Oι ξένοι επενδυτές ξαναβάζουν λεφτά στην Τουρκία

Oι ξένοι επενδυτές ξαναβάζουν λεφτά στην Τουρκία

Οι ξένοι επενδυτές που για χρόνια έβλεπαν την Τουρκία σαν μία χαμένη υπόθεση οικονομικής κακοδιαχείρισης επιστρέφουν δειλά-δειλά. Τους προσελκύει η προοπτική σημαντικών κερδών, από τα υψηλότερα στις αναδυόμενες αγορές αν ο πρόεδρος Ερντογάν τηρήσει την υπόσχεση του και παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Πάνω από $15 δις έχουν εισρεύσει στην Τουρκία από τον Νοέμβριο, τότε που ο Ερντογάν αίφνης υποσχέθηκε μία νέα, φιλική προς τις αγορές εποχή και τοποθέτησε νέο κεντρικό τραπεζίτη στη χώρα.

Ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων αλλά και Τούρκοι τραπεζίτες εκτιμούν ​ό​τι οι εισροές χρήματος από το εξωτερικό ενδέχεται να διπλασιαστούν μέχρι τα μέσα του 2021, ιδιαίτερα σε περίπτωση που οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι ξαναβάλουν την Τουρκία στα ραντάρ τους και προβούν σε μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις, ακολουθώντας τα χνάρια των hedge fund.

Στην επενδυτική BlueBay Asset Management στο Λονδίνο που διαχειρίζεται $ 67 δισ. η επικεφαλής για αναδυόμενες αγορές θεωρεί τη νέα προσέγγιση της τουρκικής κυβέρνησης ενθαρρυντική και ο οίκος έχει αυξήσει την έκθεση του σε τουρκικές αξίες.

Τα επίπεδα αποτιμήσεων στην Τουρκία και τα πραγματικά επιτόκια είναι από τα πιο ελκυστικά παγκοσμίως. Βοηθούν επίσης και οι προσδοκίες οικονομικής ανάκαμψης που πυροδότησε εισροές κεφαλαίων το τελευταίο τρίμηνο του 2020 στις αναδυόμενες αγορές που ήταν τις υψηλότερες από το 2013, σύμφωνα με το Ιnternational Finance Institute.

Ωστόσο, ο σκεπτικισμός της διεθνούς αγοράς παραμένει βαθύς για την Τουρκία, που κάποτε υπήρξε πολύ δημοφιλής προορισμός για τους επενδύοντες στις αναδυόμενες αγορές.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει το ήμισυ της αξίας της από τα μέσα του 2018, τότε που ξέσπασε η συναλλαγματική κρίση αδειάζοντας τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας μαζί με την ανεξαρτησία της κεντρικής της τράπεζας.

Το Νοέμβριο, μία ημέρα πριν αναλάβει τα ηνία της κεντρικής τράπεζας ο Nagi Agbal, η λίρα έπεσε σε χαμηλό ρεκόρ. Στις σκέψεις των ξένων επενδυτών το ερώτημα σήμερα είναι αν ο νέος κεντρικός τραπεζίτης θα καταφέρει να κρατήσει τη θέση του και με υπομονή προσπαθήσει να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που έχει φτάσει το 15% παρά τη δυσαρέσκεια του Ερντογάν για τα υψηλά επιτόκια.

Ο Agbal έχει ήδη ανεβάσει τα επιτόκια της λίρας στο 17% από 10,5% προιδεάζοντας για ακόμη σφιχτότερη νομισματική πολιτική αν οι συνθήκες το απαιτήσουν. Αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τα ξένα επενδυτικά ραντάρ που είχαν σχεδόν ολοσχερώς εγκαταλείψει τις τουρκικές αξίες τα τελευταία χρόνια.

