ΓΔ: 906,07 9,06 (1,01 %)

Τζίρος: 91,86 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2018η
Τρίτη, 11 Μαΐου 2021

ΓΔ: 906,07 9,06 (1,01 %)

Τζίρος: 91,86 εκατ. €   RT

Πέντε αποφάσεις για λιγότερο φόρο φέτος

Πέντε αποφάσεις για λιγότερο φόρο φέτος

Τροπολογίες με ευνοϊκές διατάξεις για τη φορολόγηση των εισοδημάτων που θα δηλωθούν τον Μάιο κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών.

Με αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις το Υπουργείο Οικονομικών στην ουσία εξειδικεύει επί μέρους μέτρα τα οποία είχαν ανακοινωθεί προκειμένου να ανακουφιστούν οι φορολογούμενοι από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Οι παρεμβάσεις αφορούν την ακύρωση του πρόσθετου φόρου 22% ο οποίο προβλέπεται για όσους δεν καταφέρουν φέτος να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό ηλεκτρονικών αποδείξεων για τους πληττόμενους φορολογουμένους και όσους είναι ηλικίας άνω των 60 ετών, ενώ μειώνεται κατά 50% και διαμορφώνεται στο 11% το πρόστιμο για τους φορολογουμένους που δεν έχουν πιάσει το όριο του 30% αλλά έχουν καλύψει με ηλεκτρονικές συναλλαγές τουλάχιστον το 20% του εισοδήματός τους.

Στο μέτωπο του ΕΝΦΙΑ καθορίζονται έξι δόσεις για την αποπληρωμή του. Αναστέλλεται η εφαρμογή των τεκμηρίων για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία. Επιλύεται το πρόβλημα για τα ανείσπρακτα ενοίκια. Και ρυθμίζοντα σε οκτώ οι δόσεις για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος για φέτος.

1. Όσον αφορά στις ηλεκτρονικές αποδείξεις οι οποίες είχαν προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο στους φορολογούμενους καθώς λόγων των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί αρκετοί δεν θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό αποδείξεων. Ακυρώνεται λοιπόν το πέναλτι φόρου 22% σε περίπτωση που δεν έχει καλυφθεί το 30% του πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές πληρωμές για:

α) Τους πληττόμενους φορολογουμένους (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι με πληττόμενο ΚΑΔ, εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας, εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ΣΥΝ - ΕΡΓΑΣΙΑ, ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν υποχρεωτικά κουρεμένα ενοίκια).

β) Φορολογούμενους ηλικίας άνω των 60 ετών.

Μείωση του πέναλτι φόρου στο 11% από 22% για μη πληττόμενους φορολογουμένους και ηλικίας έως 60 ετών οι οποίοι δεν έπιασαν το όριο του 30% αλλά έχουν καλύψει τουλάχιστον το 20% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Εξαιρούνται τα έκτακτα εισοδήματα που καταβλήθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας (αγροτικές ενισχύσεις, επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση ειδικού σκοπού, αποζημίωση για κουρεμένα ενοίκια) από τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος επί του οποίου υπολογίζεται το ελάχιστο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται το πραγματικό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή του μέτρου των ηλεκτρονικών αποδείξεων.

2. Αναστέλλεται η εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, εφόσον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν υπήρξε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας. Επομένως, για τις κατηγορίες αυτές για τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος δεν θα ληφθούν υπόψιν τεκμαρτές δαπάνες που λαμβάνει υπόψιν η Εφορία σύμφωνα με τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, αυτοκίνητα κλπ) που δηλώνει ο φορολογούμενος. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι περίπου 1,2 εκατ. φορολογούμενοι φορολογήθηκαν τελικώς με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

3. Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2020 θα γίνει σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη καταβάλλεται μέχρι 30 Ιουλίου 2021 και η τελευταία έως και 28 Φεβρουαρίου 2021. Παρέχεται έκπτωση 3% για τα φυσικά πρόσωπα, εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβληθεί μέχρι τις 28 Ιουλίου 2021 και ο οφειλόμενος φόρος που προκύπτει από αυτήν καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τις 30 Ιουλίου 2021.

4. Ο ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί φέτος σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο του 2021 και τελευταία δόση στις 28 Φεβρουαρίου 2022.

5. Για τα ανείσπρακτα ενοίκια προβλέπεται ότι οι ιδιοκτήτες θα απαλλαγούν για φέτος από την φορολόγηση τους, αφού άλλωστε δεν εισπράχθηκαν, προσκομίζοντας στην Εφορία κοινοποιημένο εξώδικο προς τον μισθωτή.