8ος χρόνος, ημέρα 2396η
Τρίτη, 24 Μαΐου 2022

Έλον Μάσκ: «Παγώνει» η συμφωνία για το Twitter, αλλά... «είμαι προσηλωμένος στην εξαγορά»

«Παγώνει» η συμφωνία για το Twitter, αλλά... «είμαι προσηλωμένος στην εξαγορά»

Ο Έλον Μασκ δήλωσε ότι η συμφωνία για το Twitter μπαίνει προσωρινά στον πάγο. Απέδωσε αυτή την εξέλιξη σε λεπτομέρειες που εκκρεμούν σχετικά με τους υπολογισμούς για το αν οι ψεύτικοι λογαριασμοί αποτελούν πράγματι ποσοστό μικρότερο από το 5% των χρηστών. Η μετοχή του Twitter στη Wall σημειώνει βουτιά 9% στη Wall, ενώ της Tesla κάνει άλμα 5%. Με νέο tweet ο Μασκ δηλώνει «προσηλωμένος στην εξαγορά»

Ο Έλον Μασκ απέδωσε το πάγωμα της συμφωνίας σε λεπτομέρειες που εκκρεμούν σχετικά με τους υπολογισμούς για το αν οι ψεύτικοι λογαριασμοί αποτελούν πράγματι ποσοστό μικρότερο από το 5% των χρηστών. Όπως αναφέρει το Reuters αυτή η κίνηση δημιουργεί προβληματισμό, χωρίς όμως να σημαίνει ότι το deal εξαγοράς δεν θα ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, απέδωσε αυτήν την εξέλιξη σε λεπτομέρειες που εκκρεμούν σχετικά με τους υπολογισμούς για το αν οι ψεύτικοι λογαριασμοί αποτελούν πράγματι ποσοστό μικρότερο από το 5% των χρηστών. Στη συνέχεια, για να κατευνάσει τον πανικό που επικράτησε μετά την ανακοίνωση του για το πάγωμα της συμφωνίας για το Twitter, ο Έλον Μασκ δηλώνει «προσηλωμένος στην εξαγορά του»

H εταιρεία είχε στις αρχές του μήνα εκτιμήσει ότι οι ψεύτικοι λογαριασμοί αποτελούν λιγότερο από το 5% των χρηστών που είναι ενεργοί καθημερινά κατά τη διάρκεια του πρώτου τετάρτου της χρονιάς.

Επίσης, είχε αναφέρει ότι ήταν αντιμέτωπη με διάφορους κινδύνους μέχρι να κλείσει η συμφωνία με τον Μασκ, συμπεριλαμβανομένου του φόβου για το αν οι διαφημιστές θα συνέχιζαν να επενδύουν στο Twitter.

O Μασκ, ο πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου και επικεφαλής της Tesla, έχει δηλώσει ότι μία από τις προτεραιότητες του είναι να αφαιρέσει τα spam bots, δηλαδή τους ψεύτικους λογαριασμούς από την πλατφόρμα.

«Η φύση του Μάσκ που δημιουργεί τόση αβεβαιότητα μ' ένα tweet είναι πολύ ανησυχητική για εμάς και τη Γουόλ Στρίτ και τώρα εκτρέπει όλη αυτή τη συμφωνία σε τσίρκο με πολλά ερωτήματα και καθόλου συγκεκριμένες απαντήσεις καθώς η πορείαι αυτής της συμφωνίας προχωράει προς τα εμπρός», σχολίασε στο πρακτορείο Reuters, ο αναλυτής της Wedbush, Ντάνιελ Άιβς.

Αποχώρηση στελεχών

Νωρίτερα σήμερα, ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Παράγκ Αγκραβάλ, γνωστοποίησε με email προς τους υπαλλήλους, σήμερα Πέμπτη, ότι οι επικεφαλής στο τμήμα καταναλωτών, καθώς και εσόδων της εταιρείας social media πρόκειται να αποχωρήσουν.

Τα νέα έρχονται, καθώς αναμένεται συμφωνία του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Έλον Μασκ ύψους 44 δισ. δολ. για την απόκτηση του Twitter. Ο Αγκραβάλ, σύμφωνα με το Reuters, ανέφερε επίσης ότι το Twitter θα αναστείλει τη διαδικασία προσλήψεων και θα επανεξετάσει όλες τις προσφορές εργασίας. Ο Κέιβον Μπεϊκπούρ, ο οποίος ηγείται του τμήματος καταναλωτών του Twitter, ανέφερε σε tweet ότι η αποχώρησή του δεν ήταν δική του απόφαση.

«Ο Παράγκ μου ζήτησε να φύγω αφού με ενημέρωσε ότι θέλει να οδηγήσει την ομάδα σε διαφορετική κατεύθυνση», έγραψε ο Μπεϊκπούρ στο Twitter. Ο Μπρους Φαλκ, ο οποίος ηγείται του τμήματος εσόδων στο Twitter, θα αποχωρήσει μετά από πέντε χρόνια στην εταιρεία. Σε tweet την Πέμπτη, ο Φαλκ ευχαρίστησε την ομάδα και τους συνεργάτες του στο Twitter. «Μπορέσαμε να επιτύχουμε τα αποτελέσματα με τη σκληρή δουλειά σας - τα τριμηνιαία έσοδα δεν λένε ψέματα», έγραψε στο Twitter.

