Πέντε κινήσεις για ενίσχυση των κεφαλαίων της Πειραιώς κατά 2,5 δισ. ευρώ

Πέντε κινήσεις για ενίσχυση των κεφαλαίων της Πειραιώς κατά 2,5 δισ. ευρώ

Τέσσερις   συν μία κινήσεις για την ενίσχυση των κεφαλαίων της Τράπεζας Πειραιώς κατά 2,5 δισ. ευρώ πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Χρήστος Μεγάλου.
Σε αυτές περιλαμβάνεται η πολυαναμενόμενη αύξηση του  μετοχικού κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ, η οποία ωστόσο πλαισιώνεται από άλλες τρεις πρωτοβουλίες που πρόκειται να υλοποιηθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα. Παράλληλα η Τράπεζα θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου TIER II. Τα κεφάλαια που θα συγκεντρώσει η Τράπεζα θα καλύψουν μέρος των απωλειών που θα υποστεί στην προσπάθεια της να μειώσει σε μονοψήφιο ποσοστό τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μέσα στο προσεχές δωδεκάμηνο.

Όσον αφορά στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το «εναρκτήριο λάκτισμα» θα δοθεί απόψε το απόγευμα, μαζί με την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων της Τράπεζας και την ενημέρωση των αναλυτών.

 Ωστόσο, η σχετική διαδικασία μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ενέργειες (έγκριση από τη γενική συνέλευση κλπ) αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα Απριλίου. Στην αύξηση αυτή για πρώτη φορά θα συμμετάσχει με το νέο του ρόλο, μετά τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, και τα Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
 
            Οι «συμπληρωματικές κινήσεις» με τις οποίες η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς υπολογίζει να αντλήσει επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ, περιλαμβάνουν:

 ι) την ολοκλήρωση του συστήματος εκκαθάρισης των συναλλαγών των POS,

ιι) τα κέρδη από το swap ομολόγων με το Ελληνικό Δημόσιο που ολοκληρώθηκε στις αρχές του χρόνου

iii) την τιτλοποίηση δια της μεθόδου του synthetic securitization μέρος του χαρτοφυλακίου των ενήμερων δανείων της Τράπεζας.

Ορισμένες από τις πρωτοβουλίες αυτές είχαν ήδη εξαγγελθεί από το Νοέμβριο κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 99μήνου. Τότε είχαν προαναγγελθεί οι τιτλοποιήσεις 7 δισ. ευρώ των χαρτοφυλακίων Phoenix και Vega οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Σειρά παίρνουν δύο ακόμη τιτλοποιήσεις ύψους 10 δισ. ευρώ  (το χαρτοφυλάκιο Sunrise 7 δισ. ευρώ και τα ναυτιλιακά δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ).

      Στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα «τεσταριστεί» για πρώτη φορά ο νέος ρόλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο είναι και βασικός μέτοχος της Πειραιώς κατέχοντας το 61% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ θα δεχθεί τις εισηγήσεις δύο συμβούλων προκειμένου να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στην αύξηση ασκώντας πλήρως τα δικαιώματα του ή αν θα εκχωρήσει μέρος αυτών προκειμένου να αυξηθεί το μερίδιο των ιδιωτών επενδυτών.

Οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν σε συνάρτηση και με τις ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου το  οποίο στη συγκυρία αυτή πιέζεται για να καλύψει τις έκτακτες δαπάνες που έχει προκαλέσει η πανδημία.

 Το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα ξεπερνάει τα 13 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστεί και η απώλεια των εσόδων.

Τα ταμειακά διαθέσιμα  του Δημοσίου σε αυτή τη φάση υπολογίζονται σε περίπου 30 δισ. ευρώ, στα οποία όμως περιλαμβάνεται και το λεγόμενο «σκληρό μαξιλάρι» των 15 δισ. ευρώ. Στην άλλη πλευρά της «ζυγαριάς» η συμμετοχή του Δημοσίου στην αύξηση της Πειραιώς αν ασκήσει πλήρως τα δικαιώματα του θα του  «κοστίσει» περί τα 600 εκατ. ευρώ.
 

  Το πιθανότερο σενάριο αναφέρει ότι το ΤΧΣ θα παραχωρήσει ένα μέρος των δικαιωμάτων του προκειμένου μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το ποσοστό του στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς  να περιοριστεί κάτω από το 50%.

Όπως άλλωστε δήλωσε και ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γ. Ζαββός με αφορμή το νέο πλαίσιο λειτουργίας του ΤΧΣ, στόχος της  Κυβέρνησης είναι η σταδιακή απεμπλοκή του Δημοσίου από τον τραπεζικό τομέα και αυτή θα πραγματοποιηθεί με την  προσέλκυση των επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες και η  εισροή νέων κεφαλαίων.

 Για το λόγο αυτό η Κυβέρνηση θέλησε να δώσει τη μέγιστη ευελιξία στο ΤΧΣ προκειμένου να αναπτύξει την πολιτική αποεπένδυσης του.