ΟΠΑΠ: Κατά 3,06 φορές υπερκαλύφθηκε το ομόλογο - Ξεπέρασαν τα 600 εκατ. οι προσφορές

ΟΠΑΠ: Κατά 3,06 φορές υπερκαλύφθηκε το ομόλογο - Ξεπέρασαν τα 600 εκατ. οι προσφορές

Εντυπωσιακή ήταν η υπερκάλυψη του ομολόγου του ΟΠΑΠ ο οποίος πέτυχε τον ανώτερο στόχο συγκεντρώνοντας 200 εκατ. ευρώ, καθώς οι προσφορές ανήλθαν σε 611,9 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι ήταν κατά 3,06 φορές υψηλότερες από το αρχικό ζητούμενο!

Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία του Οργανισμού αλλά και για μια επιβεβαίωση του πόσο έχει αλλάξει η εικόνα της Ελλάδας στη διεθνή επενδυτική σκηνή, καθώς η αποκλιμάκωση των ομολόγων της χώρας όλο το τελευταίο διάστημα είναι τεράστια.

Η τελική απόδοση των ομολογιών του ΟΠΑΠ ορίστηκε στο κατώτερο εύρος, ήτοι στο 2,10%, όπως και το επιτόκιο στο 2,10%, ενώ η τιμή εκάστης ομολογίας διαμορφώθηκε στα 1.000 ευρώ, ήτοι στο 100% της ονομαστικής της αξίας.

Οι Ομολογίες κατανεμήθηκαν ως εξής: α) 137.000 Ομολογίες (68,5% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες Επενδυτές και β) 63.000 Ομολογίες (31,5% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών.

Με την έκδοση αυτή ο ΟΠΑΠ ουσιαστικά μειώνει το κόστος δανεισμού, ακολουθώντας την αποκλιμάκωση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων. Η προηγούμενη ομολογιακή έκδοση του ΟΠΑΠ είχε γίνει απόδοση τουλάχιστον 100 μονάδες βάσης υψηλότερα.

Η έκδοση του μεγάλο ομολόγου του ΟΠΑΠ ήρθε σε μια ευνοϊκή συγκυρία για τα ελληνικά ομόλογα που καταγράφουν διαρκές ράλι αποκλιμάκωσης, πιστοποιώντας την επιστροφή της χώρας στην πλήρη κανονικότητα από πλευράς χρηματοπιστωτικής «βαρύτητας». Αυτό, ανοίγει το δρόμο και για τις ελληνικές εταιρείες που αποκτούν ξανά προνομιακή πρόσβαση στη διεθνή ρευστότητα, με τον ΟΠΑΠ να κάνει μάλιστα και επίδειξη δύναμης. Σε μια περίοδο που τα επιτόκια καταθέσεων δεν καλύπτουν ούτε τον πληθωρισμό, μια έκδοση και μάλιστα υπό το brand του ΟΠΑΠ, ασφαλώς ήταν μια επιλογή για αρκετούς επενδυτές.