που προμηνύει την παράταση της σχετικής διαδικασίας και κατ' επέκταση την παράταση καταβολής των φόρων που προκύπτουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 1.211.249 δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 1.666.565 εκκαθαριστικά σημειώματα. 

Από αυτά προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

- Το 27,4% των φορολογούμενων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα για 456.649 φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 237,77 εκατ. ευρώ.

- Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 520 ευρώ. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν το φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 30 Νοεμβρίου. Εκτός από το φόρο εισοδήματος στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος και το τέλος επιτηδεύματος.

- Το 58,22% των φορολογούμενων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό δημόσιο. Σε σύνολο 1.666.565 εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 970.266 είναι μηδενικά.

- Για το 14,38% των φορολογούμενων ή 239.650 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όσο φθάνει τα 250 ευρώ. Συνολικά το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογούμενων ανέρχεται σε 59,93 εκατ. ευρώ.

Με βάση τη νομοθεσία η υποβολή των δηλώσεων ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου, ενώ η πρώτη δόση πληρώνεται στα τέλη Ιουλίου. Ωστόσο, τα προβλήματα στην οικονομία, οι επιχειρήσεις που υπολειτουργούν είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσει στην παράταση τόσο της υποβολής τους όσο και της καταβολής των φόρων από τους υπόχρεους που θα λάβουν χρεωστικό σημείωμα.

Μάλιστα το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να «σπάσει» τις τρεις διμηνιαίες δόσεις που ισχύουν σήμερα για την πληρωμή των φόρων σε οκτώ μηνιαίες δόσεις. Επίσης, εξετάζεται η χορήγηση κινήτρων στους πληττομένους προκειμένου να πληρώσουν τους φόρους τους εμπρόθεσμα, ει δυνατόν και εφάπαξ.

Ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση σχεδιάζει περισσότερες δόσεις έγκειται στο ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα βρεθούν αντιμέτωπα με την καταβολή πολλαπλών φόρων που προέρχονται από τις αναστολές που έχουν δοθεί. Προκειμένου, λοιπόν, να μην «πέσουν» όλοι μαζί και κυρίως για να μην καταλήξουν στην τεράστια δεξαμενή με τους απλήρωτους φόρους, σχεδιάζονται περισσότερες δόσεις αλλά και νέα ρύθμιση οφειλών

Η ΑΑΔΕ υπολογίζει ότι φέτος θα υποβληθούν περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια δηλώσεις, που αντιστοιχούν σε περίπου 9 εκατομμύρια εκκαθαριστικά σημειώματα. Από πέρυσι, στις περιπτώσεις κοινής δήλωσης συζύγων, η βεβαίωση του φόρου ή η επιστροφή φόρου, κατά περίπτωση, αφορά τον κάθε σύζυγο χωριστά και δεν γίνεται συμψηφισμός μεταξύ χρεωστικού και πιστωτικού ποσού μεταξύ των συζύγων.

Δηλαδή, στις κοινές δηλώσεις συζύγων η εκτύπωση του εκκαθαριστικού γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης του καθενός συζύγου και σε περίπτωση που η σύζυγος δεν διαθέτει κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet οι πράξεις προσδιορισμού φόρου εκτυπώνονται με τους κωδικούς του συζύγου.

Αν προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο, αυτό θα επιστραφεί μέσω των τραπεζών. Τονίζεται ότι αν το επιστρεφόμενο ποσό προέρχεται από προκαταβολή προηγούμενου έτους που δεν εξοφλήθηκε, καθώς και αν υπάρχει οποιαδήποτε οφειλή στο Δημόσιο ή στους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, η επιστροφή του φόρου (πιστωτικού υπολοίπου) θα συμψηφιστεί.