Ομόλογο ΔΕΗ: Σήκωσε 500 εκατ. με επιτόκιο... 3,375% - Μεγάλη η συμμετοχή ξένων θεσμικών

Ομόλογο ΔΕΗ: Σήκωσε 500 εκατ. με επιτόκιο... 3,375% - Μεγάλη η συμμετοχή ξένων θεσμικών

Στο «ραντάρ» μεγάλων ξένων θεσμικών βρίσκεται και πάλι η ΔΕΗ. Κολοσσοί και real money investors τοποθετήθηκαν ξανά στο νέο ομόλογο της επιχείρησης, η οποία «σηκώνει» από τις αγορές 500 εκατ ευρώ.

Αθροίζοντας και τα 775 εκατ. που άντλησε τον Μάρτιο, η επιχείρηση καταφέρνει να «σηκώσει» μέσα σε τέσσερις μήνες κοντά στα 1,3 δισ. ευρώ με σχετικά χαμηλό κόστος. Το επιτόκιο της παρούσας έκδοσης έπεσε στο 3,375%, ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα με τα οποία έχει ποτέ δανειστεί η ΔΕΗ από τις αγορές. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στους δανειστές της ΔΕΗ συγκαταλέγονται πολλοί από τους ξένους θεσμικούς που την είχαν επιλέξει τον Μάρτιο. Κολοσσοί και real money investors, όπως οι Blackrock, Fidelity, Bluebay, Apollo, Henderson και Pictet Group, ήταν ανάμεσα στα τότε ονόματα. Αρκετοί έχουν επενδύσει και στο νέο «πράσινο» ομόλογο της επιχείρησης.

Ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι σε αυτούς έχουν προστεθεί και νέοι παίκτες διεθνούς βεληνεκούς. Καθώς η έκθεση ξένων ενισχύεται ολοένα και περισσότερο στη ΔΕΗ, αφενός δημιουργείται ένα «μονοπάτι» για ακόμη χαμηλότερο επιτόκιο σε μελλοντικές εξόδους στις αγορές, αφετέρου αποτιμάται στη μετοχή (κινείται στα 8,84 ευρώ).

Tα χρήματα που θα αντλήσει η επιχείρηση θα τα χρησιμοποιήσει για αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού της, δηλαδή για να μειώσει το κόστος δανεισμού της. Σήμερα αυτό βρίσκεται κατά μέσον όρο στο 5%. Το τωρινό επιτόκιο του 3,375%, σε συνδυασμό με το 3,875% του Μαρτίου, προφανώς και το κατεβάζει.

Ο μέσος όρος από τις παραπάνω εκδόσεις, τη σημερινή και του Μαρτίου, είναι 3,625%. Στόχος είναι χρόνο με το χρόνο αυτός να πέφτει, προκειμένου κάποια στιγμή, μετά από δύο-τρία χρόνια, η επιχείρηση να πετύχει να δανείζεται από τις αγορές με 2,5%. Οσο δηλαδή θα πετύχαινε, αν αντί για μια νέα έκδοση στο εξωτερικό, είχε απευθυνθεί στην ελληνική αγορά, εκδίδοντας εδώ ομολογιακό δάνειο.

Όσο για τη δομή της σημερινής έκδοσης, είναι ανάλογη της προηγούμενης. Δηλαδή με δέσμευση εκ μέρους της επιχείρησης απέναντι στους επενδυτές για συγκεκριμένη μείωση εκπομπών CO2 και «πέναλτι» στο επιτόκιο εφόσον δεν επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος.

Στο προηγούμενο ομόλογο βιωσιμότητας (SLB), η ρήτρα αειφορίας είχε ορισθεί σε μείωση κατά 40% των εκπομπών CO2 της επιχείρησης στα τέλη του 2022 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019. Δηλαδή κατά 9,2 εκατ. τόνους. Εφόσον δεν πετύχει τον στόχο, η ΔΕΗ έχει δεσμευτεί ότι θα υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση κατά 50 μονάδες βάσης του επιτοκίου της.

Στη νέα έκδοση, η ρήτρα πιθανότατα θα αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω, με δεδομένο ότι το καινούργιο ομόλογο έχει μεγαλύτερη διάρκεια, καλύπτοντας επομένως και περισσότερα έτη.