Εξασφάλισε χρηματοδότηση για την εξαγορά

O Έλον Μασκ την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει πως εξασφάλισε νέα χρηματοδότηση 7,14 δισ. δολάρια για την εξαγορά του Twitter. Tα κεφάλαια αυτά προέρχονται από ομάδα επενδυτών, στην οποία εντάσσεται ο συνιδρυτής της Oracle Corp και η Sequoia όπως αναφέρει το έγγραφο που κατατέθηκε στην αμερικανική αγορά κεφαλαιαγοράς. Το Reuters αναφέρει επίσης πως ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Alwaleed Talal, συμφώνησε να διαθέσει το μερίδιό του ύψους 1,89 δισ. δολάρια, αντί να ρευστοποιήσει δηλώνοντας μάλιστα ότι ο Έλον Μασκ θα ήταν ένας εξαιρετικός ηγέτης στο Twitter. Oι εξελίξεις αυτές έρχονται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση ενδεχόμενης χρέωσης κυβερνητικών και εμπορικών χρηστών.

Με τη νέα χρηματοδότηση, τα χρήματα που έχει εξασφαλίσει ήδη ο Έλον Μασκ ανέρχονται στα 27,2 δισ. δολάρια. Όπως αναφέρει το Bloomberg ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου αναμένεται να συνεχίσει τις συνομιλίες με τους μετόχους του Twitter για να συνεισφέρει μετοχές στην εξαγορά.

Την ίδια ώρα, το δίκτυο CNBC μεταδίδει ότι ο Μασκ, που είναι διευθύνων σύμβουλος στην Tesla, αναμένεται να αναλάβει τον ίδιο ρόλο και στο Twitter για λίγους μήνες αφού κλείσει η συμφωνία.

H πορεία της εξαγοράς

Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του συνδέεται με μετοχές της εταιρίας παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων Tesla Inc, της οποίας ηγείται. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Μασκ αποκάλυψε ότι πώλησε μετοχές της Tesla οικονομικής αξίας 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (8,08 δισεκατομμυρίων ευρώ), μετά τη συμφωνία για την εξαγορά του Twitter.

Η νέα χρηματοδότηση που μπορεί να προέλθει μέσω προνομιακού ή κοινού μετοχικού κεφαλαίου, θα μπορούσε να μειώσει το ποσό της οικονομικής ρευστότητας των 21 δισεκατομμυρίων δολαρίων (19,97 δισεκατομμυρίων ευρώ) που ο Μασκ έχει δεσμευτεί να καταβάλει για την παραπάνω αναφερόμενη εξαγορά, όπως επίσης και μία δανειοδότηση που εξασφάλισε με εγγύηση της μετοχές του στην Tesla, σύμφωνα με τις πηγές.

Οι τράπεζες που συμφώνησαν τον προηγούμενο μήνα για τη διάθεση δανείων 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων (12,37 δισεκατομμυρίων ευρώ) επί τη βάσει των επιχειρηματικών επιδόσεων του Twitter, δίστασαν να προσφέρουν μεγαλύτερη οικονομική ρευστότητα για την εξαγορά του Μασκ, με δεδομένο το χαμηλό επίπεδο οικονομικής ρευστότητας της Twitter Inc, που έχει την έδρα της στο Σαν Φρανσίσκο, όπως μετέδωσε το Reuters τον προηγούμενο μήνα.

Ο Μασκ δέσμευσε επίσης, μερικές από τις μετοχές του στην Tesla σε τράπεζες, προκειμένου να εξασφαλίσει δανειοδότηση 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (11,89 δισεκατομμυρίων ευρώ) ώστε να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία. Ο ίδιος ίσως επιδιώκει να αντισταθμίσει διαφορετικά το οικονομικό ύψος του παραπάνω δανείου, επί τη βάσει του νέου επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη χρηματοδότησή της, σύμφωνα με μία από τις πηγές.

Μεγάλοι επενδυτές, όπως ιδιωτικές εταιρίες κεφαλαίου, εταιρίες διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων, αλλά και πλούσιοι επενδυτές συνομιλούν με τον Μασκ σχετικά με την προσφορά χρηματοδότησης προνομιακού μετοχικού κεφαλαίου για την ίδια εξαγορά, σύμφωνα με τις πηγές. Ο τύπος αυτός χρηματοδότησης θα τους δίνει μία συγκεκριμένη απόδοση από το Twitter, κατά τον ίδιο τρόπο, που ένα ομόλογο ή ένα δάνειο αποδίδει κέρδη επί τη βάσει συγκεκριμένου επιτοκίου, με την απόδοση να αυξάνεται ανάλογα με τη μετοχική αξία της εταιρίας.

Η Apollo Global Management Inc και η Ares Management Corp είναι μεταξύ των ιδιωτικών εταιριών κεφαλαίου που συνομιλούν με τον Μασκ για την διάθεση χρηματοδότησης, πρόσθεσαν οι πηγές.

Ο ίδιος δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις για το αν θα συνεργαστεί με άλλους για την εξασφάλιση του ποσού χρηματοδότησης της συμφωνίας, ενώ δεν επιδιώκει επί του παρόντος, να χρεωθεί περισσότερο για το Twitter, σύμφωνα με τις πηγές.

Ο Μασκ συνομιλεί επίσης με μερικούς από τους μεγαλύτερους μετόχους του Twitter σχετικά με την πιθανότητα εισαγωγής του ποσοστού των μετοχών τους στη συμφωνία αντί της εξαργύρωσης του, όπως δήλωσε μία από τις πηγές. Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Twitter και μέλος του διοικητικού συμβουλίου Τζακ Ντόρσεϊ εξετάζει το αν θα έχει συμμετοχή, πρόσθεσε μία από τις πηγές.

Στις συνομιλίες συμμετέχουν και μεγάλες επενδυτικές εταιρίες όπως η Fidelity.

Πηγή: Reuters