Πακτωλός μερισμάτων και επαναγορών μετοχών από τις τράπεζες των ΗΠΑ

Πακτωλός μερισμάτων και επαναγορών μετοχών από τις τράπεζες των ΗΠΑ

Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες αναμένεται να διανείμουν γύρω στα $130 δισ. σε μερίσματα και να προβούν σε επαναγορές ιδίων μετοχών από τον επόμενο μήνα μετά τα αποτελέσματα του στρες τεστ της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, σύμφωνα με αναλυτές.

Σήμερα η Federal Reserve θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της άσκησης ακραίων καταστάσεων στην οποία υπεβλήθηκαν οι τράπεζες για να διαπιστώσει αν είναι ικανές να ανταπεξέλθουν σε δυσμενείς οικονομικές συνθήκες.

Οι αμερικανικές τράπεζες κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την πανδημία και τα απαγορευτικά που επιβλήθηκαν, συνθήκες ενός οικονομικού κραχ που στην πραγματικότητα ήταν χειρότερο από τα δυσμενή σενάρια της κεντρικής τράπεζας που έβαλε φρένο στις επιστροφές κεφαλαίων.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τράπεζες θα δείξουν καλές επιδόσεις στο στρες τεστ λόγω των χαμηλών επιτοκίων και των κυβερνητικών μέτρων στήριξης που απέτρεψαν την εκτόξευση των επισφαλειών. Κατά συνέπεια εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα αποσύρει τους περιορισμούς στη διανομή μερισμάτων.

Η Fed είχε επιβάλλει πρόσθετα όρια στη διανομή κεφαλαίων τον Ιούνιο του 2020 μετά από ανάλυση ευαισθησίας που έδειξε ότι οι συνολικές επισφάλειες για τις 34 μεγάλες αμερικανικές τράπεζες θα έφθαναν ενδεχομένως τα $700 δις με μερικές να πέφτουν κάτω από το ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας.

Μετά όμως από το επιτυχές στρες τεστ του Δεκεμβρίου η Fed επέτρεψε στις τράπεζες να ξαναρχίσουν τις επαναγορές ιδίων μετοχών και τη διανομή μερισμάτων με οροφή τα ετήσια καθαρά τους κέρδη.

Τον Μάρτιο η κεντρική τράπεζα είχε πει ότι θα έβαζε τέλος στους εναπομείναντες περιορισμούς αν τα στρες τεστ του Ιουνίου δείξουν οτι οι τράπεζες πληρούν τα ελάχιστα όρια κεφαλαιακής επάρκειας. Η φετινή άσκηση αντοχής είναι πιο ακραία από το περυσινό δυσμενές σενάριο της Fed που υπέθετε άνοδο της ανεργίας στο 10% αλλά ηπιότερη από το στρες τεστ του Δεκεμβρίου που υπέθετε ποσοστό ανεργίας στο 12,5%. Η άσκηση του Ιουνίου υποθέτει ανεργία στο 10,75%.

Ο τραπεζικός δείκτης ΚΒW έχει σημειώσει άνοδο γύρω στο 25% φέτος, υπεραπόδοση σε σύγκριση με τον δείκτη S&P500 που κερδίζει 13%, εν μέρει λόγω των προσδοκιών οτι οι τράπεζες θα περάσουν το στρες τεστ με ευκολία. Για τους επενδυτές ήταν ο καταλύτης στον οποίο πόνταραν.

Σύμφωνα με αναλυτές στην Evercore ISI, έξι μεγάλες τράπεζες, οι Bank of AmericaCitigroupGoldman SachsJP MorganMorgan Stanley και Wells Fargo μαζί θα αυξήσουν τα μερίσματα τους κατά $66 δισ. στα $130 δισ. τα επόμενα τέσσερα τρίμηνα. Οι έξι μεγάλες θα ξοδέψουν κατά μέσο όρο γύρω στο 122% των κερδών τους σε μερίσματα και επαναγορές μετοχών τους επόμενους δώδεκα μήνες, διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Οι κανονισμοί της Fed επιτρέπουν στις τράπεζες να προσαρμόζουν τα ποσά των επαναγορών μετοχών και μερισμάτων σε τριμηνιαία βάση. Από το Απρίλιο οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ έχουν εκδώσει πάνω από $40 δις ομολόγων για να χρηματοδοτήσουν τον αναμενόμενο πακτωλό διανομών.

Η Wells Fargo που έχει συσσωρεύσει κεφάλαια πιο γρήγορα από τις υπόλοιπες έξη αναμένεται να προβεί στη μεγαλύτερη αύξηση μερισμάτων που θα αγγίξουν τα $19 δις τους επόμενους δώδεκα μήνες, κάτι που σίγουρα θα ευχαριστήσει τους μετόχους της αλλά πιθανώς να προκαλέσει τη μήνη των Δημοκρατικών στο πολιτικό σκηνικό της Ουάσινγκτον που θέλουν τις τράπεζες να χρησιμοποιούν τα μετρητά τους για τον μέσο Αμερικανό.

Σύμφωνα με την Cowen Research, θα υπάρξει πίεση μελλοντικά για πιο δύσκολα στρες τεστ.