Οι επιδημίες αποτελούν τους μεγαλύτερους βραχυπρόθεσμους κινδύνους στον κόσμο
Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ

Οι επιδημίες αποτελούν τους μεγαλύτερους βραχυπρόθεσμους κινδύνους στον κόσμο

Οι μολυσματικές ασθένειες θεωρούνται η πλέον κρίσιμη απειλή για τον κόσμο τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 650 μελών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στους οποίους περιλαμβάνονται επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και ακαδημαϊκοί.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι απειλές στον κυβερνοχώρο αποτελούν επίσης βασικούς κινδύνους, σύμφωνα την ετήσια έκθεση του Φόρουμ.

Η πανδημία COVID-19 είχε ήδη καταστροφικές επιπτώσεις καθώς τα lockdown έχουν οδηγήσει σε απώλειες θέσεων εργασίας και κλείσιµο επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα, ζητήματα όπως οι ανισότητες και η πρόσβαση στην τεχνολογία έχουν επιδεινωθεί.

"Η πανδημία έχει επιταχύνει τις τάσεις αυτές", δήλωσε η Καρολίνα Κλιντ, επικεφαλής διαχείρισης κινδύνων στην  Marsh.

Στις "μεσοπρόθεσμες" ανησυχίες περιλαμβάνονται επίσης κρίσεις χρέους, ενώ οι μεγαλύτερες μακροπρόθεσμες ανησυχίες αφορούν ζητήματα όπως η χρήση όπλων μαζικής καταστροφής και η κατάρρευση κρατών.

"Καθώς οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και οι κοινωνίες αρχίζουν να βγαίνουν από την πανδημία, πρέπει τώρα να διαμορφώσουν επειγόντως νέα οικονομικά και κοινωνικά συστήματα που βελτιώνουν τη συλλογική μας ανθεκτικότητα και την ικανότητά μας να ανταποκρίνονται σε σοκ μειώνοντας παράλληλα τις ανισότητες, βελτιώνοντας την υγεία και προστατεύοντας τον πλανήτη", δήλωσε η Σαντιά Ζαχιντι διευθύνων σύμβουλος στο WEF.

Ο Πίτερ Γκίγκερ, επικεφαλής της Zurich Insurance, δηλώνει αισιόδοξος για την ανάκαμψη μετά την πανδημία. "Η ιστορία της οικονομίας δείχνει ότι κάθε σημαντική διαρθρωτική αλλαγή έχει οδηγήσει σε υψηλότερη απασχόληση".