Πάνω από τέσσερις φορές η υπερκάλυψη στο ομόλογο του ΟΤΕ

Πάνω από τέσσερις φορές η υπερκάλυψη στο ομόλογο του ΟΤΕ

Άκρως επιτυχημένη ήταν η κίνηση του ΟΤΕ να βγει στις αγορές ώστε να αποπληρώσει παλαιότερα ομόλογα και να χαμηλώσει το κόστος των επιτοκίων, καθώς το σημερινό ομόλογο καλύφθηκε πάνω από τέσσερις φορές, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται πλησίον του 1%. 

Η βελτίωση του επενδυτικού προφίλ και η πτώση του ρίσκου χώρας σε ιστορικά χαμηλά, όπως αυτό καθρεφτίζεται στις αποδόσεις των ομολόγων, ανοίγει για τα καλά την «κάνουλα» της ρευστότητας και για τις ελληνικές επιχειρήσεις, που προχωρούν σε βελτίωση παλαιότερων εκδόσεών τους, με καλύτερους όρους και σαφώς πιο φθηνά επιτόκια.

Πιο αναλυτικά, ο ΟΤΕ ζητούσε 500 εκατ. ευρώ για 7ετές ομόλογο, ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν τα 2,25 δισ. ευρώ, ενώ το κουπόνι της έκδοσης έκλεισε πέριξ του 1%.

Η Deutsche Telecom στήριξε την έκδοση καθώς απορρόφησε το 1/5 του συνόλου καταβάλλοντας 100 εκατ. ευρώ, ενώ επικεφαλής του σχήματος αναδόχων ήταν διεθνείς οίκοι όπως Goldman Sachs και BNP Paribas, με συνδιοργανωτές της έκδοσης τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς. 

Το ομόλογο έχει 7ετή ισχύ και λήγει το Σεπτέμβριο του 2026.

Ο ΟΤΕ θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που θα αντλήσει για την κάλυψη ομολογιακού με λήξη φέτος τον Δεκέμβριο ύψους 349 εκατ. ευρώ και τμήματος του ομολογιακού ύψους 693 εκατ. ευρώ με λήξη τον Ιούλιο του 2020 και κουπόνι 3,5%. Η πιστοληπτική αξιολόγηση του ΟΤΕ είναι «BB+» με θετικό outlook από την S&P.