Οι αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη αναμένουν ανάκαμψη στο β' εξάμηνο

Οι αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη αναμένουν ανάκαμψη στο β' εξάμηνο

Οι τρεις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αεροπορικές, με βάση τους επιβάτες που εξυπηρέτησαν το 2020, κατέγραψαν ζημιές στο πρώτο τρίμηνο του 2020, αλλά δήλωσαν πως εκτιμούν ότι θα υπάρξει αύξηση της ζήτησης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υπήρξαν πολλοί που κέρδισαν και ακόμα περισσότεροι που έχασαν, με τις αεροπορικές να εντάσσονται στη δεύτερη κατηγορία.

Συγκεκριμένα οι Air France-KLMLufthansa και Ryanair ανακοίνωσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, ζημιές στο πρώτο τρίμηνο του έτους, την ώρα που ο αργός ρυθμό των εμβολιασμών και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί συνεχίζουν να επιβαρύνουν την ανάκαμψη του κλάδου στην Ευρώπη.

Ωστόσο, οι ίδιες εταιρείες εξέφρασαν την εκτίμησή τους για αύξηση της ζήτησης στο δεύτερο μισό του χρόνου, καθώς αίρονται οι περιορισμοί, ενώ παράλληλα οι πολίτες της Γηραιάς ηπείρου προγραμματίζουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Η πιο πρόσφατη ανακοίνωση αποτελεσμάτων έρχεται από την Ryanair, γνωστή για τις ανταγωνιστικές τιμές που προσφέρει. Συγκεκριμένα, η αεροπορική ανακοίνωσε ζημιές ρεκόρ ύψους 815 εκατ. ευρώ για το σύνολο του περασμένους έτους, καθώς η πανδημία την ανάγκασε να ακυρώσει το περίπου 81% των πτήσεών της.

Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair Μάικλ Ο'Λίρι, δήλωσε πως ο τελευταίος χρόνος ήταν «πολύ δύσκολος», αλλά βλέποντας μπροστά, τα πράγματα φαίνονται ιδιαίτερα αισιόδοξα.

Βάση για τις ενθαρρυντικές αυτές προοπτικές είναι οι αυξημένες κρατήσεις που καταγράφουν οι αεροπορικές το τελευταίο διάστημα. Στην περίπτωση της Ryanair οι κρατήσεις στην πρώτη εβδομάδα του Απριλίου έφτασαν το μισό εκατομμύριο, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα έφτασαν τα 1,5 εκατομμύρια, σύμφωνα με δήλωση του Ο'Λίρι.

Από τη μεριά της, η Lufthansa δήλωσε ότι αναμένει σταδιακή αύξηση της ζήτησης από τον Απρίλιο-Ιούνιο και «σημαντική ανάκαμψη της αγοράς» στο δεύτερο εξάμηνο, επικαλούμενη τις δράσεις της ΕΕ για επανεκκίνηση των διατλαντικών ταξιδιών.

Παρόμοια ήταν και τα σχόλια του οικονομικού διευθυντή της Air France-KLM, Φρέντερικ Γκάτζι, ο οποίος δήλωσε πως «περιμένουμε να δούμε τις πρώτες επιπτώσεις των εμβολίων».