Περικοπές εκατοντάδων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη ανακοίνωσε η Ford

Περικοπές εκατοντάδων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη ανακοίνωσε η Ford

Εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη σχεδιάζει να περικόψει η Ford καθώς και να αποσύρει κάποια μοντέλα αυτοκινήτων στο πλαίσιο ενός σχεδίου διατήρησης των κερδών σε μια περιοχή που για καιρό την «ταλαιπωρεί».

Σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προσφέρει εθελούσια απομάκρυνση στους περισσότερους από τους 10.000 εργαζόμενούς της στην Ευρώπη, αναμένοντας ότι εκατοντάδες από αυτούς θα ανταποκριθούν θετικά εξοικονομώντας έτσι, 200 εκατ. δολάρια ετησίως.

Παράλληλα, στους σχεδιασμούς της εταιρείας είναι η διακοπή παραγωγής μοντέλων που είναι λιγότερο προσοδοφόρα και να επικεντρωθεί στα μοντέλα SUV που αποδίδουν μεγαλύτερα κέρδη σε μια αγορά που χαρακτηρίζεται από τη μαζική παραγωγή άλλων εταιρειών και τον πόλεμο τιμών μεταξύ τους. Παρά την ανακοίνωση αυτή, δεν έγινε σαφές ποια μοντέλα θα αποσυρθούν.

Η αυτοκινητοβιομηχανία στοχεύει σε μακροπρόθεσμα λειτουργικά περιθώρια κέρδους στην Ευρώπη σε 6-8% από το επίπεδο του 1% που διαμορφώθηκαν πέρυσι. Οι στόχοι αυτοί εντάσσονται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης που ξεκίνησε το 2012 και περιλάμβανε το κλείσιμο τριών εργοστασίων και την περικοπή 5.700 θέσεων εργασίας.

Το σχέδιο αυτό που είχε αποδειχθεί δαπανηρό δεδομένης της παρουσίας ισχυρών εργατικών συνδικάτων και του υψηλού κόστους αποζημίωσης απολύσεων στην Ευρώπη, ήταν εκείνο ωστόσο που βοήθησε  την εταιρεία να εξοικονομήσει χρήματα που χρειάζονταν για τη λειτουργία των μονάδων παραγωγής.