7ος χρόνος, ημέρα 2150η
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

Παπουτσάνης: Γιατί μειώθηκε η κερδοφορία στο πρώτο εξάμηνο

Παπουτσάνης: Γιατί μειώθηκε η κερδοφορία στο πρώτο εξάμηνο

Παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών και του εξαγωγικού αποτυπώματος της Παπουτσάνης, η εισηγμένη κατέγραψε μειωμένη κερδοφορία. Η αύξηση των τιμων των πρώτων υλών, η διατήρηση των ναύλων σε ιστορικά υψηλά και η αύξηση του κόστους ενέργειας «απειλούν» την κερδοφορία της εταιρείας.

Η διοίκηση της εταιρείας στις οικονομικές καταστάσες του εξαμήνου εκτιμά πως θα καταγράψει αυξημένη κερδοφορία στο β’εξάμηνο, ωστόσο προειδοποιεί για ενδεχόμενες δυσμενείς συνέπειες από την αύξηση των τιμών πρώτων υλών και ναύλων. Υπενθυμίζεται πως στο εξάμηνο καταγράφηκε 10% μείωση στον EBITDA ΚΑΙ μείωση προ φόρων κερδών 6% στα 3 εκατ.ευρώ.

Οι βασικές πρώτες ύλες της εταιρείας είναι τα έλαια, το PET και το πολυπροπυλένιο, με τις τιμές να κινούνται ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση. Η διοίκηση της εισηγμένης μετακύλισε την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών σε πελάτες της, ιδιαίτερα σε αυτούς των σαπωνωμαζών. Ενώ την ίδια στιγμή, κατανάλωσε για την παραγωγή ένα μεγάλο μέρος του stock που είχε.

H εταιρεία αναμένεται να ενισχύσει το εξαγωγικό της προφιλ περαιτέρω, με τις πωλήσεις στο εξωτερικό να αποτελούν το 60% του κύκλου εργασιών της. Ειδικότερα, οι εξαγωγές ανήλθαν σε 14,4 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021, και αντιπροσωπεύουν 60% του συνολικού κύκλου εργασιών, καταγράφοντας αύξηση ύψους 38% με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το 23% των συνολικών εσόδων προέρχεται από πωλήσεις επωνύμων προϊόντων της Παπουτσάνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το 8% από πωλήσεις προς την ξενοδοχειακή αγορά, το 54% από παραγωγές προϊόντων για τρίτους και το 15% από βιομηχανικές πωλήσεις σαπωνομαζών.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία του β’εξαμήνου η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά πως θα συνεχιστεί η αναπτυξιακή δυναμική, καθώς θα υπάρξει θετική πορεία της αγοράς των ξενοδοχειακών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Με την εικόνα που έχει η εταιρεία σήμερα, από τις παραγγελίες εσωτερικού αλλά και εξωτερικού και σε συνδυασμό με τις νέες συμφωνίες με διεθνείς αλυσίδες που αρχίζουν να υλοποιούνται, η εκτίμηση είναι ότι το τρέχον έτος η κατηγορία θα παρουσιάσει αύξηση κατά τουλάχιστον 60% σε σχέση με το 2020.

Τέλος, στην κατηγορία των ειδικών σαπωνομαζών αναμένεται να δοθεί ώθηση καθώς θα ξεκινήσει η διάθεση των συνθετικών σαπωνομαζών, ειδικών προϊόντων πολύ θετικού οικολογικού αποτυπώματος και μεγάλης προστιθέμενης αξίας.