«Οι πλειστηριασμοί δεν αποδίδουν, ο εξωδικαστικός είναι πολύ αργός»

«Οι πλειστηριασμοί δεν αποδίδουν, ο εξωδικαστικός είναι πολύ αργός»

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Δεν υπάρχει ευρωπαίος αξιωματούχος που θα μπορούσε να συμφωνήσει με το κυβερνητικό σχέδιο «απόλυτου κρατικού ελέγχου» των τραπεζών και στο μαζικό οριζόντιο «κούρεμα» όσων «κόκκινων» δανείων η κυβέρνηση εκτιμά ότι έχουν υψηλό «κοινωνικό αντίκτυπο».

Δεν υπάρχει επενδυτής στον κόσμο που θα αγόραζε ένα πακέτο «κόκκινων δανείων» τιτλοποιημένο, με την εγγύηση της Ελληνικής Δημοκρατίας η οποία μόνη της, δεν μπορεί να εκδώσει ούτε ένα 10ετές ομόλογο με επιτόκιο μικρότερο του 4,5%.

Δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος, πρόθυμος να συζητήσει ένα καυτό περίπλοκο πρόβλημα όπως είναι αυτό των κόκκινων δανείων 28 δισ ευρώ, πάνω σ'' ένα κομμάτι χαρτί, μία σελίδα που έχει τίτλο «Κυπριακό μοντέλο».

Τέλος, δεν υπάρχει, σήμερα, στέλεχος στις Βρυξέλλες ή στην Φρανκφούρτη που να θέλει να δημιουργήσει «πολιτικό πρόβλημα» στην Κυβέρνηση ενόψει των εκλογών του Μαΐου.

Με απλά λόγια, η συζήτηση με τους εκπροσώπους της Τρόικας γίνεται απλά και μόνο για να «κουκουλωθεί» η ανικανότητα της κυβέρνησης να λύσει τα επείγοντα προβλήματα της οικονομίας, να «κλωτσήσει το τενεκεδάκι» λίγο πιο μακριά.

Αποκλειστικός στόχος των συναντήσεων της Τρόικας με τα κυβερνητικά στελέχη είναι να διαμορφωθεί ένα «πολιτικά ουδέτερο» κείμενο, μια θετική έκθεση προόδου που θα δημοσιευτεί στις 27 Φεβρουαρίου και να αποτελέσει ευκαιρία αλληλοσυγχαρητηρίων.

Οι συνομιλίες των στελεχών της Τρόικας με τους υπουργούς μοιάζουν με διάλογο κουφών.

Οι μεν ζητούν στοιχεία και αριθμούς ώστε να συμπληρώσουν τα τετραγωνάκια και να συντάξουν την έκθεση. Οι δε ψάχνουν για αφορμές προεκλογικών εξαγγελιών, συνθημάτων και υποσχέσεων.

Είναι χαρακτηριστικό. Οι εκπρόσωποι της Τρόικας αφού μίλησαν με τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών για το κυβερνητικό σχέδιο «προστασίας πρώτης κατοικίας», αμέσως μετά ζήτησαν, απαίτησαν με απόγνωση... να ενημερωθούν επί της ουσίας από την JP Morgan και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Απελπισμένοι από την άγονη συζήτηση, οι εκπρόσωποι της Τρόικας ζήτησαν χθες από την Τράπεζα της Ελλάδος να τους παρουσιάσει το δικό της -εμφανώς πιο τεχνοκρατικά προετοιμασμένο- σχέδιο για την άμεση μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40 δισ Ευρώ. Επειδή ο Γιάννης Στουρνάρας βρίσκονταν ήδη στην Φρανκφούρτη, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης έσπευσε χθες το μεσημέρι ο κ. Σπύρος Παντελιάς, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος να δώσει τα απαραίτητα στοιχεία και εξηγήσεις.

Τα κόκκινα δάνεια και η χαμηλή ποιότητα ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, αποτελούν σήμερα την μεγαλύτερη πρόκληση για την οικονομία.

Η χώρα χρειάζεται θεαματική μείωση των φόρων, προσέλκυση ξένων επενδύσεων και αξιοπιστία στην οικονομική πολιτική.

Η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί σ'' αυτές τις απαιτήσεις. Αγοράζει χρόνο ελπίζοντας σε κάποιο οικονομικό θαύμα.

Όσο περνά ο καιρός ωστόσο, τόσο διογκώνονται τα προβλήματα και περιορίζονται οι επιλογές.

Όπως είναι γνωστό, τις εκλογές τις καθυστερεί και τις αναβάλλει όποιος φοβάται ότι θα τις χάσει....