Οι εισηγμένες με ισχυρό ταμείο - Αντίδοτο στις αυξήσεις επιτοκίων

Οι εισηγμένες με ισχυρό ταμείο - Αντίδοτο στις αυξήσεις επιτοκίων

Ογδόντα έξι μήνες είχε να δει σε κλείσιμο ο Γενικός Δείκτης το χθεσινό των 960,32 μονάδων συνοδευόμενο από πολύ ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών τα 126 εκατ.ευρώ.

Πρωταγωνιστής - για μια ακόμη φορά φέτος - ο Δείκτης Τραπεζών που «φλερτάρει» με ένα επίπεδο σημαντικών αντιστάσεων, κυρίως όπως επισημαίνεται στο εβδομαδιαίο γράφημα στην κατερχόμενη από τα υψηλά του 2017.

ΔΤΡ – ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Το φλέγον θέμα αυτού του διαστήματος είναι ο  συνδυασμός των πληθωριστικών πιέσεων με τις αναμενόμενες προσπάθειες των Κεντρικών Τραπεζών να τον τιθασεύσουν μέσω της σύσφιξης της νομισματικής τους πολιτικής. Οι αγορές παραμένουν ευαίσθητες διαχρονικά στις αυξομειώσεις επιτοκίων και πόσο μάλλον τώρα  που τα προβλήματα στη γεωπολιτική σκακιέρα έχουν εκτοξεύσει τις ενεργειακές τιμές με αλυσιδωτό αποτέλεσμα στο μέτωπο του πληθωρισμού. Οι σημερινές ανακοινώσεις των στοιχείων του πληθωρισμού  των ΗΠΑ θα δώσουν ένα στίγμα που θα καθορίζει τη μετέπειτα πορεία των αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ενώ ήδη στην Ευρώπη μετά την ομιλία της Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη Πέμπτη, οι εκτιμήσεις για αυξημένη πιθανότητα ανόδου των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους πολλαπλασιάστηκαν, με αποτέλεσμα και το ράλι στο οποίο επιδίδονται το τελευταίο διάστημα οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και εκ της θέσεώς της ιδιαίτερα και της Ελλάδος.

Όσον αφορά την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και τις  μετοχικές αποδόσεις σε σχέση με τον πληθωρισμό, η κεντρική ιδέα εστιάζεται στο γεγονός πως η αύξηση του πληθωρισμού οδηγεί σε υψηλότερα ονομαστικά επιτόκια.  Αυτό σημαίνει ότι α) πέφτει η αξία των αναμενόμενων μελλοντικών κερδών, β) ο δανεισμός γίνεται πιο ακριβός και γ) οι επενδύσεις γίνονται λιγότερο δελεαστικές.

ΙΣΧΥΡΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ 

Αντίδοτο στην τυχόν επιδεινούμενη χρηματοδότηση στην κατάσταση που διαμορφώνεται διαθέτουν οι εισηγμένες που διαθέτουν ισχυρό ταμείο με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να προχωρήσουν απρόσκοπτα στην υλοποίηση των επενδυτικών τους πλάνων και τη χρηματοδότηση του κεφαλαίου κίνησης. Επιπροσθέτως η αυξημένη ρευστότητά τους επιτρέπει  να αντεπεξέρχονται στις αυξημένες τιμές πρώτων υλών και να  στέκονται καλύτερο στον ανταγωνισμό. 

Αποκτούν επίσης πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους καθώς στη δύσκολη αυτή συγκυρία έχουν τη δυνατότητα αύξηση του μεριδίου αγοράς  τους  και  να προβούν και  σε εξαγορές ή συγχωνεύσεις  που είναι σαφές ότι αυξάνονται σε ένα περιβάλλον που η οικονομία  μπορεί να φρενάρει, έστω και παροδικά.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία του α΄ εξαμήνου του 2021 οι δέκα εισηγμένες με τα περισσότερα μετρητά  στο ταμείο τους διαθέτουν συνολικά κεφάλαια ύψους 9 περίπου δις ευρώ   και εκπροσωπούν το 71% των συνολικών μετρητών ύψους 12,9 δισ. ευρώ, που εμφάνισαν οι 153 εισηγμένες στη διάρκεια του πρώτου ήμισυ του 2021. Η επίδοση  αυτή  είναι η υψηλότερη ταμειακή θέση από το 2007 και μια από τις υψηλότερες όλων των εποχών.

Ο ΚΑΡΕΛΙΑΣ είναι ο βασιλιάς της ρευστότητας αφού διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα ύψους 513 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθεί η ΕΥΔΑΠ  με ταμείο 469,7 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 9,6 εκατ. ευρώ. Έπεται η JUMBO με 459 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 67,1 εκατ. ευρώ.

106,4 τα μετρητά διαθέσιμα του ΟΛΘ με κέρδη 8 εκατ. ευρώ  ενώ  στα 94 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα διαθέσιμα  της ΕΥΑΘ που αποτιμάται στα 165 εκατ. ευρώ στο χρηματιστήριο. Ακολουθούν ALPHA  ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ-ΕΧΑΕ – ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ- ΟΛΠ και ΙNTERLIFE που κλείνουν αυτή τη «χρυσή» δεκάδα. 

Με αρνητικό  καθαρό δανεισμό διαπραγματεύονται και  οι ΑΔΜΗΕ-CENTRIC –AS COMPANY-ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ –MERMEREN-ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ- ENTERSOFT- PROFILE –FLEXOPACK-QUEST HOLDINGS- MOYZAKHΣ και μερικές ακόμα.

Με δεδομένη την αύξηση επιτοκίων, σε σημαντική θέση είναι οι εταιρείες που κατάφεραν να βγουν στην αγορά με ομολογιακές εκδόσεις κυρίως το 2021, που το επιτόκιο  του 10ετούς ομολόγου κατέγραψε ιστορικά  χαμηλά, όπως το 7ετες της MOTOR –OIL  με επιτόκιο 1,9% στην αρχή της χρονιάς, το 7ετές του ΟΠΑΠ με επιτόκιο 2,10% τον Οκτώβριο του 2020, όπως και   7ετες ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. με επιτόκιο 2,75% το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς.

Με 2,45% επιτόκιο δανείστηκε τον περσινό Νοέμβριο η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ  και   2,3% ήταν  το επιτόκιο στο ομόλογο με ρήτρα αειφορίας της ΓΕΚΤΕΡΝΑ  8ετους διάρκειας.

Το 2022 ξεκίνησε με το 5ετες ομόλογο της PREMIA PROPERTIES με επιτόκιο 2,8%.

Οι «ανήσυχες»  διοικήσεις χρησιμοποιούν επεκτατικά την καλή τους χρηματοοικονομική διάρθρωση και τα ταμειακά τους διαθέσιμα, αλλά ακόμα και εάν  τα χειρίζονται ως «αμυντικό» εργαλείο στους δύσκολους καιρούς , μπορούν να συνεχίζουν να διατηρούν την μερισματική τους πολιτική σε ικανοποιητικά επίπεδα.