Οι δράσεις του «Ελ. Βενιζέλος» για την προστασία του περιβάλλοντος

Οι δράσεις του «Ελ. Βενιζέλος» για την προστασία του περιβάλλοντος

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Τα 18 χρόνια λειτουργίας του συμπλήρωσε το φετινό Μάρτιο το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και τη Δευτέρα παρουσίασε τις δράσεις όλων αυτών των ετών για το περιβάλλον, πολλές εκ των οποίων είναι απολύτως εξειδικευμένες, όπως αρμόζει στην πολυσχιδή φύση ενός τόσο μεγάλου και σύγχρονου αεροδρομίου.

Όπως τονίστηκε – μεταξύ άλλων - στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Αεροδρόμιο, στην καθημερινή ατζέντα της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος περιέχονται απολύτως εξειδικευμένες ενότητες όπως η ποιότητα του αέρα, του νερού, ο θόρυβος, η διαχείριση των απορριμμάτων, η ανακύκλωση, η προστασία της μοναδικής πανίδας και χλωρίδας, οι σχέσεις με τις τοπικές κοινότητες, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η εκπαίδευση και η σωστή χρήση της ενέργειας.

Πρόκειται για δράσεις που οφείλει να υλοποιεί ένα τόσο μεγάλο και σύγχρονο αεροδρόμιο, δράσεις που είναι... μετρήσιμες και ουσιαστικές, σ'' όλη τη «διαδρομή» τους.

Επίσης παρουσιάστηκε ο «Πράσινος Χάρτης» του αεροδρομίου, από το 1996 (έτος ίδρυσης εταιρείας) – 2001 (έναρξη λειτουργίας) έως και σήμερα.

Έμφαση δόθηκε στο κυρίαρχο θέμα της κλιματικής αλλαγής, όπου ο ΔΑΑ έχει καταφέρει να μειώσει θεαματικά το οικολογικό αποτύπωμά του, αποτελώντας ηγετικό μέλος της οικογένειας των ευρωπαϊκών αεροδρομίων που, παράλληλα με το έργο τους ως μοχλών οικονομικής ανάπτυξης, αποδεικνύουν με απτό τρόπο και την ισχυρή περιβαλλοντική δέσμευσή τους.
 
Ο “Πράσινος Χάρτης” του αεροδρομίου, τόσο από το 1996 (έτος σύστασης της εταιρείας αεροδρομίου) αλλά και από το 2001 όταν ξεκίνησαν οι πτήσεις, περιλαμβάνει σημαντικές στιγμές και πολλούς... προορισμούς. Παράλληλα, σήμερα στην ίδια συνέντευξη τύπου, το Ελευθέριος Βενιζέλος έδωσε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε μια τυχερή νικήτρια, η οποία προέκυψε ύστερα από διαδικτυακό διαγωνισμό.

Οι κυρίαρχοι σταθμοί του Πράσινου Χάρτη του Ελ. Βενιζέλος

- Συστήματα Περιβαλλοντικής και Ενεργειακής Διαχείρισης: Ο ΔΑΑ έχει Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης πιστοποιημένο σύμφωνα με το πρότυπο EN ISO 14001 από το 2000 και είναι το πρώτο ελληνικό αεροδρόμιο που διαθέτει Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης πιστοποιημένο σύμφωνα με το πρότυπο EN ISO 50001 από το 2017.
 
- Παρακολούθηση ποιότητας αέρα εντός και εκτός του αεροδρομίου από το 1998: Μείωση εκπομπών μονοξειδίου από τα αεροσκάφη κατά 35% από το 2002.
 
- Παρακολούθηση θορύβου και ρύπανσης: Εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών στους δήμους γύρω από το αεροδρόμιο και λήψη μέτρων για τη μείωση της ρύπανσης όχι μόνο από τα αεροσκάφη αλλά και από τα οχήματα και άλλες πηγές.
 
- Διαχείριση υδάτινων πόρων: Κατασκευή και λειτουργία Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων και Μονάδας Επεξεργασίας Βιομηχανικών Αποβλήτων.
 
- Μέτρα για τη μείωση κατανάλωσης νερού: 40% μείωση κατανάλωσης ανά επιβάτη από το 2002.
 
- Διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωση: Αύξηση ανακύκλωσης από 3% το 2001 σε 83% το 2018.
 
- Προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς...  300.000 επισκέπτες της μόνιμης έκθεσης αρχαιολογικών ευρημάτων (Μουσείο αεροδρομίου).
 
- ... και της Βιοποικιλότητας: Παρακολούθηση και προστασία οικοσυστημάτων στην περιοχή των Μεσογείων – 215 είδη πουλιών έχουν παρατηρηθεί στο αεροδρόμιο.
 
- Κοινωνική Δέσμευση: Περιβαλλοντολογική εκπαίδευση σε 700 μαθητές τοπικών λυκείων / 2.300 επισκέπτες το 2018 στον υγρότοπο της Βραυρώνας που έχει «υιοθετηθεί» και προστατεύεται από το αεροδρόμιο.


Κλιματική αλλαγή
 
- Συμμετοχή του ΔΑΑ στο εθελοντικό πρόγραμμα Airport Carbon Accreditation από το 2009 και πιστοποίησή του στο ανώτατο επίπεδο: Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα από το 2017.
 
- Μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 50%
 
- Εκπόνηση της πρώτης Μελέτης για την προσαρμογή του ΔΑΑ στην κλιματική αλλαγή η οποία διερευνά το πώς πρόκειται να αλλάξει το τοπικό κλίμα επηρεάζοντας τη λειτουργία του αεροδρομίου.
 
- Κάλυψη 25% των ενεργειακών αναγκών του ΔΑΑ (13% των ενεργειακών αναγκών του αεροδρομίου) από την παραγωγή του Φωτοβολταϊκού Πάρκου.