Οι επικεφαλής της Novavax πούλησαν μετοχές αξίας 46 εκατ. δολαρίων

Οι επικεφαλής της Novavax πούλησαν μετοχές αξίας 46 εκατ. δολαρίων

Τα κορυφαία στελέχη της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Novavax δεν περιμένουν να δουν πόσο αποτελεσματικό θα είναι το εμβόλιό τους κατά του Covid-19 προτού αποκομίσουν τα οικονομικά οφέλη.

Ο διευθύνων σύμβουλος Στάνλεϊ Ερκ και τρία από τα κορυφαία στελέχη της εταιρείας πούλησαν μετοχές αξίας περίπου 46 εκατομμυρίων δολαρίων από την αρχή του έτους, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, κεφαλαιοποιώντας το ράλι της μετοχής της Novavax κατά σχεδόν 3.000%, που τροφοδοτήθηκε από επενδυτές που στοιχηματίζουν στην επιτυχία του εμβολίου που αναπτύσσει η εταιρεία.

Ο Ερκ πούλησε μετοχές αξίας 8,7 εκατ. δολαρίων στη διάρκεια του 2020, ενώ μέσα στα πέντε προηγούμενα έτη είχε πουλήσει μετοχές αξίας 2,2 εκατ. δολαρίων. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε πάνω από το 20% του μεριδίου του στην εταιρεία.

Οι επικερδείς ρευστοποιήσεις, που δεν είχαν γίνει γνωστές νωρίτερα, υπογραμμίζουν την μεταμόρφωση της Novavax κατά τη διάρκεια της πανδημίας και την ευκαιρία που έχουν τα στελέχη της να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη χάρη στην αισιοδοξία της αγοράς.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η Novavax, της οποίας το εμβόλιο δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη στην αγορά, θα πετύχει στην αποστολή της. Η εταιρεία, που έχει 34 χρόνια ζωής, αναδείχθηκε σε βασικό συμμετέχοντα της κούρσας για την ανάπτυξη εμβολίων κατά του Covid-19 χάρη στην χρηματοδότηση 1,6 δισ. δολαρίων που έλαβε στο πλαίσιο του προγράμματος της αμερικανικής κυβέρνησης «Επιχείρηση Ταχύτητα Φωτός».

Η αμερικανική εταιρεία είχε αξία μόλις 250 εκατ. δολάρια μέχρι πριν από έναν χρόνο περίπου, όπου η είδηση για το πειραματικό της εμβόλιο και η συμμετοχή της στην Επιχείρηση Ταχύτητα Φωτός την οδήγησε σε αποτίμηση έως και 11 δισ. δολάρια.