Τους τελευταίους μήνες το ποσοστό κατοχής των ξένων επενδυτών σε τουρκικά ομόλογα έχει αυξηθεί στο 5% από 3,5% αλλά παραμένει πολύ χαμηλό σε σύγκριση με το το 20% που κατείχαν πριν τέσσερα χρόνια και από τα χαμηλότερα στον κόσμο των αναδυόμενων αγορών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Τούρκων τραπεζιτών, οι ξένοι επενδυτές θα κατέχουν γύρω στο 10% των ομολόγων της χώρας λόγω προβλεπόμενων εισροών $7 έως $15 δισ. το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς. Η Deutsche Bank βλέπει εισροές γύρω στα $10δισ.

Μερικοί μακροπρόθεσμοι θεσμικοί επενδυτές ακούγονται πιό ζεστοί στο να αποκτήσουν ξανά έκθεση στην Τουρκία, όπως η επενδυτική Carmignac που διαχειρίζεται $45 δισ. με έδρα το Παρίσι. Μπορεί να ξαναβρέξει τα πόδια της στην Τουρκία μετά από αποχή τουλάχιστον ενός έτους.

Οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Τουρκίας έχουν σημειώσει άνοδο 33% από την ξαφνική αλλαγή ηγεσίας της Κεντρικής Τράπεζας τον Νοέμβριο που παρέσυρε και τον Berat Albayrak, γαμπρό του Ερντογάν, από τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Ο Albayrak ήταν υπεύθυνος για την πολιτική των παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος για στήριξη της λίρας. Η πολιτική αυτή όμως εξαέρωσε τα δύο τρίτα των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας μέσα σε ένα χρόνο, αναγκάζοντας την Τουρκία να αναζητεί απελπισμένα ξένα κεφάλαια και τον πρόεδρο της να αποφασίζει αλλαγή πλεύσης στην οικονομική πολιτική.

​Έ​να άλλο θετικό σήμα ήταν το γεγονός ότι η σφιχτότερη νομισματική πολιτική του νέου κεντρικού τραπεζίτη Agbal ανέβασε το πραγματικό επιτόκιο της λίρας, από αρνητικό στο 2,5%, επίπεδο ελκυστικό σε σύγκριση με ένα μέσο 0,5% στις αναδυόμενες αγορές.

Ωστόσο μόλις μία ημέρα μετά την δήλωση του Agbal οτι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για μακρύ χρονικό διάστημα, ο Ερντογάν χτύπησε και πάλι δηλώνοντας «απολύτως ενάντιος σε υψηλά επιτόκια».

Οι Τούρκοι, δύσπιστοι όσον αφορά στις υποσχέσεις του Ερντογάν για οικονομικές μεταρρυθμίσεις και λαβωμένοι από τον διψήφιο ρυθμό πληθωρισμού, εδώ και καιρό αγοράζουν ξένο νόμισμα, μια τάση δολαριοποίησης που δεν είναι ​το καλύτερο για την εικόνα της Τουρκίας στα μάτια των ξένων επενδυτών.

Το βάρος της Τουρκίας στον δείκτη MSCI  αναδυόμενων αγορών έχει πέσει στο 1%.

«Οι επενδυτές δεν περιμένουν ότι η λεοπάρδαλη θα αλλάξει τις βούλες της και γύρω στα μέσα της χρονιάς η επιρροή του Ερντογάν θα γίνει αισθητή όταν ξαφνικά μειωθούν πρόωρα τα επιτόκια», σχολιάζει ο Charles Richardson, οικονομολόγος στην επενδυτική Renaissance Capital στο Λονδίνο. Και όπως εκτιμά «η Τουρκία δεν μπορεί να είναι μακροπρόθεσμη επένδυση, γιατί οι επενδυτές εκτιμούν ότι θα επαναληφθεί αυτή η διαδικασία του «ξεπλένω-επαναλαμβάνω» που έχουμε δει τόσες φορές τα τελευταία 15 χρόνια», σύμφωνα με τον ίδιο.