Οι πρώτες εκτιμήσεις για το οικονομικό κόστος του νέου κορονοϊού

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το οικονομικό κόστος του νέου κορονοϊού

Της Μαίρης Βενέτη

Καθώς η εξάπλωση του κορονοϊού είναι γεγονός,  η οικονομική δραστηριότητα έχει ήδη επηρεαστεί στην Κίνα με τον ταξιδιωτικό κλάδο και τον κλάδο των μεταφορών να μετρούν τις πρώτες απώλειες.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του υπουργείου Μεταφορών, Liu Xiaoming, τα συνολικά ταξίδια την πρώτη ημέρα του Κινεζικού Νέου Έτους, μειώθηκαν 28,8% σε ετήσια βάση. Ήδη δε έχουμε 41,6% πτώση στις αεροπορικές και τις σιδηροδρομικές μετακινήσεις και 25% στις οδικές μεταφορές.

Τα νούμερα ενδεχομένως θα γίνουν χειρότερα καθώς οι κινεζικές αρχές εντείνουν τα προληπτικά μέτρα, επιβάλλοντας  περιορισμούς στις μετακινήσεις και παρατείνοντας τις αργίες για την κινεζική πρωτοχρονιά προκειμένου να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού.

Η Σανγκάη ανακοίνωσε σήμερα ότι οι εταιρίες θα  ξεκινήσουν και πάλι τις δραστηριότητές τους από τις 9 Φεβρουαρίου- τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας-  ενώ στην πόλη Σουτζόου της ανατολικής Κίνας, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μεταποιητικά κέντρα, δόθηκε εντολή να παραμείνουν κλειστές οι επιχειρήσεις  τουλάχιστον έως τις 8 Φεβρουαρίου.

Ένα πρώτο κόστος για την κινεζική κυβέρνηση ανακοινώθηκε από το  υπουργείο Οικονομικών της Κίνας την Κυριακή, σύμφωνα με το οποίο έχουν δοθεί 11,2 δισεκατομμύρια γουάν -1,6 δισεκατομμύρια δολάρια- για επιδοτήσεις για ιατρική περίθαλψη, αγορές εξοπλισμού και για περαιτέρω προσπάθειες για τον έλεγχο της επιδημίας.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών βέβαια είναι πιο δυσοίωνες, καθώς δίνουν αυξημένη βαρύτητα στο γεγονός ότι η Κίνα πλέον εξαρτάται πολύ περισσότερο από την εσωτερική κατανάλωση. 

Το 2019, η κατανάλωση συνεισέφερε περίπου 3,5 ποσοστιαίες μονάδες στον συνολικό ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ, πέριξ του 6,1%.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς  από την S&P Global Ratings, εάν οι καταναλωτικές δαπάνες  μειωθούν κατά 10%, η συνολική αύξηση του ΑΕΠ θα μειωθεί κατά περίπου 1,2 ποσοστιαία μονάδα. 

Το timing δε ίσως να είναι το χειρότερο δυνατό, αν σκεφτούμε ότι ήδη ο  ρυθμός αύξησης του κινεζικού ΑΕΠ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 30 ετών το 2019, λόγω της υποτονικής εγχώριας ζήτησης και των προστριβών στο εμπόριο με τις ΗΠΑ.

Ο οικονομικός αντίκτυπος βέβαια δεν θα περιοριστεί μόνο στην Κίνα, καθώς πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου με ένα εντυπωσιακό εμπορικό ισοζύγιο. 

Γι’αυτό άλλωστε και χτες  οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων, ενώ αυξήθηκε η ζήτηση για τα επενδυτικά καταφύγια των κρατικών ομολόγων, του γιέν και του χρυσού. 

Οι περιοχές δε που βασίζονται στον τουρισμό από την Κίνα , όπως το Χονγκ Κονγκ, η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, η Σιγκαπούρη και οι Φιλιππίνες είναι οι πρώτες που θα αισθανθούν τις απώλειες από την εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

 Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.

Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.